Műkorcsolya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagy Zsuzsanna és Fejes Máté jégtáncosok (2011)

A műkorcsolya egy olimpiai sportág. Gyakran együtt emlegetik egyik ágával, a jégtánccal. Értékelésük pontozással történik. A versenyző vagy versenyzők külön pontokat kapnak a technikára és külön az előadásmódra. Mindkét ágban adott elemeket kell zenére bemutatni.

Műkorcsolya[szerkesztés]

Páros és női, illetve férfi versenyre bontható a sportág. Mindháromban egy ún. rövid programot és egy kűrt kell bemutatni. Mindkét program fő elemei az ugrások, forgások, lépéssorok, lépések előadási elemek illetve ezek kombinációi és egyéb figurák. A rövid program hossza mindhárom kategóriában más más. A vokális zene is megengedett, ezt nemrég (2014-ben döntött róla az ISU, de olimpián csak 2018-tól megengedett) fogadták el.

Podmaniczky Ágnes: Műjég IV.(2007)

A következő ugrásokat szokták versenyeken bemutatni:

  • Axel
  • Salchow
  • Rittberger
  • Toe Loop
  • Flip
  • Lutz

Forgás félék:

  • Álló pozícióban való forgások; oldalra lábkihúzás, előre lábkihúzás, ezeknek variációi. Az állo forgásokon belül van egy kisebb csoport a ˝ hátrahajlósok ˝; billman. hátrahajlós, telefon.
  • Ülő pozícióban való forgások; síma, ráhajlós, gomba (sit back), gomba ( sit forward), sit side.
  • Libelle(mérleg) forgás: síma, kereszt ablak, gyűrű, oldalra hajlós
  • Vissza: az összes forgás létezik vissza fele!


Párosok[szerkesztés]

A páros korcsolyában az említett ugrások, lépéssorok és forgások mellett fontos elem az emelés, illetve ún. dobott ugrások és kitartott, illetve pörgetett emelések. A kűr vagy szabad korcsolyázás 4 perc 30 másodpercig tart.

Nők[szerkesztés]

A nők a fent említett ugrásokból duplákat, triplákat, és páran, de egyre többen négyeseket ugranak. A nők kűrjének tartalmaznia kell kombinációkat, külön ugrásokat, forgásokat, egyéb elemeket, és lépéssort. Rövid programjukban, kell lennie ugráskombinációnak, különálló ugrásnak, egyéb elemeknek és különböző forgásoknak.

Férfiak[szerkesztés]

A férfiak általában könnyebben tudnak tripla és négyfordulatos ugrásokat teljesíteni, a kűrjük 4 perc 30 másodpercig tart. Rövid programjuk hossza ugyanúgy 2 perc 40 másodperc.

A 12. században a londoniak örömmel űzték ezt a sportot. Ekkoriban még csontból vagy fából faragták a "korcsolyákat", majd a 19. században már megjelentek az acél élű korcsolyák, melyek jóval tartósabbak és ellenállóbbak voltak, mint korai elődeik.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Figure skating
A Wikimédia Commons tartalmaz Műkorcsolya témájú médiaállományokat.