Portál:Macskafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Macskafélék


A macskafélék (Felidae) az emlősök osztályába, azon belül a ragadozók rendjébe tartozó család. Ausztrália (ide később az ember telepítette be őket) és Antarktika kivételével minden kontinensen és a legtöbb szigeten jelen vannak. Csodás alkalmazkodóképességük és vadásztechnikáik lehetővé tették azt, hogy minden élőhelyen kiválóan boldoguljanak, a trópusi esőerdőktől egészen a kopár sivatagokig. Megjelenésük is sokféle lehet: vannak kistermetű, fáramászó, karcsú vadászok, ugyanakkor hatalmas, erőteljes fajaik is léteznek. A házi macskát körülbelül 10 000 éve háziasította az ember.

Kiemelt szócikk

Jaguár (Panthera onca)

A jaguár (Panthera onca) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó nagytestű faj, amely Dél- és Közép-Amerika trópusi és szubtrópusi területein fordul elő. Közeli rokonságban áll az Óvilágban élő nagymacskákkal, köztük az oroszlánnal, a tigrissel és a leopárddal. Az Újvilágban élő legnagyobb és legerősebb macskaféle és az egyetlen faj a párducformák alcsaládjából (Pantherinae), amelyik Amerikában fordul elő.

Bővebben a cikkben...


Műhelyek

  • Macskafélék: új rendszert alkalmazunk a macskafélék témájába tartozó cikkek minőségének javítására. Minden cikket felsorolunk, azokat pedig egy táblázatban a szerkesztők minősítik, színkóddal látják el, így könnyen áttekinthető, melyik cikk milyen állapotban van, hol kell rajta javítani. Az érdeklődőket továbbra is szívesen fogadjuk.

Ajánlott képünk


Tennivalók

Miben vehetsz részt?

Több módon is a macskafélékportál segítségére lehetsz:

Testvér projektek

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Macskafélék témájú médiaállományokat.
Fájl:Wikispecies-logo.svg
A Wikifajok tartalmaz Macskafélék témájú rendszertani információt.