Bánhida–Tolna erdei vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bánhida–Tolna erdei vasút
Az egykori Bánhida–Tolna erdei vasút nyomvonala (pirossal)
Az egykori Bánhida–Tolna erdei vasút nyomvonala (pirossal)
Ország Magyarország
VárosTatabánya
Építés éve1906
Megszűnés1952
TulajdonosEsterházy tatai uradalom, Tatabányai Állami Erdőgazdaság
VégállomásokBánhida fatelep, Kútzug
Hossz17 km
Nyomtávolság600 mm

A Bánhida–Tolna erdei vasút egy 600 mm nyomtávú gőzvontatású erdei vasút volt, ami 1906 és 1952 között működött Bánhida (ma Tatabánya része) és Tolna (ma Vértestolna) községek között.

Története[szerkesztés]

A tatai Esterházy-uradalom szerződést kötött Milch fakereskedővel Vértesszőlős és Vértestolna (akkor még Tolna) községek között fekvő Öreg-Kovács hegy fennsíkján elterülő erdőség kitermelésére. A fakitermeléshez 600 mm nyomtávú erdei vasutat építettek a Bánhida MÁV vasútállomás (ma Tatabánya vasútállomás) melletti fatelep és Vértestolna északi részénél található János-hegy között. 1906. januári leszállítással egy 1752 gyári számú, 40 lóerős, 3 tengelyes O&K gyártmányú, fatüzeléses gőzmozdony került beszerzésre. A lokomotív a 346.301 pályaszámot kapta. A több, mint 17 km hosszú vasúti pálya 7 és 9 kg/fm-es sínekből épült fel. A pálya legnagyobb emelkedése 30 ezrelék volt. Ahol töltés megépítésére volt szükség, ott a helyben megtalálható sárga homokos-löszös agyagot használták, ebbe 30-40 cm vastag rétegben nagyméretű mészkő tömböket ágyaztak. A talpfák közé szintén helyben bányászott zúzott mészkő ballaszt került.

A kitermelés aktuális helyétől kétkerekű lovas kordékkal hatalmas erdészeti csúszdához közelítették ki a faanyagot, amelyen keresztül a vasút közelébe csúsztatták le az árut.

Milch fakereskedő a fakitermelésre Erdélyből hozatott favágókat, akik Koldusszálláson kerültek elszállásolásra. A hagyomány szerint a favágók megjelenése annyira szegényes volt, hogy a helyiek koldusnak vélték őket. Innen ered Koldusszállás neve, ahol ma csinos, erdészház/vadászház működik parkosított tóval, vadhús hűtőkamrával, takarmány tárolóval, stb. A fakitermelés támogatására Koldusszálláson 3000 köbméteres farakodó létesült, ahol szürkemarha ökrökkel mozgatták a rönköket.

Egy 1922-es állapotokat jelző katonai térképen a vasút nem szerepel. Elképzelhető, hogy a fennállása során akár többször is szünetelt a vasútüzem. A negyedik katonai felmérés térképén a vasútvonal a Kopasz-bükk és a Kappan-bükk találkozásánál fekvő Kútzugban véget ér. Az úgynevezett "angyalos" térképen pedig Koldusszállás felett kb. 500 méterrel ér véget a vonal. Tehát az idő múlásával egyre csökkent a vonal hosszúsága.

A vasút a második világháborút még túlélte, az államosítást követően a MÁLLERD (Magyar Állami Erdőgazdasági Üzemek Igazgatósága) felügyelete alatt működő Tatabányai Állami Erőgazdaság kezelésében Bánhidai erdei vasút néven működött, jellemzően évente kb. 3 hónapot. Ilyenkor a mozdonyvezetőt és a fűtőt más erdei vasutakról kölcsönözték. A fékezőket és a pályamunkásokat Tatabánya elődtelepülései adták.

A Tatabányán folyó intenzív szénbányászat külfejtései a vasutat is elérték, szükségessé vált a nyomvonal egy hozzávetőlegesen 1 km-es szakaszának áthelyezése, ami viszont már csak részben valósult meg.

A vonal 1952-ben szűnt meg. Ekkorra a vasút által elért erdőrészeket már letermelték. A gőzmozdony Királyrétre került, a 13 rönkszállító kocsi (lóré) sorsa nem ismert. A fentrol.hu-n egy 1967. május 13-án keltezett légi felvételen Alsógalla külterületén még látható egy szakasz betonalj sor az egykori nyomvonalon.

