Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút
C–50-es mozdony vontatta személyvonat Bak kocsival a kisvasút napján 2008-ban
C–50-es mozdony vontatta személyvonat Bak kocsival
a kisvasút napján 2008-ban
A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút útvonala
Vonalszám: 39
Nyomtávolság: 760 mm
Üzemeltető:
Maximális sebesség: 25 km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút témájú médiaállományokat.
0 Balatonfenyves
5 Imremajor
Csiszta
Csisztapusztai Gyógyfürdő
Táskai elágazás
Táska
10 Pálmajor
13 Somogyszentpál felső
14 Somogyszentpál

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút a Magyar Államvasutak Zrt. utolsó keskeny nyomtávolságú gazdasági vasútja. A számos szárnyvonal közül utolsóként csak a BalatonfenyvesSomogyszentpál közötti vonalszakaszon jár rendszeresen személyszállító vonat, ahol a MÁV Zrt. további két kisvasútjával (Kecskemét, Nyíregyháza) egyidőben, 2009. december 13-tól szűnt volna meg a forgalom. Ekkor úgy tűnt, hogy a vasút magánüzemeltetésbe kerül, amíg azonban az üzemeltető felkészül a vonatok indítására, a MÁV változatlan menetrenddel továbbra is közlekedteti a vonal szerelvényeit. Ez az elképzelés végül nem valósult meg, 2012 szeptemberétől a kisvasút üzemeltetését a MÁV Zrt. személyszállító leányvállalata, MÁV-START Zrt. vette át.

Kisvasúti napja: szeptember első szombatja.

Megközelíthető[szerkesztés]

Történet[szerkesztés]

Romos lóré félreállítva Balatonfenyvesen. A gazdasági vasutak jellegzetes szállítóeszköze.

A Balatonfenyvest övező vidék korábban a Balaton vízfelületéhez tartozott, de a hullámzás hatására létrejött turzásgátak elszakították a tótól. Az így létrejövő mocsaras területet az 1860-as években lecsapolták, majd megkíséreltek a területen termőföldeket létrehozni. A terület megközelítését azonban hátráltatta a sáros, süppedős talaj.

Ennek a helyzetnek a megoldására a két világháború között 4 km hosszban 600 mm nyomtávolságú vasútvonalat építettek a balatonfenyvesi MÁV állomás és Imre-major közé. Ekkor a vasúti kocsikat még lóval vontatták, menetrend szerinti utasforgalom nem volt. Ez a rövid vonal a második világháborúban elpusztult, ezért a háború után új vasút építésére volt szükség.

A Balatonnagybereki Állami Gazdaság kezdeményezésére 1950. október 13-án kezdték meg a 760 mm nyomtávolságú gazdasági vasút pályájának lefektetését. A lápos, mocsaras területen egymásra merőleges vágányokkal hálózták be. A területen lévő majorságokból mezőgazdasági terményeket, tőzeget és mésziszapot szállított a balatonfenyvesi vasútállomásra.

1953-ban a gőzmozdonyokat felváltották a dízelmozdonyok. 1954-ben Balatonfenyvesen felépítették a mozdonyszínt és a javítóműhelyt. A menetrend szerinti személyszállítás 1956. június 3-án indult meg. 1960. április 1-jén csatolták a MÁV-hoz, mint minden magyarországi gazdasági vasutat. Az 1970-es évektől az áruszállítás mennyisége folyamatosan csökkent. Az 1980-as években turisztikai jelentősége egyre nőtt, ahogy egyre többen látogatták a csisztapusztai termálfürdőt. 1985-ben gőzvontatású nosztalgiavonatokat indítottak Csisztapusztára. 1987-ben az ide vezető szakaszt mintegy 1 km-rel meghosszabbították, hogy még közelebb fogadhassa utasait a fürdő. 1990-ben a többi, csak áruszállításra használt kisvasúti pályaszakaszt üzemen kívül helyezték, vagy felszedték.

2002 szeptemberétől a forgalom csak a felújított Balatonfenyves–Somogyszentpál (39b) vonalon maradt meg. A többi vonalon a közlekedést a rossz pályaállapotokra hivatkozva felfüggesztették.

2012 szeptemberétől az üzemeltető a MÁV-START Zrt. lett.

2013 júniusában érkezett a vasútra a Kecskeméti Kisvasútról az Mk48 2008 pályaszámú dízelmozdony, egy szintén a Kecskeméti Kisvasútról származó felújított, kerékpárszállításra alkalmas BDa-w 615-8 személykocsi és egy korábban is itt közlekedő, felújított Baw-g kocsi.

2014. augusztusban érkezett a vasútra szintén a Kecskeméti Kisvasútról az Mk48 2013 pályaszámú dízelmozdony.

2015. márciusban érkezett két Jah teherkocsi alvázára épített nyitott személykocsi középső üléssorral, a Nyírvidéki Kisvasútról

2015 júniusában érkezett a vasútra a Kecskeméti Kisvasútról az Mk48 2022 pályaszámú dízelmozdony.

2015-ben bevezetik a kisvasúton a feltételes megállást (Imremajor, Pálmajor, Somogyszentpál felső), azaz a vonatok csak akkor állnak meg ha van felszálló utas, illetve ha a leszállási szándékot a vonatszemélyzet felé jelezték.[1]

Kisvasúti szerelvény Somogyszentpálon

Járműállomány[szerkesztés]

Mozdonyok[szerkesztés]

Személykocsik[szerkesztés]

 • 1 darab Bak típusú személykocsik
 • 5 darab Baw-g típusú személykocsik
 • 1 darab BDa-w típusú poggyászteres (kerékpárszállító) kocsi
 • 2 darab Jah teherkocsik alvázára Nyíregyházán épített személykocsik, középső üléssorral (nyári kocsi)

Teherkocsik[szerkesztés]

 • A kisvasúton több, felújításra váró teherkocsit is tárolnak

Hajtányok[szerkesztés]

 • 1 db 1959-ben épült PVG motorhajtány (GV 170)

Állomások és megállóhelyek[szerkesztés]

Balatonfenyves – Somogyszentpál[szerkesztés]

Balatonfenyves – Táska – Csisztapuszta[szerkesztés]

Fehérvíz

A vonalszakaszon a forgalom 2002. szeptember 3-ától szünetel. A Csisztafürdőre vezető vonalat Imremajor (2013 előtt Központi főmajor) és a fürdő melletti végállomás között önkéntesek karbantartják. Tárgyalások folynak állítólag a vonal felújításáról, és újbóli üzembe helyezéséről. A táskai elágazás - Táska közötti szakaszról a síneket sajnos időközben illetéktelenek ellopták.


Menetrend[szerkesztés]

Balatonfenyves - Somogyszentpál: 5.25, 8.55, 12.05, 14.05, 16.05, 18.35 Somogyszentpál - Balatonfenyves: 6.10, 9.40, 12.50, 14.50, 16.50, 19.20

Képek[szerkesztés]

Nevezetességek a vasút környékén[szerkesztés]

 • Balaton
 • Fehérvíz: vizes, lápos, természetvédelem alatt álló terület
 • Csisztapusztai Gyógyfürdő
 • Táskán műemléki védelem alatt álló vályog borospincék

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút témájú médiaállományokat.
 1. [1]