Rockenbauer Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rockenbauer Pál
Rockenbauer Pál, halála előtt 2 hónappal
Rockenbauer Pál, halála előtt 2 hónappal
Született 1933. január 14.
Budapest
Elhunyt 1987. november 26. (54 évesen)
Naszály
Nemzetisége magyar
Foglalkozása televíziós szerkesztő
Beceneve Roki

Rockenbauer Pál az IMDb-n
Rockenbauer Pál PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rockenbauer Pál témájú médiaállományokat.

Rockenbauer Pál [ejtsd: rɔkⁿbær[1]] (Budapest, 1933. január 14.Naszály, 1987. november 26.) természetjáró, világutazó, televíziós szerkesztő, a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője. Legtöbben országjáró kéktúrafilmjeiről, a tévében többször is vetített Másfélmillió lépés Magyarországon, illetve …és még egymillió lépés című sorozatairól ismerik.[2] Fia Rockenbauer Zoltán művészettörténész, politikus.

Élete[szerkesztés]

Sírja a zengővárkonyi gesztenyésben

A kőbányai I. László Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem földrajz–biológia-kémia szakán tanult tovább és szerzett az első két tárgyból tanári oklevelet. 1970-ben elvégzett egy alpinista tanfolyamot. Első és egyben utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt. Széles körű műveltségét már a kezdetektől, az MTV 1956-os indulásától a köz érdekében kamatoztatta, többek között az ifjúsági osztály rovatvezetőjeként. Földrajzi témájú ismeretterjesztő dokumentumfilmeket rendezett. Alapító tagja volt az MTV Natura szerkesztőségének, melyet 1978. április 1-jén hoztak létre, hazánkban az első természetfilmes televíziós műhelyként.[3] Filmezett a Mediterráneum országaiban, Észak- és Dél-Amerikában, Kubában, Óceániában, Hawaiin (Mauna Kea) és az Antarktiszon, Afrikában a Kilimandzsárón, Ázsiában India és Nepál hegyei között, továbbá a Pamírban, a Kommunizmus-csúcs megmászása közben. A Tátrában fölkapaszkodott a Krivánra, a Tengerszem- és a Fehér-tavi-csúcsra, télen az Osztervára, az Alpokban pedig megmászta a Monte Qualido sziklafalát. Útjairól könyveket és cikkeket írt, előadásokat tartott. Szenvedélyes táj- és természetfotós volt, aki túrái, utazásai alkalmával a filmezés mellett mindig fényképezett is. Nevéhez fűződik több nevezetes földrajzi ismeretterjesztő filmsorozat, köztük A napsugár nyomában, amely 13 epizódjával számos nemzetközi természetfilmes műhely és alkotó elismerését kivívta.

Rockenbauer Pál egy magányos kirándulása alkalmával, a Naszály tövében, a Szendehely-Katalinpuszta környéki erdőben önkezével vetett véget életének. Hálózsákban fekvő holttestére gyerekek találtak rá. Utolsó kívánságának megfelelően a mecseki Zengő oldalában, Zengővárkony több száz éves szelídgesztenyésében temették el, ahol egy nagy, nyers vörösmárvány kőtömb alatt nyugszanak hamvai.[4][5]

...sohasem tudtam megérteni azokat, akiknek csak az a szép, ami messze van, és érdektelennek, unalmasnak tartják azt, ami itthon van; bár rendszerint éppen ezek azok, akik nem is tudják, mi van itthon.
– Rockenbauer Pál, 1970

Családja[szerkesztés]

Kőbányai családból származott. Édesapja, id. Rockenbauer Pál reklámgrafikus volt. Testvére Rockenbauer Nóra újságíró (aki rádiósként Rab Nóra néven dolgozott[6]) és Rockenbauer Ágnes állatorvos. Fia Rockenbauer Zoltán művészettörténész, kultúrpolitikus, 1990–2006 között a Fidesz országgyűlési képviselője, 2000–2002 között a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere.

