Ugrás a tartalomhoz

Tömörkényi Halgazdasági Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tömörkényi Halgazdasági Vasút
Dombóvári GV-ről származó M 2003-as pályaszámú C–50-es mozdony vonatával egy halastó mellett
Dombóvári GV-ről származó M 2003-as pályaszámú C–50-es mozdony vonatával egy halastó mellett
Általános adatok
OrszágMagyarország
VármegyeCsongrád-Csanád vármegye
Történelmi adatok
Építés1960-as évek
Leállítás2021
Műszaki adatok
Nyomtávolság760 mm
A Wikimédia Commons tartalmaz Tömörkényi Halgazdasági Vasút témájú médiaállományokat.

A Tömörkényi Halgazdasági Vasút, vagy más néven Csanyteleki Halgazdasági Vasút egy Csanytelek közelében található, egykor kizárólag teherszállításra használt kisvasút, mely a felszabdalt Csaj-tavon létesült halgazdaság szállítási igényeit szolgálta ki 760 milliméter nyomtávolságú, egyvágányú vasúthálózaton. A vasút utolsó üzemnapja 2021. március 31-e volt.

Története[szerkesztés]

Építésének okai[szerkesztés]

A halastavak közötti szállítás lebonyolítására a kisvasutat találták a legcélszerűbb eszköznek. Ennek legfőbb oka, hogy a tavak között található keskeny, nagy terhelésre alkalmatlan töltés nem lett volna megfelelő megbízható közúthálózat létesítésére. A vasút mellett szólt az is, hogy a közúthálózat kiépítése igen sokba került volna. Az évi 15 000 tonna szállítanivaló, valamint az alkalmazott technika is a kisvasút létesítésének kedvezett. A vasúthálózatot úgy tervezték kialakítani, hogy a használt technikának megfelelően, vonattal az összes haletető- és -teleltető helyhez, zsiliphez, és még egy homokbányához is el lehessen jutni. A kocsik vontatását ekkor még kézi-, illetve állati erővel képzelték el.

Építése[szerkesztés]

A Csongrád-Csanád vármegyei Csanytelek határában található a Csaj-tó, amit 1965-ben felszabdaltak. A tavon a Tömörkényi Alkotmány Szövetkezet hozott létre halgazdaságot, melynek szállítási feladataihoz egy 760 milliméter nyomtávolságú, 15 kilométer hosszú vasúthálózatot hoztak létre.

Az 1965. március 25-én jóváhagyott építési program alapján 1967 februárjában beruházási céljavaslat készül a halgazdaság keskeny nyomtávolságú iparvasútjának létesítésére.

Üzemeltetése[szerkesztés]

Jelene[szerkesztés]

Mivel a kisvasúton személyforgalom nem zajlott, így mind a pálya, mind a járművek karbantartása hosszú időn át a minimális szintet is alig érte el, így ez a hálózat hazánk leginkább felújításra szoruló vasútjai közé tartozik. A kisvasút teljes területét 2021. április 15-én vette át a Kiskunsági Nemzeti Park.

Járműállomány[szerkesztés]

Mozdonyok[szerkesztés]

A működőképes (!) 3-as számú mozdony halszállító tartályokkal rakott kocsival

C–50-es mozdonyok[szerkesztés]

Egy külső és egy belső csapágyazású gép roncsa a fűtőház mellett

A mozdonyok nagy száma ellenére csak kevés üzemképes, a többi erősen leromlott állapotban található meg a vasútnál. Üzemképes általában a 3-as, az M 2003-as, illetve néha a 4-es.

L–60-as mozdony[szerkesztés]

A helyiek elmondása alapján volt ilyen típusú gép is a vasútüzem tulajdonában, de nagy tengelyterhelése miatt sosem állították üzembe. A mozdony Mezőhegyesről érkezett, 1985 körül vágták szét.

B–26-os mozdony[szerkesztés]

Mezőhegyesről érkezett a vasútra (az L–60-assal együtt) a '70-es években, ahol üzembe is állt. L–60-as társával együtt vágták szét, azonban a vezetőfülkéje máig megtalálható a vasút különböző pontjain.

Kocsik[szerkesztés]

A vasúton személykocsi nem üzemel, azonban a Dombóvárról Tömörkénybe került Bak 54127 pályaszámú személykocsi megtalálható a vasúton. Kocsiszekrénye nélkül halszállító teherkocsinak használják. A vasút vontatott állományát Ubn típusú csillék, R-lórék, és négy tengelyes Ja kocsik alkotják. A vasúton található még az egykori Gyulai Gazdasági Vasút Dta 660 pályaszámú permetezőkocsivá alakított kalauzkocsija is.

Források[szerkesztés]

  • KBK füzetek 9. évfolyam, 51. szám 2002/2, 2002. június 15. (Kiadja a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Tömörkény Fishing Railway
A Wikimédia Commons tartalmaz Tömörkényi Halgazdasági Vasút témájú médiaállományokat.