Útvonala[szerkesztés]

20 méter hosszú töltés keresztez egy 6-8 méter mély vízmosást a Bikarét felett
Töltés ívben az Őz-fej hegy alatt

A vasút az erdőkből kitermelt fát a MÁV 1-es számú, Budapest–Hegyeshalom–Rajka (akkor még Újszőny–Kelenföld) vasútvonalán lévő bánhidai vasútállomásnál működő egykori fatelepre és rakodóra szállította. A másik végpont Vértestolna (akkor még Tolna) község északi részénél volt, azonban attól északra is találhatók töltésmaradványok..

Az egykori nyomvonal az Őz-fej hegy alatt

A vonal hosszúságának közel egyharmada a mai Tatabánya belterületén haladt át, végig a Galla-patak mellett. A MÁV rakodó nagyjából a mai OBI áruház mögött volt. Hozzávetőlegesen a mai Konzum előtt keresztezte a Győri utat, majd a Dózsakerti felüljáró magasságában ismét a nagyvasúti vonal felé fordult. A mai Jubileumi parknál érte el a Galla-patakot, amelynek vonalát innentől kezdve végig követte (Csónakázó-tó, Sárberki lakótelep, nagy Tesco, Volán telep, Antall József utca, Táncsics Mihály út, Sanmina SCI), egészen a mai 1-es főútig, ahol a Tarjáni-Malom-patak mellett vezetett tovább a Tarjáni út mellett a Keselő-hegy alatt elhaladva. A kőbánya bekötő útjánál ma is látható a töltés. Innen hozzávetőlegesen 1 km-re a patak medrében beton műtárgy létesült a mozdony újbóli vízzel történő feltöltéséhez. A pálya innen már gyakorlatilag végig emelkedett, így jelentős mennyiségű gőzre volt szükség. A vonal a Lázár-hegy alatt a mai M1 autópálya Harkályos pihenője mellett befordult a Tarjáni-Malom-patak völgyébe, ahol a patakot két hídon is keresztezte. A hidak maradványai ma is láthatók. A Koldusszálláshoz közelebbi kőpilléres, faszerkezetű hidat az erdészet sokáig használta mindaddig, amíg a szovjet hadsereg egy harckocsija alatt le nem szakadt. A koldusszállási erdészház mellett elhaladt, majd körülbelül 1 kilométer után egy nagyjából 50 fokos nyugati és azt követően egy nagyjából 120 fokos keleti irányú fordulóval a Bikarét felett megkezdte a felkapaszkodást a Vértestolna alatti Malom-dűlő völgybe. Elhaladt az Őz-fej nevű, 329 méter magas hegy mellett annak keleti lábánál, majd lassan bekúszott az 519 méter magas Kappan-bükk, majd a Kopasz-bükk nevű hosszú hegyvonulat lábához. A Kappan-bükk alatt a vonat meredek sziklafal tövében haladt. A végpontját Vértestolna északi részénél, a János-hegynél érte el.

Megjegyzések[szerkesztés]

  • A Malom-dűlő völgyben a nyomvonal ma végig vadkerítés mellett halad, mivel a vadban gazdag erdőkkel körülvett völgy egy részében szántóföldi növénytermesztés folyik.
  • A nyomvonal egykori töltése a Kappan-bükk lábánál a mai napig egyre csak gyarapodik, mivel az erózió miatt a sziklafalról folyamatosan hullanak kisebb-nagyobb, akár kézilabda nagyságú kövek, amelyeket a vadkerítés nem enged tovább gurulni.
  • A vonal Koldusszállás feletti, hangulatos erdőkben, hegyoldalakon, sziklafalak tövében haladó leglátványosabb szakasza mindössze 3,5 km-re (nem légvonalban!) fekszik Tatabánya legnépszerűbb turistalátványosságaitól (Vasalt Utak, Turul szobor, Szelim barlang, Ranzinger Vince kilátó, Gerecse Kapuja Látogatóközpont és étterem). A vasút esetleges jövőbeni részleges helyreállítása és kivezetése a látogatóközpontig további potenciális turisztikai célpontot képezhet, különös tekintettel Tatabánya gazdag bánya- és iparvasúti múltjára.
  • Az egykori nyomvonal mellett az egykori szovjet hadsereg által gyakorlatozás céljából kialakított legalább 30-40 harckocsi állás (három oldalról sánccal határolt gödrök), amelyek mindegyikének negyedik, nyitott vége kelet felé, a Vértestolna alatt fekvő völgyre néz) található, amelyeket annak idején a nyomvonal helyén megmaradt nyiladékon keresztül közelítettek meg.
  • A vasút nyomvonala a Tatabánya területén áthaladt szakaszt leszámítva szinte mindenhol szépen kivehető, bejárható kiváló állapotban megmaradt töltéseken, bevágásokban. A mészkő borításnak köszönhetően a növényzet nem, vagy csak kis mértékben vette birtokba az egykori alépítményt.

Források[szerkesztés]

A Kútzug Vértestolna közelében