Kaszói Állami Erdei Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaszói Állami Erdei Vasút
Általános adatok
OrszágMagyarország
VármegyeSomogy vármegye
Hossz8 km
Történelmi adatok
Építés1952–1955
Átadás1955

Személyszállítás elindulása1961. május 17.
Teherszállítás elindulása1955
Teherszállítás megszüntetése1985
Műszaki adatok
Nyomtávolság760 mm
Maximális sebesség15 km/h
Kaszói Állami Erdei Vasút
0 Kaszó
1,7 Bojsza
2 Baláta
8 Szenta

A Kaszói Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legfiatalabb kisvasútja, csak a második világháború után létesült. A vasút védett természeti területen halad át, amit engedély nélkül nem is lehet látogatni.

Kisvasúti napja: május harmadik szombatja

Történet[szerkesztés]

Az erdei vasutat 1952 és 1955 között építették, a faanyag szállítása céljából. A vasútüzem 760 mm nyomközű. Először a Szenta – Bojsza – Rinya fővonal épült meg. Ezt követték a szárnyvonalak. Sorrendben a Bükki és a Bojszafenyvesi, amit végül a Bojsza – Kaszó követett. A vasúton a megnyitásától kezdve C-50-es dízelmozdonyok dolgoztak, és dolgoznak ma is. Kezdetben csak a fát szállították a Szentai fafeldolgozó és átrakodó állomásra. 1957-ben a megnövekedett igényekhez igazodva beszereztek egy gőzmozdonyt a már meglévő dízelek mellé. Sajnos ennek a súlyát a 9 kg/m-es sinek nem bírták el, így jó néhány baleset után kiállították a forgalomból.

A személyszállítás 1961. május 17-én kezdődött meg.

1962-ben felújítás kezdődött, amely négy éven át tartott. Többek között a talpfákat betonaljakra cserélték. 1963-ban még egy új szárnyvonalat is építettek Nagyrinyapusztáig. Ezt a szárnyat néhány év után el is bontották.

Az erdei utak megjelenése miatt az áruszállítás az 1980-as években egyre csökkent, míg végül 1985-ben megszűnt.

1989-ben (mivel a gőzmozdonyt már nem bírták a 9 kg/fm-es sínek) megkezdték a pálya felújítását. Elsőként a Kaszó-Bojsza szakaszt építették át 23,6 kg-os "i" sínek felhasználásával (amelyek a megszüntetett Dombóvár–Lepsény-vasútvonalról származtak), majd szinte minden évben néhány száz méterrel tovább jutottak.

Napjainkban a vonalon már nem üzemel menetrend szerinti személyszállítás, csak alkalmanként indítanak különvonatokat.

A vasút vontatási telepe Kaszón található, kitérő nélkül, tárolóvágányokkal és fűtőházzal.

A járművontatással kapcsolatos érdekesség, hogy a többi erdei vasúttól eltérően a vonószemek nem öntöttvasak, vagy láncszemek, hanem házilag készített, rudas szerkezetűek.

Közelmúlt[szerkesztés]

2003-2005 között nagyobb horderejű felújításba kezdtek a vasútüzemen. Ez magában foglalta egy gőzös felújítását és a pálya átépítését, ami a nagyobb utazósebesség eléréshez szükséges.

A C 402 pályaszámú C–50-es mozdony vonatával a szentai állomáson

Járművek[szerkesztés]

Az erdei vasút járműállománya igen szerény, mindössze két dízelmozdonnyal, egy nem üzemeltetett gőzmozdonnyal, három személy- és három teherkocsival rendelkezik.

C17-401: 1956-ban gyártották, 1969-ben került Kaszóra Balatonfenyvesről.
C17-402: 1965-ben gyártották, korábban Dalmandon dolgozott.
Resicán gyártották 1954-ben, majd Szászrégenben 1984-ben felújították.[1] A gőzös 1997 decemberében érkezett Borszékről. Nevét is az érkezése idejéről kapta. Jelenleg nem közlekedik.
pályaszáma: 490,2001 (eredetileg 764-406R)
  • Személykocsik:

A vasút 3 db személykocsival rendelkezik, mindegyike pályaszám nélküli. Egyetlen zárt és fűthető, kétperonos fa burkolatú kocsija Nyíregyházáról származik, és korábban a helyi villamosvasúton teljesített szolgálatot, mint pótkocsi. Másik két személykocsija fedett nyári jármű, mindkettő házilag építve teherkocsi alvázra. Elrendezésük alapján hosszanti padsorosak, utazóterük a fékezőállás felől közelíthető meg.

  • Teherkocsik:

A vasútüzem állományában 3 db fa burkolatú acélszerkezetes pőre-kocsi található, amelyek ma már kizárólag pályafenntartási munkálatokban vesznek részt.

Állomások és megállóhelyek[szerkesztés]

Nevezetességek a vasút környékén[szerkesztés]

Megközelíthetőség[szerkesztés]

A kaszói állomás, Kaszóról a nagybaráti úton haladva egy rövid szakaszon, majd déli irányba letérve akár gyalogosan is megközelíthető.

A szentai állomás a Dombóvár–Gyékényes-vasútvonalon található, de a kisvasút személyforgalma nem ér el Szentáig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Erdei vasút, kisvasút. Kaszó Zrt.. [2013. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]