Második polocki csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Második polocki csata
Battle polotsk.jpg

Konfliktus Napóleoni háborúk
Időpont 1812. október 18-20.
Helyszín Orosz Birodalom, PolockCoat of Arms of Połack, Belarus.svg Fehéroroszország
Eredmény orosz győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of Russian Empire for private use (1914–1917) 3.svg Orosz Birodalom
Parancsnokok
Gouvion-saint-cyr.jpgFlag of France.svg Saint-CyrPjotr-christianowitsch-wittgenstein.jpgFlag of Russian Empire for private use (1914–1917) 3.svg Peter Wittgenstein (Пётр Христианович Витгенштейн)
Szemben álló erők
23 000 - 27 000összesen: 49 000
31 000 katona, 9000 milícia, 9000 függetlenül működő kiképzett katona
Veszteségek
8 0008 000 - 12 500
Térkép
Második polocki csata (Oroszország)
Második polocki csata
Második polocki csata
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 55° 29′, k. h. 28° 48′Koordináták: é. sz. 55° 29′, k. h. 28° 48′

A második polocki csatára 1812. október 18-20-án került sor. (Meg kell különböztetni az első polocki csatától, ami augusztus 17-18-án zajlott le.)

A Peter Wittgenstein vezette orosz erők megtámadták és vereséget mértek a Saint-Cyr irányította francia-bajor csapatokra.

Előzmények[szerkesztés]

Miközben Napóleon Moszkvába nyomult előre, a bal szárnya a francia és a német kontingenssel Polockban állomásozott, hogy védje északi szárnyat Wittgenstein ellen. A polocki francia "védelmi bástyát" felváltva parancsnokolta Saint-Cyr és Oudinot. Ez a megerősített védelmi pont mintegy 200 mérföldre (320 km-re) nyugatra a lengyel határtól, és körülbelül 150 mérföldre (240 km-re) északnyugatra Szmolenszk rendkívül fontos volt Napóleon számára több okból is.

Létrehozásával megerősítette a frontot Polocknál és sakkban tartotta Wittgensteint. Ha az oroszok Wittgenstein déli előrenyomulásával Napóleon mögé tudtak volna kerülni, akkor bekerítették volna Grand Armée-t, ezért Napóleon számára létfontosságú volt, hogy az orosz főerőket Moszkva közelében tartsa, miközben visszavonul. A franciák számára Vityebszk védelme szempontjából is fontos volt ez a hely, ami Napóleon egyik hatalmas raktárául szolgált, az utánpótlás biztosítására. A másik kettő Minszkben és Szmolenszkben tette volna lehetővé azt, hogyha a hadjárat elhúzódik télire, akkor is legyen utánpótlás. (A visszavonuló utóvédcsapatok azonban felélték a nélkülözhetetlen élelmiszer- és lőszerkészleteket.)

Augusztusban még nagyjából erőegyensúly alakult ki a franciák és oroszok között, Wittgenstein serege az öbölben maradt, de megakadályozta Szentpétervár elfoglalását, a franciák pedig előrenyomulhattak Moszkva felé, védte őket északról a Daugava-vonal. Október közepére a stratégiai erőviszonyok drámaian megváltoztak, Wittgenstein erői megerősödtek, fölénybe kerültek.

A csata[szerkesztés]

Battle of Polotsk in Russia 1812 by Martinet.jpg

A csata első napján az oroszok hét egymást követő frontális támadást indítottak Polock ellen, miközben a Steingal tábornokuk a francia hátvédet támadta. A harc heves és véres volt, a franciák közel 8000 katonát vesztettek, az oroszok vesztesége 8000 - 12.000 fő között mozgott. Mind a hét orosz támadást visszaverték a nap végén. Saint-Cyr azt hitte, hogy aratott egy keserű győzelmet, de a harcnak még korántsem volt vége. Wittgenstein csak azt várta, hogy Steingal erői megérkezzenek és akkor indít újabb támadást, közben pedig az orosz tüzérség félelmetes tüzet zúdított a városra, amely kigyulladt. A következő napon, október 19-én Steingal erői 6 km-re közelítették meg Polockot, így a francia parancsnoknak rá kellett döbbennie, hogy erőit a bekerítés veszélye fenyegeti. Az nap este, tudva, hogy helyzete tarthatatlanná vált, megkezdte a város evakuálását, közben véres utcai harcok kezdődtek, mert az orosz egy végső támadást indítottak. A francia parancsnok a bajorokat bízta meg azzal, hogy tartsák fel Steingalt, amíg a fő erőkkel visszavonul. Ez a bajoroknak sikerült is, visszaszorították az oroszokat, akik súlyos veszteségeket szenvedtek el.

A franciáknak sikerült magukat kimentenie a körülzárásból, de Polock elveszett a számukra. Később a vityebszki raktárat is elfoglalták az oroszok, a védelmi vonaluk a Daugavánál összeomlott, ezzel a Grand Armée helyzete végleg katasztrofálissá vált.

Következmények[szerkesztés]

Saint-Cyr kitört a bekerítésből, a serege nagyobb részét kimentette. Körülbelül 2 ezer francia nem tudott átkelni a Dvinán, ezek fogságba estek, velük együtt egy ágyú és az ellátmány nagy része. Steingal 500 foglyot ejtett.

Saint-Cyr súlyosan megsebesült a lábán, így átadta a parancsnokságot a 2. hadtest parancsnokságát Legrand tábornoknak és a 6. hadtestét Wrede tábornoknak. Wittgenstein a franciák veszteségét az orosz cárnak írt jelentésében 6 ezer főre tette.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Second Battle of Polotsk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.