Ugrás a tartalomhoz

Zalabér-Batyk–Zalaszentgrót-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zalabér-Batyk-Zalaszentgrót-vasútvonal
A Zalabér-Batyk–Zalaszentgrót-vasútvonal útvonala
Vonalszám:24
Vonal:24
Hossz:6 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:60 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Zalabér-Batyk–Zalaszentgrót-vasútvonal témájú médiaállományokat.
25 Zalaegerszeg felé
0 Zalabér-Batyk
25 Boba felé
4 Tüskeszentpéter mh.
6 Zalaszentgrót
régi Zalaszentgrót–Balatonszentgyörgy-vasútvonal,
Balatonszentgyörgy felé

A Nyugat-Dunántúlon fekvő Zalabér-Batyk–Zalaszentgrót-vasútvonal a MÁV 24-es számú, egyvágányú, nem villamosított mellékvonala.

Története

[szerkesztés]

A térségben az első vasútvonal tervét Lewicki Antal mérnök készítette 1847-ben. Eszerint a Sopront Nagykanizsával összekötő vasútvonal Sopron-Kőszeg-Szombathely-Rum-Zalabér-Zalaszentgrót-Zalavár-Nagykanizsa útvonalon épült volna ki, és Komárvárosban (ma Zalakomár része) csatlakozott volna az egyidejűleg kiépítendő Buda-Zágráb-Fiume vasútvonalhoz, mellyel Nagykanizsáig közösen haladt volna. A tervet annak idején elfogadták, mégsem valósult meg.[1]

A vicinális vasútvonal elődjét a Dunántúli HÉV társaság építette, az eredetileg Türje állomáshoz csatlakozó 4,7 km hosszú helyiérdekű vasútvonalat 1892. január 28-án nyitották meg.[2] A felépítmény 23,6 kg/fm tömegű, „i” jelű sínekből építették.

A vonalat később a Zalavölgyi HÉV társaság építette tovább. A 42,5 km hosszú vasútvonal Sármelléken át Balatonszentgyörgyig tartott, ahol a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonalhoz csatlakozott. A Zalaszentgrót–Balatonszentgyörgy-vasútvonalat 1895. december 15-én nyitották meg a forgalom számára. (Érdekesség, hogy 1909-ben tervezték a vasutat Bérbaltavár, Rum irányába Szombathelyig meghosszabbítani.)

A vonal északi végét érintette a csatlakozó Ukk–Zalaegerszeg vonal 1968–1969 között végzett átépítése. Ennek során Türje és Zalabér állomások között a pályát új, rövidebb nyomvonalra terelték. A két állomás megszűnt, helyettük Zalabér-Batyk néven új állomás nyílt az egykori állomásközben. Az eredetileg Türjére csatlakozó zalaszentgrót–sármelléki és a Zalabérre csatlakozó sárvári vonalakat is ide kötötték be.

Közelmúlt

[szerkesztés]

A Zalaszentgrót és Sármellék közötti szakaszt 1974-ben zárták be, később a síneket felszedték. A SármellékBalatonszentgyörgy vonalszakaszt iparvágányként használták. A Zalabér-BatykZalaszentgrót között megmaradt hat kilométeren 2007. március 3-áig volt személyforgalom,[3] amikor is a kormány megszorító intézkedései miatt leállították azt további 13 vonallal együtt.

A szakaszon 2015. december 15-én újra járt személyszállító vonat, a Zalaszentgrót-Balatonszentgyörgy vonalszakasz 120 éves megnyitásának évfordulóján.[4]

A 2019/2020-as menetrendváltással a vonal újranyitását tervezték. Bár több menetrendtervezet is készült a vonalra 2019 során, és novemberben próbamenet is bejárta azt, az újranyitást meghiúsította a MÁV pályafenntartás ellenállása, akik a vasútvonal sebességét 60-ról 20 km/h-ra csökkentették le, így a menetrend tarthatatlanná vált volna.[forrás?]

Felépítmény

[szerkesztés]

A vasútvonal felépítménye napjainkban 48,5 kg/fm sínrendszerű, hevederes illesztéssel. Az alátámasztás vegyesen talpfás és vasbetonaljas, szintén vegyes a sínleerősítés is, geós, illetve nyíltlemezes. Az ágyazat 40 cm vastag, zúzottkőből készült. Az engedélyezett tengelyterhelés 210 kN.

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]