Portál:Volántársaságok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlünk a Volántársaságok portálján!szerkesztés
Sinnbild Kraftomnibus.svg
Volántársaságok portáljaszerkesztés
A Volántársaságok-portál ezen rovatának célja az, hogy mindent, a volántársaságokkal kapcsolatos cikket bemutasson. Mindennel foglalkozik, ami az autóbuszról szól vagy az autóbuszok gyártóival kapcsolatos, például Ikarus vagy Volvo... A portál még csak születőben van, és azon vagyunk, hogy tökéletesítsük. Ebben Te is segíthetsz!

Nuvola apps kcmsystem.png
Csonkok és megíratlan volános cikkekszerkesztés
Crystal Clear app kdmconfig.png
Társ és Tagportálokszerkesztés
 • Társportálok

Közlekedés Közlekedés

 • Tagportálok
Nuvola apps remote.png
 • Legfontosabb volános hírek - (Aktuális hírek)
  • Egy kalapba kerülhet az összes Volán társaság - Regionális autóbusz-konzorciumok létrehozását indítványozza a Volán társaságok tulajdonosi jogkörét betöltő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - értesült a Világgazdaság. Dátum: 2009. december 2. (forrás: Gazdasági Rádió)
  • Elloptak egy csuklós autóbuszt - Elloptak egy csuklós autóbuszt a Békés megyei Dobozon - közölte a rendőrség. A Körös Volán Zrt. buszát később Doboz határában, a Békéscsaba felé vezető út mellett találták meg, ahol a sárban elakadt a jármű. Dátum: 2009. november 10. (forrás: Metropol)
 • Elmúlt hírek - (Archív hírek)
  • Segítőkész sofőrök, pozitív példák a Kunság Volánnál Dátum: 2009. október 22. (forrás: Kecskeméti Lapok)
  • Frontális ütközés egy busszal - Gemenc Volános busszal ütközött egy kocsi vasárnap délelőtt a 61-es főúton, Dombóvár és Nagykónyi között. Az autó sofőrje a helyszínen meghalt, hárman megsérültek - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Farkas Kinga, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Dátum: 2009. október 11. (forrása: RTL Hírek)
  • Tanpélda lesz a megvert sofőr esete - Szeged - Mintaszerűen járt el a szegedi 8-as busz sofőrje, akit szeptember 15-én támadott meg egy utas menet közben. A történtekből, ahogy a többi ilyenből is, esettanulmány lesz: az ilyen helyzetekre az SZKT is, a Tisza Volán is igyekszik fölkészíteni a sofőröket. Dátum: 2009. október 6.' Délmagyar.hu
  • Körös Volán buszokon figyelmeztet a rendőrség - Az ittas vezetés, a gyorshajtás, és a kerékpáros közlekedés veszélyeire hívják fel az emberek figyelmét buszokon ragasztott plakátokkal Békéscsabán. Egyelőre tíz helyi és helyközi buszra ragasztották ki a plakátokat. A rendőrség tapasztalatai szerint a figyelemfelkeltő akciók eredménye, ha lassan is, de megjelenik a baleseti statisztikákban. Dátum: 2009. október 1. RTL Hírek
  • További archív hírek
Wikibus.svg
Társprojektekszerkesztés

Commons:Category:Tisza Volán
A Wikimédia Commons tartalmaz Tisza Volán témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus vehicles
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Credo buses
A Wikimédia Commons tartalmaz Credo témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Buses in Hungary
A Wikimédia Commons tartalmaz Buszok Magyarországon témájú médiaállományokat.

Commons:Category:Ikarus 260
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 256 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus 263
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 263 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus 280
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 280 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus 395
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 395 témájú médiaállományokat.

Commons:Category:Ikarus 415
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus 415 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus E94
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus E94 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Ikarus E95
A Wikimédia Commons tartalmaz Ikarus E95 témájú médiaállományokat.
Nuvola apps bookcase.svg
A hónap volános cikkeszerkesztés

Portál:Volántársaságok/A hónap cikke/2022-07


A hónap cikkében eddig megjelenő további cikkek: Tisza Volán - 2009. Június  •  Ikarus - 2009. Július  •  Körös Volán - 2009. Augusztus  •  Ikarus 260 - 2009. Szeptember  •  Volánbusz - 2009. Október  •  Kunság Volán - 2009. November  •  Jászkun Volán - 2009. December  •  Ikarus E94 - 2010. Január  •  Credo - 2010. Február  •  ? - 2010. Március
Crystal Clear action bookmark Silver.png
Volános cikkajánlószerkesztés

A Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltató Zrt. egy magyarországi közlekedési vállalat, amely Csongrád megyében több településen helyi és helyközi autóbuszos üzemet működtet. A szolgáltató székhelye Szegeden, a Bakay Nándor utca 48. alatt található. A Tisza Volán autóbusz-állomásokat üzemeltet Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Csongrádon és Szentesen. A Tisza Volán Zrt. ezeknek a településeknek a helyi menetrendszerű közlekedését is biztosítja. A vállalat jogelődje 1950-ben jött létre Szegedi Teherfuvarozási Vállalat néven. A vállalat alá került Csongrád megye és Békés megye teherfuvarozása. Ez a rendszer 1953-ban különvált, és Békéscsabán megalakult a 81. sz. Autóbuszközlekedési Vállalat (a Körös Volán jogelődje). 1954-ben megváltozott a vállalat irányítása, amely a 42. számú Autóközlekedési Válla­lat néven szerveződött újjá. Majd 1961. december 19-től a Szegedi Autóközlekedési Vállalat 10. számú Autóbusz Közlekedési Vállalat néven dolgozott tovább. 1969-re Csongrád megye minden települését bekapcsolták a tömegközlekedésbe. 1965-ben Bakay Nándor utca végére telephelyet kezdtek el építeni, ami 1968. augusztus 31-re lett kész. A telephely átadásakor korszerű minősítést kapott. Udvarát 12 ezer 900 négyzetméteren szilárd burkolat fedte , és a javítóműhely 2 ezer 400 négyzetméter volt. Üzemanyag ellátó is indult ezen a telephelyen , és a járműtisztító nagynyomású vízsugárral működött. Az irodaház a forgalmi és műszaki irányításban dolgozóknak , és adminisztrátornak kényelmesebb volt a helyük. De nem hiányoztak az öltözők és mosdóhelységek sem , és elkészült az üzemi konyha és az ebédlő is. 1969. március 15-én Csongrádon felavatták az új buszpályaudvart. A vállalat 1970. szeptember 1-től a társaság a Volán 10. sz. Vállalat nevet vette fel. Szeged és Budapest között gyorsjáratok indultak el. Szegedről sugárszerűen hálózta be az ország felét. 1974-től új járatok indultak Szeged-Makó, és Apátfalva-Magyarcsanád-Nagylak között is. 1976 és 1980 között Nyugat- és Dél-Európába szállított élelmiszert, híradástechnikai cikkeket, és mindenfajta gépeket. A vállalat járművei még, Bagdadba is elmentek. Bagdadba a csatornázáshoz szállított gumit a váci gumigyárból. 1982-ben a szentesi autóbusz-állomást is átadták.

1984-ben megalakult a Tisza Volán.
A Tisza Volán által üzemeltetett távolsági autóbusz Szegeden, a Mars téren

Csongrád megyében visszaesett a fuvarozás, emiatt csak a megyén kívül volt munkája a vállalatnak, és a nemzetközi fuvarozás is fejlődésnek indult. A Tisza Volán járművei begurulhattak Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia, Lengyelország és Svájc területére is. A vállalat 1993. január 1-jei hatállyal Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltató Részvénytársaság néven folytatta munkáját, a teherfuvarozást már ekkor elhagyta. A társaság székhelye Szeged lett. Az újonnan alakult részvénytársaság 100 százalékban állami tulajdonba került. A vállalat alaptevékenységei:

 • menetrendszerű közúti távolsági személyszállítás,
 • nem menetrendszerű közúti távolsági személyszállítás, és
 • menetrendszerű közúti helyi személyszállítás lett. A társaság 2000-re majdnem minden tevékenységi kör a számítógépes irányítás alá került, és kiépült az Internet és az intranet hálózat is. A vállalat mai járművei Ikarus, Credo, MAN, Rába, Mercedes-Benz, Neoplan, Scania és Volvo típusú autóbuszok.

A társaság jelmondata: A Biztos Útitárs…


A Volántársaságok rovatban megjelenő további Volános szócikk ajánlók: IkarusIkarus 260Ikarus E94Jászkun VolánKörös VolánKunság VolánNógrád VolánTisza VolánVolánbuszCredo
Crystal Clear action bookmark.png
Hasznos sablonokszerkesztés
Crystal Clear action bookmark blue.svg
További portálokszerkesztés
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia