Rédics–Zalaegerszeg-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rédics–Zalaegerszeg-vasútvonal
20.09.94 Rédics Bzmot 153 (6444016467).jpg
A Rédics–Zalaegerszeg-vasútvonal útvonala
Vonalszám: 23
Hossz: 49 km
Nyomtávolság: 1435 mm
Maximális sebesség: 60 km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rédics–Zalaegerszeg-vasútvonal témájú médiaállományokat.
BSicon .svgBSicon .svgBSicon ABZgr+r.svgBSicon .svg 25-ös vonal Bajánsenye és Boba felé
BSicon .svgBSicon .svgBSicon BHF.svgBSicon .svg 0 Zalaegerszeg
BSicon .svgBSicon .svgBSicon eHST.svgBSicon .svg Zalabesenyő
BSicon .svgBSicon .svgBSicon HST.svgBSicon .svg 6 Bocfölde
BSicon .svgBSicon .svgBSicon HST.svgBSicon .svg 9 Sárhida
BSicon .svgBSicon .svgBSicon BHF.svgBSicon .svg 11 Bak
BSicon .svgBSicon .svgBSicon HST.svgBSicon .svg 18 Baktüttös
BSicon .svgBSicon .svgBSicon HST.svgBSicon .svg 21 Tófej
BSicon .svgBSicon .svgBSicon HST.svgBSicon .svg 24 Rádiháza
BSicon .svgBSicon .svgBSicon BHF.svgBSicon .svg 26 Gutorfölde
BSicon .svgBSicon .svgBSicon HST.svgBSicon .svg 31 Ortaháza
BSicon .svgBSicon .svgBSicon BHF.svgBSicon KBHFa.svg 35 Csömödér-Páka / Csömödéri ÁEV Csömödér
BSicon .svgBSicon STR+l.svgBSicon KRZ.svgBSicon ABZql.svg Csömödéri ÁEV Kistolmács felé
BSicon .svgBSicon STR.svgBSicon HST.svgBSicon .svg 38 Iklódbördőce
BSicon .svgBSicon STR.svgBSicon HST.svgBSicon .svg 41 Lentiszombathely
BSicon .svgBSicon ABZqlr.svgBSicon KRZ.svgBSicon STR+r.svg Csömödéri ÁEV Szilvágy, Becsvölgye, Nova felé
BSicon .svgBSicon .svgBSicon BHF.svgBSicon KBHFe.svg 44 Lenti / Csömödéri ÁEV Lenti
BSicon .svgBSicon .svgBSicon KBHFxe.svgBSicon .svg 49 Rédics
BSicon .svgBSicon .svgBSicon exSTR+GRZq.svgBSicon .svg szlovén-magyar országhatár
BSicon .svgBSicon .svgBSicon KBHFxa.svgBSicon .svg Alsólendva (Lendava)
BSicon .svgBSicon .svgBSicon GRENZE.svgBSicon .svg szlovén-horvát országhatár
BSicon .svgBSicon .svgBSicon BHF.svgBSicon .svg Muraszerdahely (Mursko Središće)
BSicon ABZq+l.svgBSicon BHFq.svgBSicon ABZqr.svgBSicon .svg Csáktornya (Čakovec)

A Rédics–Zalaegerszeg-vasútvonal a MÁV 23-as számú vonala. Egyvágányú, nem villamosított vasútvonal Magyarország délnyugati részén Zala megyében.

Fekvése[szerkesztés]

A vasútvonal Zalaegerszegről déli irányban halad, majd közvetlenül Baktüttös megállóhely előtt nyugati irányba fordul, majd délnyugati irányba halad egészen Csömödérig. Csömödéren csatlakozik hozzá a Csömödéri Állami Erdei Vasút és az állomás után keresztezi is annak pályáját. Iklódbördőce után északnyugati irányt vesz, Lenti előtt ismét keresztezi a kisvasutat, majd Lenti és Rédics között nyugati irányba haladva éri el a jelenlegi végpontját.

