Portál:Balassagyarmat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Portál    Vitalap    Műhely  
Üdvözlünk a magyar Wikipédia Balassagyarmat portálján!
Ma Tibor ünnepli névnapját.

Balassagyarmat (szlovákul Balážske Ďarmoty, németül Jahrmarkt) Nógrád vármegye második legnagyobb városa, határátkelő Szlovákia felé és a Balassagyarmati járás központja.

A városról 1244-ből származik az első írásos emlék. 1437-ben mezővárosi rangot kapott. A török először 1552-ben foglalta el Gyarmat várát, majd 1593-ban a megszökött őrség felgyújtotta a várat. Másodgyára 1664-ben elfoglalták és felrobbantották a várost. Az újjáépítés csak 1690-ben került sor.

A dualizmuskori Balassagyarmat előrehaladt a városiasodásban, de mivel a mezővárosi rangot az 1871. évi községi törvény megszüntette (1886-tól címként is megszűnt), a rendezett tanácsú városi ranghoz szükséges feltételek biztosítását és a többletadót pedig nem vállalta a település, ezért nagyközséggé alakult és 1923-ig így működött.

A település az első világháborúban és az azt követő forradalmak idején fontos szerepet játszott: a vesztes háború után a balassagyarmati polgárok, vasutasok és katonák kiűzték és visszaszorították az Ipoly túlpartjára a várost megszálló csehszlovák csapatokat, ezt nevezi a helyi köznyelv csehkiverésnek, és e hősies tettért kapta meg a Civitas Fortissima címet.

A település rangja 1923-ig nagyközség, 1923–1929 között rendezett tanácsú város, majd 1929–1950 között megyei város volt. Az 1950-es megyerendezés során Salgótarján vette át a megyeszékhely szerepét, bár a megyei tanács Balassagyarmaton alakult meg és átmenetileg itt is működött 1952-ig, amíg az új székhelyen megteremtették a működési feltételeket. Egyes megyei szervek később is a régi helyükön maradtak, a vármegyei bíróság és ügyészség ma is itt működik.

Tovább a szócikkhez…

Tudtad-e, hogy…szerkesztés 
… az 1945-ben felállított, 1956-ban ledöntött szovjet hősi emlékmű ma Rétságon található?
További portálok