Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapest-Cegléd-Szolnok-
vasútvonal
Posta Bhv-s ingavonat Szolnok állomáson
Posta Bhv-s ingavonat Szolnok állomáson
A Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal útvonala
Vonalszám:100a
Hossz:101,2 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:120 (140/160) km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal témájú médiaállományokat.
BSicon KBHFa.svg 0 Budapest-Nyugati pályaudvar Budapest M3 Metro.svg
BSicon SKRZ-Yu.svg Ferdinánd híd
BSicon eABZg+l.svg megszűnt kiágazás a raktári iparvágányok felé
BSicon SKRZ-Ao.svg Dózsa György út
BSicon ABZg+l.svg iparvágány a Hun utcai honvédséghez
BSicon SKRZ-Au.svg Róbert Károly körút
BSicon ABZgl+l.svg 3,5 2 Esztergom felé, 70, 71 Vác felé (Városligeti elágazás)
BSicon SKRZ-Au.svg M3-as autópálya
BSicon SKRZ-Ao.svg Thököly út
BSicon BHF.svg 4,2 Zugló mh.
BSicon SKRZ-Ao.svg Kerepesi út
BSicon ABZg+r.svg iparvágány a Honvédség felé
BSicon ABZg+l.svg üzemi vágányok a BKV Fehér úti telepe és a HÉV felé
BSicon DST.svg 6,9 Kőbánya - Teher
BSicon ABZgl.svg elágazás a 80a és a 120a felé („Királyvágány”)
BSicon KRZu.svg 37-es villamos
BSicon KRZu.svg A 120a vonal hídja
BSicon ABZg+r.svg iparvágány a „Ganz-ERDÉRT”-be
BSicon HST.svg 7,9 Kőbánya alsó mh.
BSicon SKRZ-Ao.svg Kőbányai út
BSicon SKRZ-YBUE.svg Kőér utca
BSicon ABZgl.svg a Pestszentlőrinci üzemek vontatóvágányának kiágazása
BSicon ABZg+r.svg elágazás a Ferencváros pályaudvar felé
BSicon ABZg+r.svg üzemi vágány a 3-as metró Kőér utcai járműtelepe felé
BSicon BHF.svg 10,6 Kőbánya-Kispest Budapest M3 Metro.svg
BSicon SKRZ-Au.svg Sibrik Miklós út
BSicon ABZgr.svg 142 Lajosmizse felé
BSicon SKRZ-Au.svg Ferihegyi gyorsforgalmi út
BSicon ABZg+r.svg iparvágány a Kispesti Hőerőműbe
BSicon eABZgr.svg megszűnt iparvágány az „ÉM 21.”-be
BSicon ACC.svg 13,3 Pestszentlőrinc
BSicon ABZgr.svg a Villamos Vonalfelügyelőség iparvágánya
BSicon ABZg+l.svg a Pestszentlőrinci üzemek vontatóvágányának visszacsatlakozása
BSicon ABZg+r.svg üzemi vágány a 150 és a 142 felé ("Nagy Burma")
BSicon BUE.svg
BSicon HST.svg 16 Szemeretelep mh.
17,3 Ferihegy (Liszt Ferenc Repülőtér 1)
BSicon SKRZ-YBUE.svg Üllői út
BSicon STR+GRZq.svg BudapestPest megye határ
BSicon SKRZ-Yo.svg Lincoln út
BSicon HST.svg 21,2 Vecsés
BSicon SKRZ-Eu.svg Dózsa György út
BSicon HST.svg 22,7 Vecsés-Kertekalja mh.
BSicon SKRZ-Eu.svg Kakucsi utca
Gyáli csatorna
BSicon SKRZ-Au.svg M0-s autóút
BSicon SKRZ-Yu.svg 400-as főút
BSicon HST.svg 29,1 Üllő
BSicon HST.svg 32,9 Hosszúberek-Péteri mh.
BSicon ACC.svg 37,4 Monor
BSicon HST.svg 43,8 Monorierdő
BSicon BHF.svg 48,1 Pilis
BSicon BHF.svg 55,2 Albertirsa
BSicon HST.svg 60 Ceglédbercel mh.
Gerje patak
BSicon BHF.svg 62,2 Ceglédbercel-Cserő
BSicon HST.svg 66,4 Budai út mh.
BSicon BHF.svg 72,6 Cegléd
BSicon ABZgr+r.svg 74,5 140 Szeged felé
Perje patak
BSicon eHST.svg 81 Kecskéscsárda
BSicon BHF.svg 88,6 Abony
BSicon eHST.svg 95 Paládicspuszta
BSicon STR+GRZq.svg PestJász-Nagykun-Szolnok határ
BSicon ABZg+lr.svg 145 / 120a, 82, 86
BSicon BHF.svg 101,2 Szolnok
BSicon STR.svg 100 Záhony felé

A Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal a MÁV 100a számú vonala. Kétvágányú, villamosított vasútvonal, a nemzetközi törzshálózat tagja. Folytatása a 100-as Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony-vasútvonal.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Magyarországon a vasutak ügye először az 1825/1827-es ogy. (országgyűlés) által kiküldött, kereskedelemmel is foglalkozó bizottsági javaslatban szerepelt. A vasút létesítéséhez szükséges terület-kisajátítások eljárását, az üzemeltetés és az igénybevétel feltételeit az 1832/1836-os ogy-n részletesen tárgyalták, majd a vonatkozó szabályok mellett a kiépítendő 13 vasúti fővonalat is meghatározó passzust az 1836. évi XXV. törvénycikkben fogadták el.

A jogi háttér megteremtését követően a jelentős saját tőkével rendelkező szitányi Ullmann Móricz nagykereskedő-bankár jelentkezett a törvénycikkben kijelölt Duna bal parti vasút megépíttetésére. Ullmann már ekkor jelezte, hogy a vasutat a Vác – Pest vonal átadását követően Debrecenig kívánja megépíteni

1839-ben engedélyezték a vasútépítést és Ullmann számos pénzember – köztük Rotschild báró – részvételével megalapította a Magyar Középponti Vaspálya Társaságot, amely induló alaptőkéje 10 millió ezüst Forint volt.

Számos politikai csatározást követően 1844. október 5-én kezdődött meg a Pest és Vác között a közel másfél évig tartó vasútépítés, amely eredményeként a 33,9 km hosszúságú első hazai vaspályán 1846. július 15-én indult útjára a „Pest” és „Buda” nevű gőzmozdonnyal az első vonat. Ezzel Hazánk 11. országként csatlakozott az Európában vasúttal rendelkező államokhoz.

Ullmann Móric elképzelésének megfelelően a Magyar Középponti Vaspálya Társaság a Pest – Vác vasútvonal építésének megkezdése után 1845. május 26-án megindította a Pest – Szolnok vonal építkezési munkálatainak előkészítését is.

Pest–Szolnok-vasútvonal építése és paraméterei[szerkesztés]

A Magyar Középponti Vaspálya Társaság által Pest és Szolnok között kijelölt eredeti: Pest – Pilis – Berczel – Heves – Debrecen nyomvonalat politikai nyomás hatására módosítani kellett. Az eredeti útvonal a Jászságot és a kerületi törvényhatóság székhelyét: Jászberényt kapcsolta volna be a „gazdasági vérkeringésbe”, míg Szolnok irányába egy szárnyvonal építésével kívánták a vasúti kapcsolatot biztosítani.

A végső döntés értelmében a vasutat Szolnok felé építették meg a település kedvező közlekedésföldrajzi helyzetére, továbbá a közúti és a tiszai vízi közlekedésben betöltött szerepére tekintettel. A vasútépítéshez az érintett települések a szükséges területeket ingyen rendelkezésre bocsátották, míg a magántulajdonú házak és ingatlanok tulajdonosait kisajátítási eljárás során a vasúttársaság kárpótolta.

A 99,1 km hosszú Pest – Szolnok vasútvonal 1845. május 26-án megkezdett építésével a Pest – Vác közötti munkálatok során alkalmazott szakemberek bízták meg, akik három Pest – Pilis, Pilis – Cegléd és Cegléd – Szolnok mérnöki osztályra osztva dolgoztak.

