Debrecen–Sáránd–Létavértes-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Debrecen–Sáránd–
Létavértes vasútvonal
Létavértes vasútállomása
Létavértes vasútállomása
A Debrecen–Sáránd–Létavértes-vasútvonal útvonala
Vonalszám:107
Vonal:Debrecen–Sáránd–Létavértes
Hossz:33 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:60 km/h
100, 105
0 Debrecen
108, 100
2 Debrecen-Tégláskert mh.
5 Szepeshalom mh.
9 Szepes mh.
11 Mikepércs mh.
13 Sáránd
106
16 Hajdúbagos mrh.
22 Hosszúpályi mrh.
25 Monostorpályi mrh.
33 Létavértes

A Debrecen–Sáránd–Létavértes vasútvonal a MÁV 107-es számú, egyvágányú, nem villamosított mellékvonala. Sárándig közös nyomvonalon halad a Debrecen–Sáránd–Nagykereki-vasútvonallal.

A vasútvonalon Sáránd és Létavértes között a személyszállítás 2009. december 13-tól, a 2009/2010. évi menetrendváltástól szünetel.[1]

Események[szerkesztés]

2018. szeptember 15-én, egymástól független két kezdeményezés szerencsés egybeesésének köszönhetően, a 107. számú Debrecen - Létavértes (Nagyléta és Vértes) közötti vasúti szárnyvonal volt a kisvárosi programok főszereplője. Nagyon sok ember részt vett ezen az eseményen, és sokan úgy gondolták hogy esély van arra hogy újranyisson a vasútvonal. De sajnos ez mai napig nem következett be.

Lesz-e újra vasútja a kisvárosnak?

Létavértesen sokan úgy gondolják, hogy létezik megoldás, és van reális esély az újraindításra. Azért is, mert indokolt lenne a közúti nehézáru szállítást ide átterelni. Egy jól összehangolt személyszállítási menetrend lehetőséget teremtene arra, hogy a vasút kínálta kényelemmel Létavértesről Európa bármely szeglete elérhetővé váljon.

Ezért kezdeményeztük Debrecen város polgármesterénél, hogy támogassa és segítse az elővárosi vonalként történő újraindítást.

Papp László polgármester úr tájékoztatása szerint az új főpályaudvar illetve az Intermodális Közösségi Közlekedési Központ fejlesztése során létesülő térségi infrastruktúra sok mindenre teremthet lehetőséget.

Története[szerkesztés]

A vasútvonalat a Debrecen–Derecske–Nagylétai HÉV társaság építette, a Debrecen–Sáránd–Nagykereki-vasútvonal Sárándtól Derecskéig tartó vonalszakaszával egyidőben. A Debrecen és Nagyléta közötti 32 km hosszú helyiérdekű vasútvonalat 1894. december 8-án nyitották meg.[2] A vonal felépítménye 23,6 kg/fm tömegű, „i” sínekből épült. Eredetileg tervezték továbbépítését Székelyhídig, azonban a vasúttársaság később a Derecske–Nagykereki–Nagyvárad útirány mellett döntött.[3]

Felépítmény[szerkesztés]

A vonal felépítménye napjainkban 48 kg/fm sínrendszerű, hagyományos, hevederes illesztésű. Az alátámasztása túlnyomórészt faaljas, illetve részben vasbetonaljas, az ágyazata zúzottkő.

Járművek[szerkesztés]

A vasútvonalon a személyvonatokat debreceni honállomású MD motorvonatok és Bz motorkocsik szolgálták ki.

Állomások és megállóhelyek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]