Szuezi-öböl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szuezi-öböl
A Sínai-félsziget, nyugati oldalán a Szuezi-öböllel
A Sínai-félsziget, nyugati oldalán a Szuezi-öböllel
Hosszúság314 km
Szélesség32 km
Átlagos mélység40 m
Legnagyobb mélység70 m
Elhelyezkedése
Szuezi-öböl (Egyiptom)
Szuezi-öböl
Szuezi-öböl
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 28° 45′, k. h. 33° 00′Koordináták: é. sz. 28° 45′, k. h. 33° 00′
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuezi-öböl témájú médiaállományokat.

A Szuezi-öböl (arabul: خليج السويس khalīǧ as-suwais; korábban بحر القلزم, baḥar al-qulzum, "Nyugodt tenger") egy öböl a Vörös-tenger északi végén, a Sínai-félszigetől nyugatra. A Sínai-félszigettől keletre fekszik az Akabai-öböl. Kb. 300 km északtól északnyugatig, az egyiptomi Szuez városnál kezdődik és a Szuezi-csatorna bejáratánál ér véget. Az öböl középvonala mentén van Afrika és Ázsia határa.[1]

Földrajz[szerkesztés]

Az öböl a Vörös-tenger északnyugati ágát foglalja el Afrika és a Sínai-félsziget között. Ez a hármas kereszteződésű árokrendszer harmadik ága, a második ága az Akabai-öböl.

Az öböl hossza a Gubali-szoros (másképp: Jubali-szoros)[2] torkolatától Szuez városig 314 km, szélessége 19-32 km.

Geológia[szerkesztés]

Az öböl üledékes medencéjének rétegtani szakasza paleozoikus és oligocén kemény kőzetekből és karbonátokból, valamint miocén ésholocén klaszterekből és sókőzetekből áll. Három nagy olajmező található az öbölben: az El Morgan, amit 1964-ben fedeztek fel, a Belayim, amit 1955-ben fedeztek fel, és az Október mező, amit pedig 1977-ben fedeztek fel.[3] Az Október Mező a krétakori Núbia-formációból, a késő krétakori Nezzazat-formációból, a miocén Nukhul-formációból és a késő Rudeis-formációból áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ISS EarthKAM: Images: Collections: Composite: Gulf of Suez, Egypt and Saudi Arabia. [2003. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Madiq jubal. Tageo.com database of geographic coordinate information
  3. Lelek, J.J., Shepherd, D.B., Stone, D.M., and Abdine, A.S., 1992, October Field, In Giant Oil and Gas Fields of the Decade, 1978-1988, AAPG Memoir 54, Halbouty, M.T., editor, Tulsa: American Association of Petroleum Geologists, ISBN 0891813330

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gulf of Suez című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.