Míg az első vasútvonal töltésének építéséhez szükséges ágyazati nyersanyagot a Duna medréből nyerték ki, addig a második vasútvonalon erre a célra a nyomvonalon fekvő Vecsésnél kavicsbányát nyitottak és ideiglenes – ágyazat nélküli – vaspályát építettek az elkészült töltésen közel 4 millió mázsa kavics szállításához. A felépítmény kavicságyazatba helyezett telítetlen tölgy talpfákra sínszegekkel rögzített 26,6 és 28,8 kg-os vassínekkel építették. A korabeli híradások szerint a vasútvonal építéséhez 110.000 mázsa sínt, 5000 mázsa szeget és 125.000 mázsa talpfát használtak fel. A munkák során különösebb nehézségek nem adódtak, a tervekben nem szereplő, plusz költséget jelentő munkálatokra nem volt szükség.

„A Magyar Középponti Vaspálya Társaság a Pest – Vác vasútvonal induló fejállomása és a Tisza partján épülő Szolnok fejállomás között végig egyvágányú vasút és kilenc közbenső állomás létesítéséről döntött: Vecsés, Üllő, Monor Pilis, Alberti – Irsa, Berczel, Czegléd és Abony.” A beruházás során többvágányos állomás csak Cegléden és Szolnokon épült, ugyanakkor valamennyi állomáson létesítettek felvételi épületet, amelynek tervezésére és kivitelezésére a vágányépítéshez hasonlóan nagy figyelmet fordítottak.

A vasútvonal és az összes állomásépület 1847. augusztus 20-ra készült el, így a vonal műszaki bejárására és műszaki átadására a próbamenet leközlekedtetését követően 1847. augusztus 30-án került sor. A vasúti létesítmények ünnepélyes átadása kettő nappal később, 1847. szeptember 1-én történt meg Szolnokon. A jeles esemény alkalmából Pestről 8 órakor elöljárókból álló 700 fős vendégsereggel a 60 lóerős István nevű gőzmozdony vontatta 16 kocsis szerelvény indult Szolnokra. A vonat – amely előtt a Monor nevű gőzmozdonnyal kémszemle menet közlekedett – a 99,1 km hosszú utat 40 km/h legnagyobb sebességgel, 2 óra 37 perc alatt tette meg.

Az esemény jelentőségét jól szemlélteti, hogy azon az ország új nádora: István főherceg és gróf Széchenyi István, a vasúti közlekedés magyarországi meghonosításának atyja is részt vett, amint politikai ellenfele Kossuth Lajos is megjelent.

Petőfi ezen alkalomból írta Vasúton című versét,[1] amelynek híres versszaka: „Száz vasútat, ezeret! Csináljatok, csináljatok! Hadd fussa de a világot, Mint a testet az erek.”

Az eseményről beszámolt a „Pesti Hírlap” 1847. szeptember 3-i és „Társalkodó” című lap 1847. szeptember 5-i száma is

Pálya[szerkesztés]

A második vágányt Ceglédig még az Osztrák (–Magyar) Államvasút-Társaság fektette le 1868-1869-ben. A Cegléd-Szolnok szakaszon már a MÁV építette meg 1909-ben.[2] Ceglédig 1968-ban, Szajolig 1969-ben villamosították pályafelújítással együtt. A vonalon az engedélyezett maximális sebesség 120 km/óra, de több helyen alkalmas a pálya a 140–160 km/óra sebességű közlekedésre. Budapesten 80–90 km/óra, Cegléden és Szolnokon 40 km/óra az engedélyezett maximális sebesség.

2005 és 2009 között jelentős mértékű pályafelújítások és állomásátépítések zajlottak a vonalon a 140–160 km/órás engedélyezett maximális sebesség elérése és használhatósága érdekében, többnyire EU forrásokból. 2005-ben elkezdődött és 2009. augusztus 19-én lezárult a teljes vonal átépítése. A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető gyorsvasút előfutáraként és a fővároson belüli helyi vasúti közlekedés fejlesztéseként 2007-ben új megállóhely épült a repülőtér 1-es terminálja mellett Pestszentlőrinc és Vecsés állomások között Ferihegy néven.

A vonalon fekvő állomásokat és megállóhelyeket felújították, a peronokat megemelték, így az utasok kényelmesebben szállhatnak fel a vonalon közlekedő vonatokra. Az állomásokon akadálymentes aluljárók épültek, melynek következtében megszüntetésre kerültek a balesetveszélyes szintbeli gyalogos-átjárók.

