Ugrás a tartalomhoz

Portál:Balaton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Balaton-portálon!
Egy domborzati térképe a Balatonnak és környékének

A Balaton (latinul Lacus Pelso, németül Plattensee, szlovénul Blatno jezero, szlovákul Blatenské jazero), becenevén a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb tava. Típusa a Fertő tóhoz hasonlóan sztyeppei tó, ezek Eurázsia legnyugatabbra fekvő ilyen jellegű tavai. 77 km hosszú, szélessége 1,5-12,8 km között ingadozik, átlagosan 7,8 km, felülete 594 km².

Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb. Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A tó egyes részein halászat folyik. Siófok és Sármellék mellett repülőterek vannak. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A tavon minden évben megrendezik a Kékszalag Nemzetközi Vitorlás Versenyt.

Bővebben a Balatonról

A hónap szócikke 
Siófoki kikötő

Siófok város Somogy vármegyében, népszerű üdülőhely, a Balatonpart legnagyobb városa és kikötőváros a tó déli partján.

Területe a 20. század második felében jelentősen megnőtt, mivel bekebelezte a korábban önálló Balatonkiliti és Balatonújhely községeket, továbbá Balatonszabadi tóparti településrészeit.

A városban viharjelző obszervatórium működik. A Sió 1865-ben épült zsilipjén át engedik le a Balaton felesleges vízét.

Siófok a Balaton keleti medencéjének déli partján fekszik, ott, ahol a Sió ered a tóból. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig Külső-Somogynak a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorai határolják.

Tovább a Siófok szócikkre

Szócikkek 

Kategória:Balaton

Települések

Földrajz

Élővilág

A hónap képe 
Balatoni látkép, baloldalt a Badacsony
Hogyan segíthetsz 
Tennivalók 
Társprojektek 

További információkat találhatsz Balaton témában a Wikipedia testvérprojektjeiben:
Szótári meghatározások a Wikiszótárban
Képek a Commonsban

Új üzenet hagyásához kattints ide!
További portálok