Emlékezete[szerkesztés]

A Rockenbauer Pál-emlékfa az Országos Kéktúra vértesi útvonalán

Halálának helyszínén – a Naszály északnyugati lejtőjén, nem messze a kéktúra útvonalától – kopjafa, a Vértesben emlékfa, a Nyugat- és Dél-Dunántúlon pedig az Országos Kékkörnek az az 560 km-es szakasza őrzi emlékét, melyet az …és még egymillió lépés forgatása során bejárt útvonalon alakítottak ki 1989-ben, majd róla neveztek el.

2003. január 14-én, születése 70. évfordulóján a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének munkatársai emléktáblát avattak egykori lakóháza falán, a Bródy Sándor u. 26. szám alatt. A „magyar televíziós természetfilmezés megteremtőjének” állított márványtábla felső részén az országjáró sorozat közismertté vált címdalának első sora olvasható: Indulj el egy úton, én is egy másikon...[7]

Emléktúrák[szerkesztés]

Sírjához, amely zarándokhely lett a kéktúrázók körében, minden év novemberének utolsó szombatján emléktúrát szervez a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség.

Halálának 30. évfordulóján, 2017. november 26-án 8 kilométeres emléktúra indul a hosszúhetényi kultúrháztól a zengővárkonyi sírhoz.[8]

Művei[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

Szerzőként[szerkesztés]

 • Amiről a térkép mesél. Móra, Bp., 1965, 1974, 1986
 • Szívességből a Mediterránban. Táncsics – Művelt Nép, Bp., 1968
 • Csipetnyi Antarktisz. Táncsics – Művelt Nép, Bp., 1970
 • Magyarok az Antarktiszon. Kossuth, Bp., 1976 (társszerzők: Barát József, Hirling György, Szabados Tamás, Titkos Ervin, Vissy Károly)
 • Amiről a jégvilág mesél. Móra, Bp., 1979

Fotósként[szerkesztés]

 • Alina és Czesław Centkiewicz: A Sarkcsillag nem vezérelte őket. Gondolat, Bp., 1978

Ezenkívül társszerző volt ifjúsági évkönyvekben és általános iskolai tankönyvekben.

Publikációk[szerkesztés]

Számos ismeretterjesztő folyóiratban (Búvár, Élet és Tudomány, Föld és Ég stb.) jelentek meg cikkei.

Előadások[szerkesztés]

 • Utazás az Antarktiszon. Előadás az ELTE Lóczy-termében, 1969
 • Utazás Nepálban. Előadás az ELTE Lóczy-termében, 1971
 • Új-Guinea hegyei között. Előadás az ELTE Lóczy-termében, 1973
 • Korallok világa, Kuba. Előadás az ELTE Lóczy-termében, 1983

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Rockenbauer a saját nevét németesen, bajor-osztrák dialektusban ejtette ki, ld. Másfélmillió lépés Magyarországon 2. epizód 0:54:17
 2. Másfélmillió lépés nyomában (magyar nyelven). Heti Válasz, 2013. január 14. (Hozzáférés: 2013. január 20.)
 3. Veress Kata: Szép Magyarország (magyar nyelven). Heti Válasz, 2011. június 28. (Hozzáférés: 2013. január 20.)
 4. Népszabadság, 1987. december 8. (XLV/289.)
 5. Zsigmond József: Retro 89: Öngyilkos lett Rockenbauer Pál (magyar nyelven). Bama / Dunántúli Napló, 2009. január 8. (Hozzáférés: 2013. január 20.)
 6. Sztankay Ádám: Katartikus év (magyar nyelven). 168 Óra, 2009. április 11. (Hozzáférés: 2013. január 20.)
 7. Emléktábla Rockenbauer Pál tiszteletére (magyar nyelven) (HTML). Origo, 2003. január 15. (Hozzáférés: 2013. január 19.)
 8. EMLÉKTÚRA ROCKENBAUER PÁL SÍRJÁHOZ
 9. http://nava.hu/id/1012720/
 10. Népszabadság, 1987. december 3. (XLV/284.) (Rockenbauer-nekrológ)
 11. http://www.babiczky.hu/interjuk/14-az-elso-50-ev/62-szonyi-g-sandor-rendezo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]