A pályarekonstrukciók során a MÁV UIC 60-as síneket alkalmazott rugalmas és korszerű Pandrol Fastclip leerősítéssel. Ennek eredményeképp 225 kN tengelyterhelésűvé vált pálya, és alkalmassá vált Vecsés – Albertirsa szakaszon 120 km/h, Albertirsa – Cegléd szakaszon 140 km/h, Cegléd – Szolnok szakaszon 160 km/h sebességű közlekedésre. A fővárosi szakaszon Kőbánya-Kispest állomásig csak MÁV szabványos 48-as sínek vannak, részben faaljakon, hevederes leerősítéssel. Ezen a szakaszon a maximális megengedett sebesség 80 km/óra. (A nagy forgalom biztonsága miatt azonban állandó 60 km/h lassújel van végig kitűzve.)

Kezdőpont Végpont Hossz [km] Sebesség [km/h]
Nyugati pályaudvar Kőbánya-Kispest 10,8 80
Kőbánya-Kispest Albertirsa 44,5 120
Albertirsa Cegléd 17,4 140
Cegléd Szolnok 28,6 160

Az ETCS L2 vonatbefolyásoló berendezés telepítésének befejezéséig 120 km/h marad a megengedett legnagyobb sebesség, mely várhatóan 2017-2020 között valósul meg.[3]

Forgalom[szerkesztés]

Személyvonatként felújított MÁV V43-as villanymozdonyok húznak a Bombardier Transportation által a 2000-es években korszerűsített Bhv sorozatú személykocsikat, melyek többnyire a Nyugati pályaudvarról Monor, Cegléd, Szolnok irányába közlekednek. A 120a vasútvonalhoz hasonlóan a 2006-ban bevezetett ütemes menetrend szerint a helyi személyvonatok az elővárosi vonal zónahatáráig, Monor állomásig közlekednek, és csak minden második vonat megy tovább Ceglédig vagy Szolnokig. Ezek az ún. "zónázó vonatok" a Nyugati pályaudvar és Monor között csak Zuglóban, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesetn és Ferihegyen állnak meg, Monor után viszont mindenhol. Felváltva óránként, félóránként indulnak. Kétóránként közlekedik erre záhonyi sebesvonat is. Erre haladnak el továbbá óránként mindkét irányban a DebrecenNyíregyháza irányába közlekedő InterCity-vonatok, a Nyíregyházától minden második órában Keleti pályaudvar felé tovább közlekedő "kör-InterCity"-vonatok, valamint a KecskemétSzeged felé tartó egyesített („hibrid”) InterCity-gyorsvonat-szerelvények is.

Az átlagos napi vonatszám a Kőbánya-KispestMonor szakaszon 220 vonat (ebből 182 személy, 26 teher, 12 egyéb), a Monor – Cegléd szakaszon 173 vonat (ebből 133 személy, 26 teher, 14 egyéb).[4]

Utasforgalom[szerkesztés]

A Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, éves utasforgalma 19 millió fő.[5] Jelentős a hivatásforgalom.

Járművek[szerkesztés]

A vonalon közlekedő járművek túlnyomó része személyszállító vonat, amelyeket általában MÁV V43-as villamosmozdonyok húznak.

Tehervonatok élén V63-as és M62-es mozdonyok közlekednek, amíg közlekedtek RoLa-szerelvények, élükön néha MÁV 1047, gyakran ÖBB 1116 „Taurus” mozdonyok jelentek meg. Hetente visznek teherkocsikat rakodás céljából Monorra. Ezeket a meneteket M44-es dízelmozdonyok továbbítják.

Monoron 2009–2011-ben a hétvégi helyi személyvonatok Stadler FLIRT motorvonatokból voltak kiállítva, illetve gyakran feltűntek BVmotok és Bpmot „Uzsgyik” is.

A 2014 és 2015 között forgalomba állított további 42 Stadler FLIRT motorvonat nagy része a BudapestMonor (–Albertirsa), valamint a BudapestCegléd viszonylatokon váltotta ki a legtöbb elővárosi forgalomban részt vevő mozdony vontatta szerelvényt. (A motorvonatok munkanapokon is közlekednek.)

