Gödöllői Erdei Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gödöllői Erdei Vasút
Gödöllő Narrow Gauge Railway 07.jpg
Általános adatok
Ország Magyarország
Hossz
  • 0,30
  • 2,0
km
Üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt.
Műszaki adatok
Nyomtávolság 600 mm nyomtávolság
A hálózat térképe
Gödöllői Erdei Vasút.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Gödöllői Erdei Vasút témájú médiaállományokat.

A Gödöllői Erdei Vasutat 2017 májusában kezdték el építeni a Gödöllői Arborétumban, turisztikai jellegű személyszállítási célból, eddigi hossza 570 méter, továbbépítése folyamatban van. Tervezett végállomása a Gödöllő-Állami telepek megállóhely, amely lehetővé teszi a kisvasút tömegközlekedéssel történő megközelítését.[1]

Vonalvezetés[szerkesztés]

A 600 mm nyomtávolságú kisvasút az arborétumban halad. A vonalon jelenleg három kitérő van, a fűtőház kitérője, a mozdony emelő felé leágazó kiérő (építés alatt), illetve a Csemete-rét felöli lejáró vágány kitérője. A vonalnak jelenleg két állomása van és kb. háromszáz méter hosszú. A tervek szerint a kisvasút Gödöllő-Állami telepek MÁV megállóhely és Csemete-rét állomás között fog turisztikai jellegű személyszállítást végezni. A teljes vonal hossza kettő kilométer lesz. A Gödöllői Erdei Vasút, sok más kisvasúthoz hasonlóan önkéntes munkából épül meg. Rendszeres személyforgalom még belátható időn belül nem lesz, de a 2018. június 2-án megrendezett Arbofeszt rendezvényen a látogatók ingyen utazhattak a kisvasúton. Ezen a napon avatta fel Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, az El-9-es típusú akkumulátoros villanymozdonyt. Menetrendszerinti forgalom várhatóan 2020 augusztus elejétől lesz.

Pálya szerkezete[szerkesztés]

A pálya felépítményébe 7, 8, 9, 9.25, 9.3, 10, 10.3, 10.9, 11.7 és 12 kg/fm rendszerű sínszálak vannak beépítve, amik korábban a Diósdi honvédségi lőszerraktár és a Törökszentmiklósi téglagyár napjainkban már felbontott vágányait képezték. Az egész erdei pálya sínleerősítései alátétlemez nélküli síncsavaros, amelyekben vegyesen "H" illetve "V" jelű síncsavarok vannak beépítve, viszont a fűtőházban előfordulnak még a sínszeges sínleerősítések is. A pálya 7 méteres vágánymezőit vegyesen hegesztéssel illetve hevederekkel rögzítették egymáshoz és a sínszálakat vágánymezőként 7-9 talpfára rögzítették.

Pályába beépített egyik sínheveder 16mm-es átmenőcsavarokkal
A pálya egyik sínleerősítése külső, illetve belső oldalt egyaránt "V" jelű síncsavarokkal
A pálya egyik sínleerősítése a kinti oldalon "V" jelű síncsavarral a belső oldalt pedig "H" jelű síncsavarral. A képen jól megfigyelhető, hogy a belső oldali síncsavarnak a feje le van vágva, erre azért van szükség, mert a 9 kg/fm rendszerűnél kisebb sínek esetén a csavar nagyon kilóg és a jármű kerekének nyomkarimája felütközik benne.
A pályában az egyik sínhegesztés egy 7 kg/fm és egy 9 kg/fm rendszerű sínszálakkal
A pályában a fűtőház sarkánál lévő kis sugarú ívben sínhegesztéssel rögzítették össze a vágánymezőket

Járműállomány[szerkesztés]

El-9 típusú akkumulátoros villanymozdony (a Kemencei Erdei Múzeumvasútról)
Karlik gyártmányú akkumulátoros villanymozdony (felújítás alatt) (a Kemencei Erdei Múzeumvasútról)
UE-28 dízel motormozdony

Források[szerkesztés]

  • Zsolt, Chikán Gábor--Fodor Illés--Laczkó: Főlap - kisvasut.hu (magyar nyelven). kisvasut.hu. [2020. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 30.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gödöllői Erdei Vasút története. [2019. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 27.)

További információk[szerkesztés]

a GEV honlapja