Ugrás a tartalomhoz

Kelta-tenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kelta-tenger
(Celtic Sea, An Mhuir Cheilteach)
A Kelta-tenger az Atlanti-óceán egyik nyúlványa
A Kelta-tenger az Atlanti-óceán egyik nyúlványa
OrszágokÍrország, Egyesült Királyság, Franciaország
HelyAtlanti-óceán
Elhelyezkedése
Kelta-tenger (Európa)
Kelta-tenger
Kelta-tenger
Pozíció Európa térképén
é. sz. 50° 30′ 08″, ny. h. 7° 54′ 52″Koordináták: é. sz. 50° 30′ 08″, ny. h. 7° 54′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kelta-tenger témájú médiaállományokat.

A Kelta-tenger (angolul Celtic Sea, írül An Mhuir Cheilteach, walesiül Y Môr Celtaidd, korniul és devoni nyelven An Mor Keltek, bretonul Ar Mor Keltiek, franciául La Mer Celtique) az Atlanti-óceánnak egy Írországtól délre fekvő része. A Szent György-csatorna, a La Manche-csatorna, a Bristol-csatorna, valamint Wales, Cornwall, Devon és Bretagne határolja. Nevét a tengerpartokon jellemző kelta örökségek után kapta.[1] Első fennmaradt ilyen néven történő említése 1921-ből E. W. L. Holt tengerbiológustól származik, aki Dublinban találkozott az Angliából, Franciaországból, Írországból és Skóciából érkezett halszállítmányokkal.[1] Régebben a tenger északi részét a Szent György-csatorna részeként definiálták, és a déli, az Egyesült királysághoz tartozó rész a Southwest Approach részeként ismert.

Elnevezése[szerkesztés]

A déli rész pontos meghatározása a geológia és a hidrológia elterjedésével vált lényegessé.

A tenger nevét gyakran használják a szénhidrogén-kitermelés és a halászat területén dolgozók.[1] Ezt Franciaországban már az angol nyelvet használó országokban történt elterjedése előtt is alkalmazták.[1] Tengerbiológusok és oceanográfusok nevezték így, amit később az olajkitermelő társaságok is átvettek.[2] 1963-ban így nevezték a brit atlaszok,[3] de egy 1972-es cikk a következőt állította: amit a brit térképek nyugati útvonalnak, az olajtársaságok pedig Kelta-tengernek neveznek, a Nagy-Britannia nyugati partján élők teljesen másképp neveznek.[4]

Határai[szerkesztés]

Nem létezik délen és nyugaton olyan szárazföldi terület, mely a tengert elválasztaná az Atlanti-óceántól. Holt azt tanácsolta, hogy a 366 méteres mélységvonalat és Ouessant-t tekintsék határnak. A Nemzetközi Hidrológiai Szervezet 1976-ban elfogadott meghatározása[1] loxodromák használatával a következőképp határozza meg a Kelta-tenger határait:[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Haslam, D. W. (Hydrographer of the Royal Navy). „It's the Celtic Sea—official”, The Times, 1976. március 29., 15 (Letters to the Editor), col G. oldal (Hozzáférés: 2008. november 27.) 
  2. Cooper, L. H. N.. „In Celtic waters”, The Times, 1972. február 2., 20; col G (Letters to the Editor). oldal (Hozzáférés: 2008. november 27.) 
  3. The Atlas of Great Britain and Northern Ireland. Clarendon Press, pp.20–21. o. (1963. május 19.) ; cited in
    Shergold, Vernon G.. „Celtic Sea: a good name”, The Times, 1972. január 27., 20 (Letters to the Editor); col G. oldal 
  4. Vielvoye, Roger. „Industry in the regions Striking oil in Wales and West Country”, The Times, 1972. január 24., 19; col A. oldal (Hozzáférés: 2008. november 27.) 
  5. S-23: Limits of Oceans and Seas [archivált változat] (PDF), 3. javított kiadás, Nemzetközi Hidrológiai Szervezet, page 39, section 21A. o. [1953. május 19.] (1971. május 19.). Hozzáférés ideje: 2008. november 27. [archiválás ideje: 2012. december 2.]  Archivált másolat. [2012. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Celtic Sea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.