2020-tól előreláthatólag új Stadler KISS emeletes személyvonatokat állítanak forgalomba a nagy utasforgalom miatt.[6]

Járatok[szerkesztés]

S20 (Budapest-Nyugati – Kecskemét → Szeged)
Sorszám Állomás Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Nyugati
végállomás
Budapest M3 Metro.svg (hétköznap)
BKV busz symbol.svg M3 (hétvégén)

BKV busz symbol.svg 9, 26, 91, 191, 291
Logo tramway-budapest.svg 4, 6
Budapest trolleybus symbol.svg 72, 73
Bkkvonat.png  S21 ,  Z50 ,  S70 ,  G70 ,  Z70 ,  S71 ,  G71 ,  S72 ,  G72 ,  Z72 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
2 Zugló BKV busz symbol.svg 5, 7, 7E, 8E, 108E, 110, 112, 133E
Logo tramway-budapest.svg 1
Budapest trolleybus symbol.svg 72
Bkkvonat.png  S21 ,  G50 ,  Z50 , IC, sebesvonat, gyorsvonat
3 Kőbánya alsó BKV busz symbol.svg 9, 95, 117, 151, 162, 162A, 185, 195, 217, 217E, 262
Logo tramway-budapest.svg 3, 28, 28A, 62, 62A
Bkkvonat.png  S21 ,  G50 ,  Z50 , sebesvonat, gyorsvonat
4 Kőbánya-Kispest BKV busz symbol.svg 68, 85, 85E, 93, 93A, 98, 98E, 136E, 148, 151, 182, 182A, 184, 193E, 200E, 202E, 282E, 284E, M3
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 577, 580, 581
Bkkvonat.png  S21 ,  S36 ,  G43 ,  G50 ,  Z50 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
5 Pestszentlőrinc BKV busz symbol.svg 36, 98, 98E, 200E, 217, 217E
6 Szemeretelep BKV busz symbol.svg 93, 183, 200E
7 Ferihegy BKV busz symbol.svg 166, 200E, 236, 236A, 266
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 580, 581
Bkkvonat.png  G50 ,  Z50 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
8 Vecsés Bkktavolsagibusz.svg 576, 577, 578
BKV busz symbol.svg Helyi busz
9 Vecsés-Kertekalja
10 Üllő
11 Hosszúberek-Péteri Bkktavolsagibusz.svg 512
12 Monor Bkktavolsagibusz.svg 507, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 585, 586, 587, 590, 591, 595
Bkkvonat.png  Z50 , sebesvonat, gyorsvonat
13 Monorierdő Bkktavolsagibusz.svg 588
Bkkvonat.png  S50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
14 Pilis Bkktavolsagibusz.svg 590, 591, 595
Bkkvonat.png  S50 ,  G50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
15 Albertirsa Bkktavolsagibusz.svg 564, 565, 567, 569, 570
Bkkvonat.png  S50 ,  G50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
16 Ceglédbercel Bkkvonat.png  S50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
17 Ceglédbercel-Cserő Bkktavolsagibusz.svg 564, 565
Bkkvonat.png  S50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
18 Budai út Bkkvonat.png  S50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
19 Cegléd Bkktavolsagibusz.svg 520, 521, 522, 525, 526, 528, 531, 535, 537, 539, 540, 541, 542, 550, 552, 553, 555, 556, 558, 559, 560, 561, 562, 564, 565, 566
Bkkvonat.png  S50 ,  G50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, IC
20 Ceglédi szállások Bkktavolsagibusz.svg 537, 539, 540, 541, 542
21 Nyársapát Bkktavolsagibusz.svg 547, 550, 552, 556
Bkkvonat.png gyorsvonat
22 Nagykőrös Bkktavolsagibusz.svg 549
Bkkvonat.png gyorsvonat, expresszvonat, IC
23 Katonatelep BKV busz symbol.svg 23, 23A
24 Kecskemét
végállomás[7]
Bkktavolsagibusz.svg 550, 551, 553, 555, 616
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1080, 1081, 1082, 1085, 1087, 1088, 1090, 1092, 1093, 1100, 1348, 1362, 1376, 1521
BKV busz symbol.svg 1, 2D, 2S, 7, 7C, 12D, 15, 18, 19, 20H, 21, 21D, 22, 23, 23A, 25, 32
Bkkvonat.png  S210 ,  S220 , gyorsvonat, expresszvonat, IR, IC
S50 (Budapest-Nyugati – Monor (– Szolnok))
S51 (Budapest-Nyugati – Záhony)
Sorszám Állomás Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Nyugati
végállomás
Budapest M3 Metro.svg (hétköznap)
BKV busz symbol.svg M3 (hétvégén)

