Wasatch-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wasatch-hegység egy körülbelül 260 km hosszú hegylánc az Egyesült Államokban. Utah államban húzódik annak északi határától az állam közepe felé. A Sziklás-hegység nyugati és a Nagy-medence keleti részét képezi. A hegyláncot egy soson vezérről nevezték el.[1]

Utah lakosságának 85%-a (több mint 2 000 000 ember) a Wasatch-hegység nyugati frontja mentén él, ahol a hegyláncból számos folyó lép ki. A hegység fontos nyersanyagforrást jelentett a korai telepeseknek, úgy mint vizet, fát és gránitot. Salt Lake City a Wasatch-hegység és a Nagy-sóstó között található.

WasatchMountainsSaltLakeCountyWestSide.jpg

A hegylánc legmagasabb pontja 3636 m magas. Gleccserek alakították ki alakját és helyenként nagyon meredek emelkedők találhatók benne. A hegységben nagy mennyiségű hó hullik, évente akár 1300 cm. A minősége a téli alacsony relatív páratartalom és a közeli nagy tó hatása miatt száraz és porszerű, ami kiválóan alkalmassá teszi a téli sportok számára. A jó minőségű hó és a nagyváros közelsége is közrejátszott abban, hogy itt rendezték a 2002. évi téli olimpiai játékokat.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. William Bright: Native American Placenames of the United States. 2004–01–01. ISBN 9780806135984 Hozzáférés: 2016. feb. 15.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wasatch-hegység című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.