Szap-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szap-tó
(ទន្លេសាប)
a tó és az árterülete az esős évszakban
a tó és az árterülete az esős évszakban
Ország(ok)Kambodzsa
Vízgyűjtő terület16 000 km2
Típusalluviális
Elsődleges forrásokTonle Szap folyó
Sziemreap folyó
több kisebb folyó
Elsődleges lefolyásokTonle Szap folyó
Hosszúság145 km
Szélesség40 km
Felszíni terület2700 km2
Legnagyobb mélység1,5 m
Tszf. magasság1,5 m
Elhelyezkedése
Szap-tó (Kambodzsa)
Szap-tó
Szap-tó
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 12° 53′, k. h. 104° 04′Koordináták: é. sz. 12° 53′, k. h. 104° 04′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szap-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szap-tó vagy Tonle Szap (nemzetközi átírással Tonlé Sap; khmer: ទន្លេសាប, jelentése: ’édesvizű folyam’) édesvizű tó a kambodzsai síkság közepén, mely az ország és egyben egész Délkelet-Ázsia legnagyobb tava. Vízfelülete a száraz évszakban 2500-2700 km², az esős évszak vége felé a 16 000 km²-t is elérheti.

Jellemzői[szerkesztés]

A tavat az azonos nevű, 120-160 km hosszú Tonle Szap folyó köti össze a Mekonggal. Vize az év java részében ezen keresztül folyik le a Mekong felé. Minden évben megfigyelhető egy egyedülálló természeti jelenség. A délnyugatról érkező nyári monszun június és október között megduzzasztja a folyókat, s a Tonle Szap folyó – mint valami hatalmas csatorna – ilyenkor megváltoztatja a folyásának irányát és a Mekong vizét kezdi el szállítani a tóba, melynek vízfelülete ezzel több mint 10 000 km²-rel is növekedhet. A hatalmassá duzzadt tó mindaddig tárolja a Mekong vizét, amíg – általában novemberben – a folyó vízszintje nem süllyed a tó vízszintje alá. Ekkor a tó vize újra a Mekong felé indul meg.

A tó az esős évszakban a 250 km hosszúságot is elérheti és 60-70 km szélességével hatalmas belső tengerré növekszik. A száraz évszak végén kb. 160 km hosszú és csak a legszélesebb részén éri el a 20 km-t. Ahogyan a tó változtatja a partvonalát, úgy változtatják a helyüket a vízre, tutajokra települt úszó falvak, melynek lakói halászatból élnek. Amikor a tó vize visszahúzódik, a bambuszkerítéssel körülvett, úgynevezett szamrákban hatalmas mennyiségű hal marad vissza. A halexport az egyik fő helyet foglalja el az ország kivitelében. Az áradás során lerakódó termékeny üledéknek köszönhetően a tó körüli vidék Kambodzsa legjobb rizstermő területe.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Balázs Dénes, Sebes Tibor: Ázsia, 1973
  • Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1998

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tonlé Sap című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.