BKV busz symbol.svg 9, 26, 91, 191, 291
Logo tramway-budapest.svg 4, 6
Budapest trolleybus symbol.svg 72, 73
Bkkvonat.png  S21 ,  Z50 ,  S70 ,  G70 ,  Z70 ,  S71 ,  G71 ,  S72 ,  G72 ,  Z72 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
2 Zugló BKV busz symbol.svg 5, 7, 7E, 8E, 108E, 110, 112, 133E
Logo tramway-budapest.svg 1
Budapest trolleybus symbol.svg 72
Bkkvonat.png  S21 ,  G50 ,  Z50 , IC, sebesvonat, gyorsvonat
3 Kőbánya alsó BKV busz symbol.svg 9, 95, 117, 151, 162, 162A, 185, 195, 217, 217E, 262
Logo tramway-budapest.svg 3, 28, 28A, 62, 62A
Bkkvonat.png  S21 ,  G50 ,  Z50 , sebesvonat, gyorsvonat
4 Kőbánya-Kispest BKV busz symbol.svg 68, 85, 85E, 93, 93A, 98, 98E, 136E, 148, 151, 182, 182A, 184, 193E, 200E, 202E, 282E, 284E, M3
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 577, 580, 581
Bkkvonat.png  S21 ,  S36 ,  G43 ,  G50 ,  Z50 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
5 Pestszentlőrinc BKV busz symbol.svg 36, 98, 98E, 200E, 217, 217E
6 Szemeretelep BKV busz symbol.svg 93, 183, 200E
7 Ferihegy BKV busz symbol.svg 166, 200E, 236, 236A, 266
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 580, 581
Bkkvonat.png  G50 ,  Z50 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
8 Vecsés Bkktavolsagibusz.svg 576, 577, 578
BKV busz symbol.svg Helyi busz
9 Vecsés-Kertekalja
10 Üllő
11 Hosszúberek-Péteri Bkktavolsagibusz.svg 512
12 Monor
végállomás[8]
Bkktavolsagibusz.svg 507, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 585, 586, 587, 590, 591, 595
Bkkvonat.png  Z50 , sebesvonat, gyorsvonat
G50 (Budapest-Nyugati → Szolnok)
Sorszám Állomás Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Nyugati
végállomás
2 Zugló BKV busz symbol.svg 5, 7, 7E, 8E, 108E, 110, 112, 133E
Logo tramway-budapest.svg 1
Budapest trolleybus symbol.svg 72
Bkkvonat.png  S20 ,  S21 ,  S50 ,  Z50 ,  S51 , IC, sebesvonat, gyorsvonat
3 Kőbánya alsó BKV busz symbol.svg 9, 95, 117, 151, 162, 162A, 185, 195, 217, 217E, 262
Logo tramway-budapest.svg 3, 28, 28A, 62, 62A
Bkkvonat.png  S20 ,  S21 ,  S50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
4 Kőbánya-Kispest BKV busz symbol.svg 68, 85, 85E, 93, 93A, 98, 98E, 136E, 148, 151, 182, 182A, 184, 193E, 200E, 202E, 282E, 284E, M3
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 577, 580, 581
Bkkvonat.png  S20 ,  S21 ,  S36 ,  G43 ,  S50 ,  Z50 ,  S51 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
5 Ferihegy BKV busz symbol.svg 166, 200E, 236, 236A, 266
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 580, 581
Bkkvonat.png  S20 ,  S50 ,  Z50 ,  S51 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
6 Albertirsa Bkktavolsagibusz.svg 564, 565, 567, 568, 569, 570
Bkkvonat.png  S20 ,  S50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat, gyorsvonat
7 Cegléd Bkktavolsagibusz.svg 520, 521, 522, 525, 526, 528, 531, 535, 537, 539, 540, 541, 542, 550, 552, 553, 555, 556, 558, 559, 560, 561, 562, 564, 565, 566
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1348, 1362, 1376, 1521
Bkkvonat.png  S20 ,  S50 ,  Z50 ,  S51 , IC, sebesvonat, gyorsvonat
8 Abony Bkktavolsagibusz.svg 535
Bkkvonat.png  S50 ,  Z50 ,  S51 , sebesvonat
9 Szolnok
végállomás
Bkktavolsagibusz.svg 533, 534, 537, 538, 553
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1077, 1464
KRESZ busz.svg 2Y, 6, 6Y, 7, 7Y, 8, 8Y, 13, 13Y, 15, 16, 17, 24, 24A, 27, 28, 38, K15
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
Z50 (Budapest-Nyugati – Cegléd (– Szolnok))
Sorszám Állomás Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Nyugati
végállomás
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
2 Zugló A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
3 Kőbánya alsó A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
4 Kőbánya-Kispest A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
5 Ferihegy A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
6 Monor A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
7 Monorierdő A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
8 Pilis A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
9 Albertirsa A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
10 Ceglédbercel A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
11 Ceglédbercel-Cserő A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
12 Budai út A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
13 Cegléd
végállomás[9]
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
14 Abony A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
15 Szolnok
végállomás
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.
A parancsfájlok futtatására lefoglalt idő lejárt.

