Irminger-tenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irminger-tenger
Tasiilaq grönlandi település az Irminger-tenger nyugati partján
Tasiilaq grönlandi település az Irminger-tenger nyugati partján
Felszíni terület800 000 km2
Átlagos mélység2800 m
Elhelyezkedése
Irminger-tenger (Grönland)
Irminger-tenger
Irminger-tenger
Pozíció Grönland térképén
é. sz. 62°, ny. h. 35°Koordináták: é. sz. 62°, ny. h. 35°
A Wikimédia Commons tartalmaz Irminger-tenger témájú médiaállományokat.

Az Irminger-tenger az Északi-Atlanti-óceán egyik melléktengere Izland és Grönland között. Északi határa a Dánia-szoros legkeskenyebb részén húzódik, itt kapcsolódik a Grönlandi-tengerhez. Délnyugaton Grönland legdélebbi pontjáig, a Farvel-fokig terjed, itt a Labrador-tengerhez csatlakozik.

Elnevezése[szerkesztés]

Nevét, csakúgy, mint az Irminger-áramlat és az Irminger-medence Carl Ludvig Christian Irminger (1802–1888) dán tengerészkapitány, altengernagy után kapta, aki az Északi-Atlanti-óceán áramlatait kutatta.[1] Irminger több jelentős tanulmányt is nyilvánosságra hozott kutatásairól.[2]

Leírása[szerkesztés]

480 km hosszú, és legkeskenyebb pontján 290 km széles, felszíne kerekítve 800.000 km². A tengerfenék túlnyomórészt az Irminger-medencéhez tartozik, ami a maga részéről a 4600 m mélységet is elérő Labrador-medence északi nyúlványa, keletről a Reykjanesi-hátság határolja. A tenger a Sebastes norvegicus latin nevű, gazdaságilag fontos halfaj egyik fő fogási területe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kommandør Axel Fiedler: „Om Irminger Havets og Irmingerstrømmens navn“. Søværnsorientering Nr. 1, März 2003 Google-HTML-Version (PDF; 127 kB) (dánul)
  2. Johann Georg Kohl: "Geschichte des Golfstroms und seiner Erforschung". 157-161. o. Eliborn Classics series. als Replica der Fassung von 1868 von C. Ed. Müller, Bremen.(németül)