Portál:Volántársaságok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlünk a Volántársaságok portálján!szerkesztés
Sinnbild Kraftomnibus.svg
Volántársaságok portáljaszerkesztés
A Volántársaságok-portál ezen rovatának célja az, hogy mindent, a volántársaságokkal kapcsolatos cikket bemutasson. Mindennel foglalkozik, ami az autóbuszról szól vagy az autóbuszok gyártóival kapcsolatos, például Ikarus vagy Volvo... A portál még csak születőben van, és azon vagyunk, hogy tökéletesítsük. Ebben Te is segíthetsz!

Nuvola apps kcmsystem.png
Csonkok és megíratlan volános cikkekszerkesztés
Crystal Clear app kdmconfig.png
Társ és Tagportálokszerkesztés
 • Társportálok

Közlekedés Közlekedés

 • Tagportálok
Nuvola apps remote.png
 • Legfontosabb volános hírek - (Aktuális hírek)
  • Egy kalapba kerülhet az összes Volán társaság - Regionális autóbusz-konzorciumok létrehozását indítványozza a Volán társaságok tulajdonosi jogkörét betöltő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - értesült a Világgazdaság. Dátum: 2009. december 2. (forrás: Gazdasági Rádió)
  • Elloptak egy csuklós autóbuszt - Elloptak egy csuklós autóbuszt a Békés megyei Dobozon - közölte a rendőrség. A Körös Volán Zrt. buszát később Doboz határában, a Békéscsaba felé vezető út mellett találták meg, ahol a sárban elakadt a jármű. Dátum: 2009. november 10. (forrás: Metropol)
 • Elmúlt hírek - (Archív hírek)
  • Segítőkész sofőrök, pozitív példák a Kunság Volánnál Dátum: 2009. október 22. (forrás: Kecskeméti Lapok)
  • Frontális ütközés egy busszal - Gemenc Volános busszal ütközött egy kocsi vasárnap délelőtt a 61-es főúton, Dombóvár és Nagykónyi között. Az autó sofőrje a helyszínen meghalt, hárman megsérültek - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Farkas Kinga, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Dátum: 2009. október 11. (forrása: RTL Hírek)
  • Tanpélda lesz a megvert sofőr esete - Szeged - Mintaszerűen járt el a szegedi 8-as busz sofőrje, akit szeptember 15-én támadott meg egy utas menet közben. A történtekből, ahogy a többi ilyenből is, esettanulmány lesz: az ilyen helyzetekre az SZKT is, a Tisza Volán is igyekszik fölkészíteni a sofőröket. Dátum: 2009. október 6.' Délmagyar.hu
  • Körös Volán buszokon figyelmeztet a rendőrség - Az ittas vezetés, a gyorshajtás, és a kerékpáros közlekedés veszélyeire hívják fel az emberek figyelmét buszokon ragasztott plakátokkal Békéscsabán. Egyelőre tíz helyi és helyközi buszra ragasztották ki a plakátokat. A rendőrség tapasztalatai szerint a figyelemfelkeltő akciók eredménye, ha lassan is, de megjelenik a baleseti statisztikákban. Dátum: 2009. október 1. RTL Hírek
  • További archív hírek
Wikibus.svg
Társprojektekszerkesztés

Commons:Category:Tisza Volán
A Wikimédia Commons tartalmaz Tisza Volán témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus vehicles
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Credo buses
A Wikimédia Commons tartalmaz Credo témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Buses in Hungary
A Wikimédia Commons tartalmaz Buszok Magyarországon témájú médiaállományokat.

Commons:Category:Ikarus 260
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 256 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus 263
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 263 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus 280
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 280 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus 395
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 395 témájú médiaállományokat.

Commons:Category:Ikarus 415
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 415 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus E94
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus E94 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus E95
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus E95 témájú médiaállományokat.
Nuvola apps bookcase.svg
A hónap volános cikkeszerkesztés

Portál:Volántársaságok/A hónap cikke/2022-12


A hónap cikkében eddig megjelenő további cikkek: Tisza Volán - 2009. Június  •  Ikarus - 2009. Július  •  Körös Volán - 2009. Augusztus  •  Ikarus 260 - 2009. Szeptember  •  Volánbusz - 2009. Október  •  Kunság Volán - 2009. November  •  Jászkun Volán - 2009. December  •  Ikarus E94 - 2010. Január  •  Credo - 2010. Február
Crystal Clear action bookmark Silver.png
Volános cikkajánlószerkesztés
Fájl:Bcs.aut.jpg
A békéscsabai Körös Volán autóbusz-állomás

A Körös Volán Autóbuszközlekedési Zrt. Békés megye autóbuszközlekedését látja el. A vállalat jogelődje a 81. sz. (Szegedi) Autóközlekedési Vállalat, amely a Tisza Volán jogelődjéből vált ki. (Amiből a 81. sz. Vállalat vált ki, az a vállalat 82. sz. Vállalat néven működött tovább.) Később a 81. sz. Vállalat a 13. sz. Autóközlekedési Vállalat nevet vette fel. A mai Körös Volán nemcsak ebből a vállalatból jött létre, hanem továbbá a Szolnoki MÁVAUT Autóközlekedési Vállalat Békéscsabai Kirendeltségéből, és továbbá az akkori 17. Sz. Autóközlekedési Vállalat Taxi Kirendeltségéből jött létre 1953. december 1-jén.

A Körös Volán egyik Credo EC11-es típusú autóbusza, az orosházi autóbusz-állomáson

A vállalat egy átszervezés következtében a 81. sz Vállalat után 1954. november 1-jével Békéscsabai 41. sz. Autóbuszközlekedési Vállalat néven folytatta tovább működését. 1953-ban alakult meg az orosházi szolgálati helye, 1955 januárjában a szarvasi szolgálati helye, a gyulai szolgálati hely 1957 júliusában. Majd 1973-ban elindultak a vállalat első külföldi járatai is. Tröszt megszűnésével 1986-ban alakult meg a Körös Volán. A Körös Volán ekkor még autóbusz-közlekedés mellett teherszállítással is foglalkozott. 1988. augusztus 20-án átadták Békéscsabán az aluljáróval ellátott, barna-sárgásbarna színűre festett új békéscsabai autóbusz-állomást. A rendszerváltás után anyagi bajokkal küzdött a vállalat, ezért használt autóbuszokkal pótolta a járműparkját. Majd 1993. január 1-jén létrejött a Körös Volán Autóbuszközlekedési Részvénytársaság, mely közforgalmú menetrendszerű helyi- és helyközi személyszállítási tevékenységet folytató részvénytársaságként működik. Majd 2005-ben zártkörűen működő részvénytársaság lett.


A Volántársaságok rovatban megjelenő további Volános szócikk ajánlók: IkarusIkarus 260Ikarus E94Jászkun VolánKörös VolánKunság VolánNógrád VolánTisza VolánVolánbuszCredo
Crystal Clear action bookmark.png
Hasznos sablonokszerkesztés
Crystal Clear action bookmark blue.svg
További portálokszerkesztés
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia