Szap-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szap-tó (ទន្លេសាប)
a tó és az árterülete az esős évszakban
a tó és az árterülete az esős évszakban
Ország(ok) Kambodzsa
Típus alluviális
Elsődleges források Tonle Szap folyó
Sziemreap folyó
több kisebb folyó
Elsődleges lefolyások Tonle Szap folyó
Felszíni terület 2 700 km2
Elhelyezkedése
Szap-tó (Kambodzsa)
Szap-tó
Szap-tó
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 12° 53′, k. h. 104° 04′Koordináták: é. sz. 12° 53′, k. h. 104° 04′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szap-tó témájú médiaállományokat.

A Szap-tó vagy Tonle Szap (nemzetközi átírással Tonlé Sap; khmer: ទន្លេសាប, jelentése: ’édesvizű folyam’) édesvizű tó a kambodzsai síkság közepén, mely az ország és egyben egész Délkelet-Ázsia legnagyobb tava. Vízfelülete a száraz évszakban 2500-2700 km², az esős évszak vége felé a 16 000 km²-t is elérheti.

Jellemzői[szerkesztés]

A tavat az azonos nevű, 120-160 km hosszú Tonle Szap folyó köti össze a Mekonggal. Vize az év java részében ezen keresztül folyik le a Mekong felé. Minden évben megfigyelhető egy egyedülálló természeti jelenség. A délnyugatról érkező nyári monszun június és október között megduzzasztja a folyókat, s a Tonle Szap folyó – mint valami hatalmas csatorna – ilyenkor megváltoztatja a folyásának irányát és a Mekong vizét kezdi el szállítani a tóba, melynek vízfelülete ezzel több mint 10 000 km²-rel is növekedhet. A hatalmassá duzzadt tó mindaddig tárolja a Mekong vizét, amíg – általában novemberben – a folyó vízszintje nem süllyed a tó vízszintje alá. Ekkor a tó vize újra a Mekong felé indul meg.

A tó az esős évszakban a 250 km hosszúságot is elérheti és 60-70 km szélességével hatalmas belső tengerré növekszik. A száraz évszak végén kb. 160 km hosszú és csak a legszélesebb részén éri el a 20 km-t. Ahogyan a tó változtatja a partvonalát, úgy változtatják a helyüket a vízre, tutajokra települt úszó falvak, melynek lakói halászatból élnek. Amikor a tó vize visszahúzódik, a bambuszkerítéssel körülvett, úgynevezett szamrákban hatalmas mennyiségű hal marad vissza. A halexport az egyik fő helyet foglalja el az ország kivitelében. Az áradás során lerakódó termékeny üledéknek köszönhetően a tó körüli vidék Kambodzsa legjobb rizstermő területe.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek és források[szerkesztés]

  • Balázs Dénes, Sebes Tibor: Ázsia, 1973
  • Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1998

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tonlé Sap című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.