Portál:Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Vasútportálon!
Vasútportál

A Vasútportál célja az, hogy minden, a vasúttal kapcsolatos cikket bemutassunk. Mindennel foglalkozunk ami sínen megy, vagy azzal kapcsolatos: kezdve a mozdonyoktól az állomásokon keresztül egészen a biztosítóberendezésekig, egyszóval mindennel. Segítségedet szívesen vesszük és örömmel látunk a Vasútportál csapatában. A portál még csak születőben van, és azon vagyunk, hogy tökéletesítsük. Ebben is segíthetsz! Ha van egy cikk, amit kerestél, de nem találod, akkor bátran írd be a kért cikkek közé, és mi majd igyekszünk megcsinálni.

Ha a fontos hiányzó cikkeknél találsz egy olyat, amit tudsz, érdekel vagy ismersz valakit, aki ért hozzá, akkor bátran alkosd meg!

Vasút
Autószállító vonat Németországban

A vasút kötöttpályás közlekedési rendszer, amelynek az elemei a vasúti pálya és a köré épülő vasúti infrastruktúra, illetve a többnyire vonatban közlekedő vasúti járművek. A vonat vontatását tönnyire mozdony végzi. A vasúti infrastruktúra hálózatba rendeződik, amelynek csomópontjaiként a vasútállomások és pályaudvarok szolgálnak. A vasút egyaránt alkalmas személy- és teherszállításra. A vasúti közlekedés a többi közlekedési módhoz képest elsősorban ott versenyképes, ahol sok embert vagy árut kell nagy távolságra szállítani, vagy egy sűrű hálózatban kell hatékonyan áru- vagy személyszállítási feladatokat (tömegközlekedés) megoldani.

Az acélsínen gördülő acélkerekeknek köszönhetően a vasúti kocsik gördülési ellenállása viszonylag kicsi (8-szor kisebb, mint a gumi-aszfalt kapcsolat esetén), és a légellenállás a vonatszerelvény kialakítása miatt nem jelentős, ezért a vontatás költsége alacsony. Előnye a rendszeres és tömeges személy-, illetve áruszállításban bontakozik ki. A vasúti rendszer kiépítésének viszont magas a költsége, illetve pályához kötöttsége kevésbé rugalmas kiszolgálást tesz lehetővé a szinte mindenütt jelenlévő közútnál. Manapság ott, ahol kisebb mennyiségeket kell gyorsan célba juttatni, valamint nagy az emelkedő (lejtő) mértéke a vasút háttérbe szorult, szerepét a közúti illetve a légi közlekedés vette át.

Ajánlott cikk
Egy halberstadti kocsi Kiskunfélegyházán

A halberstadti kocsi egy, az NDK-ban az 1970-es és 80-as években gyártott személykocsi-sorozat neve. Személyforgalomban a MÁV, a GYSEV, valamint a német, a bolgár és az albán államvasutak használja.

A kocsik Halberstadtból származnak, innen ered a név. Szokták még "félegyházi" kocsinak is hívni, mert a Halberstadt szó szerinti fordításban "félváros"-t jelent. A kocsikat a RAW Halberstadt gyártotta az NDK-ban 1978-1982 között. A kocsikat főként a belföldi gyorsvasúti rendszerben, Städteexpressként közlekedtették. A sorozat első főjavítását a Deutsche Bundesbahn kezdte el a RAW Delitzsch üzemben, később azonban a Werk Potsdam üzemben is folyt a főjavítás. A felújítás után RegioExpress-ként közlekedtek az egykori NSZK területén.

A volt Deutsche Reichsbahn kocsiparkján, amíg létezett az NDK, Halberstadt városban végezték el az átépítéseket, de az egyesülés után, mivel kb. 9000 kocsit kellett Nyugat-Németország szintjére felhozni, és ezt egyedül Halberstadt már nem lett volna képes megcsinálni, ezért több nyugati kocsijavító is közreműködött, sőt a volt NDK-ban is alakultak ilyen manufakturák.

Teljes cikkek
Gyakori kérdések

További kérdéseket és válaszokat a vasút szócikkben találsz!

Kategóriák
Kép találomra
Kiemelt cikkek
Tudtad-e, hogy...
Kért cikkek, képek

A piros hivatkozásra kattintva azonnal létrehozhatod a hiányzó szócikkeket! Ha további szócikkeket akarsz hozzáadni a listához, kattints a Szerkesztés gombra.

Vasútvonalak

Fogalmak, cégek

Kiegészítendő

Vasútállomás

A közlekedés további alágazatai:
Üzenet

Új üzenet hagyásához kattints ide.

Ajánlott cikkek
Railjet

Vasútvonalak:

Keskeny nyomtávú vasútvonalak:

Megszűnt vasútvonalak:

Megszűnt keskeny nyomtávú vasútvonalak:

Európai vasúttársaságok:

Vasúti vontatójárművek magyarországon

Vasútállomások:

Egyéb cikkek:

A dőlt betűs szócikkek kiemeltek.

További portálok