Portál:Olimpia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Olimpiaportál
Portail JO.jpg

Az olimpiai játékok egy nemzetközi, több sportot magába foglaló eseménysorozat. Az újkori olimpiai játékok lebonyolítását 1503 év elteltével 1896-ban Athénban kezdték el újra az ókori olimpiák mintájára, és minden olimpiád elején tartották meg. Az eseménysorozatot egészen 1920-ig csak nyáron rendezték meg, az első téli olimpia rendezési jogát 1924-ben Franciaország Chamonix nevű városa kapta meg. 1992-ig a nyári- és téli játékok ugyanabban az évben zajlottak le, 1994-től a nyári játékokat az olimpiád első, a téli játékokat az olimpiád harmadik évében rendezik.

Az ókori olimpiai játékokat (görögül: Ολυμπιακοί Αγώνες [Olimpiákoj Agónész]) első alkalommal i. e. 776-ban tartották a görögországi Olümpiában, és egészen i. sz. 393-ig rendezték meg, amikor is Nagy Theodosius császár egy állítólagos edictummal a kereszténység végleges megszilárdítása érdekében majdnem 11 évszázados fényes múlt után beszüntette a játékokat. Az érdeklődést az olimpiai játékokra 1833-ban a görög költő és újságíró, Panajótisz Szúcosz mutatta a „Halottak párbeszéde” című versében. Evangélisz Zápasz szponzorálta 1859-ben az első újkori, olimpiára emlékeztető rendezvényt. Ő állta a Pánhellén Stadion felújítási költségeit, ezért a játékokat 1870-ben és 1875-ben is ott rendezték. Ezt szerte a világon újságokban és közleményekben tudatták az emberekkel, beleértve a London Review-t, amely azt írta, hogy „az olimpiai játékok, amelyeket évszázadokra abbahagytak, ismételten elkezdődtek! Valóban meglepő hír..., hogy a klasszikus ókori játékokat Athén mellett újra felébresztették.”

Tudtad-e, hogy...

... a francia Joseph Guillemot, az 1920. évi nyári olimpiai játékok 5000 m-es futóversenyének győztese aktív dohányos volt?

... a sportban nemi vizsgálatokat már nem alkalmaznak az olimpiai játékokon belül?

... az olimpiai játékokat 1916-ban az I., 1940-ben és ’44-ben a II. világháború miatt nem rendezték meg?

... az Olimpiai Gerely (Olympic Javelin) egy nagysebességű vasút, amely egyike a londoni közlekedési újításoknak, melyeket a 2012. évi nyári olimpiai játékokra készítettek el.

... a finn Clas Thunberg volt minden idők legidősebb gyorskorcsolyázója, aki aranyérmet nyert? (35 évesen, 1928-ban, St. Moritzban)

... az ausztrál sprinter, Stanley Rowley az egyetlen olimpikon, aki egy olimpián két nemzetnek nyert érmeket?

... a nyugatnémetek 1984-es bronzérmes kajakosa, Josefa Idem olasz állampolgárságot kapott, így ő lehetett az első olasz színekben induló kajakos, aki érmet szerzett hazájának?

... Frank Beaurepaire, a multimilliomos üzletember, Melbourne főpolgármestere, a Viktoriánus Törvényhozó Szervezet tagja egy hatszoros olimpiai érmes úszó volt, aki úszó karrierje során 15 világrekordot állított fel?

... az ausztrál John Devitt aranyérmet kapott 100 m-es gyorsúszásban az 1960. évi nyári olimpiai játékokon Rómában, annak ellenére, hogy mind a három időmérő szerint a második helyezett jobb időt úszott nála?

Olimpia a WikiMédián
Wikinews-logo.png Wikinews
Olimpiai hírek angolul
Wiktionary-logo.svg Wikiszótár
Fogalmak
Commons-logo.svg Commons
Téli olimpiai képek
Commons-logo.png Commons
Nyári olimpiai képek
További portálok
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia