2009-es magyarországi vasútbezárások

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 2009-es magyarországi vonalbezárások térképe
A Kecskeméti Kisvasút személyszállító vonata az egyik utolsó üzemnapon.

2009. december 13-i menetrendváltással a MÁV megszüntette a személyszállítást 24 vasútvonalon és vonalszakaszon, mintegy 800 kilométeren. Az érintett vonalakon az utolsó személyvonatok 2009. december 12-én közlekedtek.[1]

A vasútvonalak megszüntetésével még a kommunikáció szintjén is mindössze évi 7 milliárd forint megtakarítást remélt a Bajnai-kormány. Az eredeti megszüntetési tervben szereplő összesen ezer kilométer hosszú pályaszakaszon Hónig Péter közlekedési miniszter szerint naponta mindössze 6400 ember utazott.

A személyforgalom leállítása után egyes vonalakon a teherforgalom megmarad.

Bezárt vonalak[szerkesztés]

A MÁV hirdetménye

Megmenekült vonalak[szerkesztés]

Néhány vonal politikai és társadalmi nyomásra megmenekült a bezárástól:

Utóélete[szerkesztés]

A kormányváltás után, 2010 júniusában bejelentették, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2010. július 4-én öt vasúti mellékvonalon, mintegy 210 kilométeren újraindítja a személyforgalmat.[2] Ezek:

Az állam a 2010-es decemberi menetrendváltással újból személyszállítást rendelt meg hat 2009-ben bezárt vasútvonalra. Ezek:

Tervben volt a 87b. sz. Szilvásvárad – Putnok vonal újranyitása is, azonban a vonal helyreállítása közben újabb földcsuszamlás történt, aminek a helyrehozatala túl költséges lett volna, ezért letettek róla.

A két újraindítási hullámmal összesen 375 kilométeren, a 2009-es bezárások által érintett vonalhossz nagyjából felén indulhatott újra a vasúti személyforgalom. A térségi vasútvonalak bezárásán alapuló takarékossági program nem hozta meg a várt eredményt, a vasút pénzügyi egyensúlya nem javult.

2012 áprilisában a minisztérium a vasúti járatok mintegy 10%-ának leállítását rendelte el. Ez szinte összes újranyitott vonalon drasztikus teljesítménycsökkentést jelentett, a Zirc-Veszprém és Fehérgyarmat-Zajta szakaszok kivételével az újranyitott vonalakon csak napi 2 pár vonat közlekedik. A járatritkítás több, korábban nem bezárt vonalat is érintett, változó mértékben.

2022 decemberében újraindult a 77. számú (Aszód - Vácrátót) vonalon is a személyforgalom.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]