Története[szerkesztés]

A mai vasútvonalat 1890. október 12-én adta át a forgalomnak a Dunántúli Helyiérdekű Vasút (D. HÉV) az akkori Ukk–Türje–Zalabér–Zalaszentiván–Kisfaludpuszta–Zalaegerszeg–(mai országhatár)–Alsólendva (Lendava)–Csáktornya (Čakovec)-vasútvonal részeként. Akkori hossza 119 km volt.[1] A régi vasútvonalat azonban kettészelte a trianoni határ, majd a második világháborút követően a magyarországi Rédics és az akkori jugoszláviai Alsólendva közötti szakaszát 1947-ben felszedték. A vonal északi, Ukk és Zalaegerszeg közötti része ma a 25-ös sorszámú Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal részét képezi. Ezért a vasútvonal mai hossza mindössze 49 km.

A Jugoszlávia területén üzemelő vasút megmaradt, kiszolgálva a lendvai kőolajipari létesítményeket. Az ország felbomlása után, Szlovénia megalakulásával, a vasútvonal csupán a horvátországi Muraszerdahely felől tud kapcsolódni a Horvát Vasutakhoz.

Jelene[szerkesztés]

A vasútvonalon jelenleg mellékvonali forgalmat bonyolít le a MÁV, zömében Bzmot típusú motorkocsikkal, elvétve azonban Bzmot 400-as sorozat is előfordul a vonalon. A vonalon sok a lassújel. Legtöbbször 40 km/órás lassúmenetre figyelmeztetnek. A vonalon napi 4 pár vonat közlekedik. A vonatok kihasználtsága általában kielégítő. A vasútvonalon - mellékvonali mivoltához képest - jelentős a teherforgalom. Kedden és csütörtökön is jár a tolatós tehervonat . Rédics kivételével általában minden állomáson rakodnak, a teherforgalom kb. 90%-át a zalai erdőkből kitermelt fa adja. A vonalon Mellékvonali Rádiós Forgalomirányítási rendszer ( MERÁFI) üzemel, ezt a MÁV takarékossági okokból még a rendszerváltás előtt pár évvel vezette be kísérleti jelleggel a vasútvonalon, a rendszer azóta is sikeresen üzemel. Az MERÁFI rendszer bevezetésekor modernizálták az útátjárókat és az állomások vágányhálózatát is. A Zalaegerszeg-Lenti( 44 km) szakaszon a megengedett legnagyobb sebesség 60 km/óra, a tengelyterhelés 21 tonna, Lenti és Rédics között( 5 km) a legnagyobb sebesség 40 km/ óra, a tengelyterhelés pedig 18 tonna.

Ezt a vasútvonalat sem kerülhette el a "Fogadj örökbe egy megállót" program, melynek keretében Lentiszombathely igen rossz állapotban lévő vasúti megállója is megújulhatott. Többször tervben volt a személyforgalom megszüntetése, de a vasútvonal helyreállítása is az országhatárt metsző szakasz visszaépítésével.[2][3]

2013. április 7-e óta a Hegyeshalom–Szombathely-vasútvonal és a Szombathely–Kőszeg-vasútvonal mellett itt vezetik be Magyarországon elsőként a feltételes megállást Bocfölde, Sárhida, Baktüttös, Tófej, Rádiháza, Ortaháza, Iklódbördőce, Lentiszombathely.[4]

Csatlakozó kisvasutak[szerkesztés]

A vasútvonalhoz jelenleg két ponton (Csömödér-Páka, Lenti) csatlakozik a Csömödéri Állami Erdei Vasút. Ennek oka, hogy a jelenlegi keskeny nyomközű hálózat két külön vasút (Lenti és Csömödéri ÁEV) vonalainak 2002-ben történő összekötésekor jött létre. A csömödéri vasút építése 1918-ban kezdődött a Csömödér és Szentpéterfölde közötti szakaszon. Ezzel összeköttetést teremtettek a csömödéri fűrészüzem és az Eszterházy-hitbizomány erdőterületei között.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vasúti Lexikon
  2. www.mno.hu
  3. Előterjesztés a Határon Átnyúló Közlekedési Infrastruktúra- és Tömegközlekedés Fejlesztés Aktuális Kérdéseiről
  4. MÁV menetrend változások: Feltételes megállások (magyar nyelven). elvira.hu, 2013. május 23. (Hozzáférés: 2013. április 5.)