Dánia-szoros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dánia-szoros
Úszó jégtáblák a Dánia-szorosban
Úszó jégtáblák a Dánia-szorosban
Országok Grönland
 Izland
HelyAtlanti-óceán
Hosszúság480 km
Legkisebb szélesség289 km
Elhelyezkedése
Dánia-szoros (Grönland)
Dánia-szoros
Dánia-szoros
Pozíció Grönland térképén
é. sz. 67°, ny. h. 24°Koordináták: é. sz. 67°, ny. h. 24°
A Norvég-tenger térképe
A Norvég-tenger térképe
A Wikimédia Commons tartalmaz Dánia-szoros témájú médiaállományokat.

A Dánia-szoros vagy Grönlandi-szoros (dánul Danmarksstrædet, izlandiul Grænlandssund) egy 480 km hosszú és a legszűkebb részén 289 km széles óceáni szoros Grönland és Izland között. Tőle keletre fekszik a norvég Jan Mayen-sziget.

Természetföldrajzi helyzete[szerkesztés]

Az Északi-sarki-óceán részének tekintett Grönlandi-tengert köti össze az Atlanti-óceánhoz tartozó Irminger-tengerrel. A Jeges-tenger és vele a szoros meglehetősen sekély; az Irminger-tenger jóval mélyebb. Ezért a szoros déli végén egy kb. 3500 m magas és igen meredek tereplépcső alakult ki.

Szerepe a globális áramlási rendszerekben[szerkesztés]

A Broecker-féle globális óceáni szállítószalag (Global Ocean Conveyor Belt) részeként kialakult, mélytengeri Kelet-grönlandi áramlás ebben a szorosban halad dél felé Grönland partjai mellett. A víz egy része északról, a Jeges-tengerből érkezik, más része az Észak-atlanti vízsüllyedés eredményeként Izlandtól északra bukik a mélybe. E két víztömeg együttes hozama mintegy 5 000 000 m3/s;[1] az Észak-atlanti vízsüllyedés változó intenzitása miatt erősen ingadozó.

A szoros végéhez érve az áramlat a tereplépcsőn a mélybe bukik; egyesek ezt nevezik a világ legnagyobb vízesésének (Denmark Strait cataract).

A történelemben[szerkesztés]

A második világháborúban, 1941. május 24-én ebben a szorosban süllyesztette el a német Bismarck csatahajó a brit HMS Hood csatacirkálót.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]