Hegyközi Kisvasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Füzérkomlós állomás.
Kenézlői Tisza-part–Füzérkomlós-vasútvonal
Vonal:433
Hossz:55,2 km
Nyomtávolság:760 mm
A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyközi Kisvasút témájú médiaállományokat.
BSicon exCONTg.svg Nyírvidéki Kisvasút
BSicon exHST.svg Balsai Tisza-part
BSicon exhKRZWae.svg Felrobbantott Tisza-híd
BSicon exBHF.svg 0 Kenézlői Tisza-part
BSicon exBHF.svg 3,2 Kenézlő
BSicon exBHF.svg 6,3 Viss
BSicon exHST.svg 7,6 Törökér mh
BSicon exDST.svg 7,9 Törökér-szénrakodó
BSicon exHST.svg 9,5 Vilmatanya
BSicon exABZgr.svg Delta Zemplénagárd felé
BSicon exHST.svg 11,9
BSicon exABZg+r.svg Elágazás Zemplénagárd felé
BSicon exHST.svg 13,1 Kengyel erdő
BSicon exhKRZWae.svg Kisvasúti Bodrog-híd
BSicon exABZg+l.svg 16,2 Elágazás a szemincei kőbányába
BSicon exHST.svg 16,7 Bodroghalász
BSicon exBHF.svg 18,3 Sárospatak-átrakó
BSicon exHST.svg 19,4 Sárospatak-MÁV
BSicon exHST.svg 20,3 Sárospatak-Kazinczy utca
BSicon exHST.svg 22,3 Végardó
BSicon exHST.svg 24,4 Károlyfalva
BSicon exHST.svg 26,0 Köveshegy
BSicon exHST.svg 27,0 Bagolyvár
BSicon exHST.svg 28,0 Némahegy
BSicon exHST.svg 28,5 Várhegy
BSicon exDST.svg 29,4 Sátoraljaújhely-átrakó
BSicon exHST.svg 30,6 Sátoraljaújhely Dohánygyár
BSicon exBHF.svg 31,5 Sátoraljaújhely-Kossuth tér
BSicon exHST.svg 32,8 Sátoraljaújhely-köztemető
BSicon exBHF.svg 36,3 Széphalom-Hosszúláz
BSicon exHST.svg 38,8 Alsóregmec
BSicon exBHF.svg 40,9 Mikóháza
BSicon exHST.svg 42,4 Vilyvitány
BSicon exHST.svg 43,9 Vilypuszta
BSicon exHST.svg 45,3 Füzérradvány
BSicon KBHFxa.svg 47,1 Pálháza
BSicon BHF.svg 48,3 Pálháza ipartelep
BSicon xABZgl.svg Pálházi Állami Erdei Vasút
BSicon exHST.svg 50,7 Kisbózsva
BSicon exHST.svg 53,7 Nyíri
BSicon exKBHFe.svg 55,2 Füzérkomlós
1972, Károlyfalva és Végardó között
1972, Károlyfalva és Végardó között

A Bodrogköz-Hegyközi Kisvasút Északkelet-Magyarországon, Sátoraljaújhely, Füzérkomlós, és Zemplénagárd térségében működő keskenynyomtávú vasút volt. 1980 novemberében felszámolták, forgalmát közútra terelték.

Történet[szerkesztés]

1913-ban adták át a Bodrogközi Gazdasági Vasút pályájának Cigánd-Királyhelmec közti első szakaszát, melyet hamarosan Sárospatakig hosszabbítottak (megépítve és 1914. januárban átadva a bodroghalászi kisvasúti Bodrog-hidat, majd Sárospatak Elágazástól Kenézlőig épült szárnyvonal. 1920-ban a trianoni békeszerződéssel elcsatolták Királyhelmecet, a fővonal végállomása Zemplénagárd lett.

Ugyancsak a békeszerződés hátrányos következményeként nagyon nehéz helyzetbe került a Hegyköz (Sátoraljaújhely térsége). Így aztán itt is tervek születtek a kisvasúti hálózat bővítésére. Legelőször 1924-ben a Sátoraljaújhely-Pálháza közti szakasz épült meg, az év végéig Pálházától Füzérkomlósig nyúlt a Hegyközi Vasút vonala.