Balesetek[szerkesztés]

 • 1963. december 24-én reggel 9 óra körül Paládicspuszta megállóhely közelében a Szentesre tartó karácsonyi mentesítő személyvonat, nyíltvonali szakaszon belerohant egy veszteglő tehervonatba. Az alapvetően emberi mulasztás miatt bekövetkezett baleset következtében a személyvonat 13 kocsija közül csak négy maradt a síneken, a régi típusú, favázas kocsik közül több teljesen összetört. A mintegy 700 utas közül 45 fő halt meg, köztük 17 gyerek, a kórházi ellátást igénylő sérültek száma 30 fölött volt.
 • 2005-ben Monorierdő vasútállomásnál, május 19-én reggel egy kamion bennragadt a felújított vasúti átjáróban. A Cegléd felől érkező tehervonat 70 km/h-s sebességgel ütközött a kamionnal, amit 100 méteren keresztül tolt maga előtt. A kamion roncsa elsodorta a fénysorompót és a pénztárépület sínek felé eső falát. Az 1934-ben létesített műemlék állomásépületet később elbontották.
 • 2008. október 6-án, egy újabb monorierdői vasúti balesetben egy személyvonat hátulról beleszaladt a Hajdú InterCity vonatba. A tragédiában négyen életüket vesztették.

Érdekességek[szerkesztés]

A vasútvonal bejárható virtuálisan a Microsoft Train Simulator játékkal is, ha letöltjük az Alföld nevű magyar pályakiegészítőt hozzá Rőfi Ákos jóvoltából.[10]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A vers teljes szövege a Wikiforrásban
 2. Csárádi János (szerk.) Vasúti lexikon A-tól Z-ig 2. kötet Budapest, Műszaki Könyvkiadó, 1994. 240. oldal
 3. Archivált másolat. [2011. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011-07-03)
 4. Egy 2012. évi 6 hónapos időszak átlagában V0: Nehéz teher I. (magyar nyelven). itf.hu, 20130525 (Hozzáférés: 20130612)
 5. Homolya Róbert: A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának levele a ceglédi vonalon utazóknak, az általuk küldött petícióra (magyar nyelven). MÁV, 20190830 (Hozzáférés: 20190831)
 6. Molnár Zoltán: Emeletes vonatok zakatolnak 2019-től Budapestre. 24.hu, 2017-08-17 (Hozzáférés: 2017-09-09)
 7. Budapest felől Szegedig továbbközlekedik.
 8. Reggel és este Szolnokig is közlekednek vonatok. Naponta 1 pár S51-es jelzésű vonat Záhonyig közlekedik.
 9. A vonatok közel fele csak Ceglédig közlekedik. Reggel és este az S50-es vonat közlekedik helyette.
 10. Halász Péter: RegionalBahn: Átalakult az Alföld. regionalbahn.blogspot.de, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 8 May 2012)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Budapest–Cegléd–Szolnok railway line
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal témájú médiaállományokat.