Filmtett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Filmtett nyomtatásban megjelenő mozgóképes havilapként indult 2000 júniusában, és 2008 januárjáig 76 lapszámot jelentetett meg. Kiadója a kolozsvári Filmtett Egyesület.

A nyomtatott változat helyébe lépett 2008. február 1-jétől a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál, amely napi szinten jelentet meg filmes híreket, kritikákat, interjúkat és tanulmányokat. Az oldal ezen kívül tartalmaz egy fesztivál-adatbázist, valamint egy filmes pályázati figyelőt is. A portál különlegessége még az erdélyi filmes adatbázis, amely jelenleg mintegy 450, 1989 után készült dokumentumfilmet tartalmaz. A Filmtett portál 2011 júniusában ismét megújult. Az arculatváltáson kívül feltöltésre került a nyomtatott lapszámok teljes archívuma, valamint az újfajta címkézésnek köszönhetően könnyebben kereshetővé vált az oldal.

2011 szeptemberében hivatalosan is elindult a Filmtett román nyelvű aloldala, az Istoria Filmului projekt, amely főleg filmtörténeti írásokat tartalmaz.

A Filmtett Egyesület az online lap megjelentetésén kívül éves rendszerességgel szervez egy nyári filmalkotótábort, valamint egy magyar filmszemle jellegű filmfesztivált. Ritkábban szakkönyvek kiadásával és különféle vetélkedők, pályázatok szervezésével is foglalkozik.

Filmtett Egyesület[szerkesztés]

A portál és a korábban megjelenő lap hátterében a Filmtett Egyesület áll. Alapítók: Jakabffy Samu, Margitházi Beja, Sipos Géza, Zágoni Balázs. Szerkesztőbizottság: Gelencsér Gábor, Florin Mihăilescu, Pethő Ágnes, Péterffy András, Visky András

A Filmtett jelenlegi szerkesztősége[szerkesztés]

  • Főszerkesztő: Buzogány Klára
  • Menedzser: Zágoni Bálint
  • Szerkesztők: Jakab-Benke Nándor, Papp Attila Zsolt
  • Felelős kiadó (könyvkiadás): Zágoni Balázs
  • Olvasószerkesztő: Margitházi Beja
  • Programozó: Buzogány László
  • Webdesign: Jánosi Andrea
  • Irodavezető (Budapest): Vodál Vera

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Spectator-díj a Filmtettnek. magyar.film.hu (2005. november 29.) (Hozzáférés: 2018. október 28.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]