A két vonal 1927-ben összeépült, és létrejött Magyarország leghosszabb összefüggő kisvasúti hálózata. Ennek legfontosabb lépéseként 1930-ban felépült a Balsai Tisza-híd, minek következtében Kenézlő és Balsa között is közvetlen vasúti összeköttetés jött létre. Balsán pedig a Nyíregyházavidéki Kisvasút (NyVKV) hálózatához kapcsolták a vonalat, így közvetlen összeköttetés jött létre Sátoraljaújhely, Sárospatak és Nyíregyháza között.

1938-ban Királyhelmec ismét Magyarországhoz került, a pályát visszaépítették. Ezt 1944-ben, a háború végének közeledtével ismét felszámolták. 1944 végén a németek felrobbantották a balsai hidat, a közvetlen vasúti összeköttetés megszűnt. A híd soha nem épült újjá, napjainkban is csak a romjai vannak meg, a kapcsolatot a közelmúltig komppal biztosították.

1949-ben államosították a két vasutat, a MÁV a Nyíregyházavidéki Kisvasúttal egyesítve Nyírbodrogi Kisvasút néven üzemeltette tovább a vonalakat. A félbeszakadt vonalrészeken hurokvágánnyal (Kenézlő Tisza-part és Zemplénagárd), illetve deltavágánnyal (Balsa Tisza-part) fordították meg a vonatokat.

1964-ben megszűnt a gőzvontatás, helyette Mk48 és Mk45 mozdonyok közlekedtek. A vasút ekkorra már kiemelkedő szerepet töltött be az itt élők életében. Jelentős volt mind a személy-, mind a teherforgalom, és a vasút is számos munkalehetőséget biztosított.

A kisvasút végzetét az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció jelentette. 1976. december 31-én megszüntették az Elágazás-Zemplénagárd közti vonalat. 1980. november 29-én a megmaradt Füzérkomlós – Sárospatak – Kenézlő Tisza-part vonalat is felszámolták. Pár nappal később nekiláttak a vágányok felszedésének is. A vasút teljes hálózatát felszedték, de a MÁV tulajdonában lévő Hegyközi Kisvasúthoz korábban csatlakozó Pálházi Állami Erdei Vasúton az erdészet csak üzemszünetet rendelt el, majd a már a turizmus szolgálatában 1989-től kezdődően felújították és újra fölvették a rendszeres forgalmat. 1996-ban az erdei vasutat meghosszabbították Pálháza Iparteleptől Pálházáig, méghozzá a Hegyközi Vasút egykori nyomvonalán. Ez a szakasz sosem volt az erdei vasút tulajdona, így gyakorlatilag a Hegyközi Kisvasút egy rövid szakasza épült újra.

Jelenleg a kisvasútból a Pálháza-Pálháza Ipartelep közti szakasz van használatban, de már csak idegenforgalmi jelleggel, az erdei vasút részeként. Ezen kívül még néhány műtárgy (a legnagyobb a Sárospatak Bodroghalász városrésze mellett, a Bodrogon átívelő, vasszerkezetű kisvasúti Bodrog-híd) és töltésmaradványok emlékeztetnek az egykori kisvasútra. Bózsva és Sárospatak között a kisvasút nyomvonalára kerékpárút épült.

Járműállomány[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

  • 1971-ben A Hegyközi Vasút címmel (Rendező: Rácz Gábor, Szerkesztő: Rockenbauer Pál) film készült a kisvasútról, a Magyarország kisvasútjai című dokumentumfilm-sorozat részeként.
  • A vonal által érintett települések egy részén még felfedezhetőek nemcsak az egykori vasútra utaló alépítmények, földművek. (például: a nyomvonal futásirányát jelölő töltések), de elvétve épületek, építmények is. Néhol pedig utcanév is őrzi a megszűnt kötöttpályás közlekedés emlékét, így például Cigánd belterületén is a 3814-es út e kisváros központja felé bevezető szakasza a Vasút utca nevet viseli. Sátoraljaúhely Széphalom nevű városrészében a felhagyott nyomvonal a Kisvasút utca nevet viseli.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]