Magazin (sajtótermék)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A magazin képes folyóirat, amely rendszerint havonként vagy hetenként jelenik meg. A magazin célja a szórakoztatás, és stílusa, ízlése, életszemlélete alapján általában a nagyvárosi közönséghez szól.[1] A magazinok általában papír alapon jelennek meg, de a technika korszakában egyre nagyobb szerepet kapnak az online magazinok is. A magazinok bevételeiket reklámokból, a vásárlás díjából, illetve az előfizetésből szerzik. A magazinok általában a harmadik oldalon kezdődnek.

A nyomtatott magazinokat a posta által, az újságárusoknál, áruházakban vagy könyvesboltokban terjesztik, de egyes magazinok ingyen is elérhetők. Az elektronikus terjesztés leginkább közösségi oldalakon és e-mailben zajlik.

Etimológia[szerkesztés]

A magazin szó a francia "magasin" (raktár, áruház) szóból származik.[2] Eredeténél fogva a magazin szó egy gyűjteményre vagy tároló helyre vonatkozik.[2] Írott publikációk esetén a szó a cikkek gyűjteményére utal. Az angol nyelvben a "magazine" szó egyben a fegyverraktár/heveder elnevezése is, illetve (a francia és az orosz nyelvből átvéve) áruházat is jelent.[3]

A magazinok terjesztése[szerkesztés]

Három formája van:

Fizetés alapú terjesztés[szerkesztés]

Ekkor a magazint pénzért továbbítják az olvasóknak, vagy számonkénti fizetéssel, vagy előfizetéssel, amikor évi vagy havi díjat kell fizetni, és postán küldik a magazint. A fizetés alapú terjesztés teszi lehetővé a meghatározott olvasói statisztikákat.[4][5]

Ingyenes terjesztés[szerkesztés]

Ez azt jelenti, hogy nem kell fizetni a magazinért, ingyen árusítják például utcai elvevőhelyeken, a repülőgépen, vagy egyéb termékkel/publikációval közösen. A statisztika ez esetben csak a kiadások számát számolja, és nem az olvasók számát.[6]

Irányított terjesztés[szerkesztés]

Ezt leginkább a kereskedelmi magazinok használják. A lapot csak a megfelelő olvasóknak küldik ki, általában ingyen, és egy kérdőív során értékelik.[7]

Története[szerkesztés]

Az első magazin a német Erbauliche Monaths Unterredungen nevű irodalmi és filozófiai magazin volt, amelyet 1663-ban alapítottak.[8] A londoni The Gentleman's Magazine volt az első általános jellegű magazin.[9].Edward Cave, a The Gentleman's Magazine szerkesztője használta először a magazin szót egy katonai fegyverraktár analógiájaként.[10] Az 1842-ben, Herbert Ingram által alapított The Illustrated London News az első illusztrált magazin.[9]

Az 1800-as években lettek népszerűek a magazinok, általános érdeklődésre számot tevő témáik miatt: hírek, versek, történelem, politikai események és megbeszélések.[11] Az újságokkal ellentétben a magazinok sokkal inkább a havi események rögzítését szolgálták, szórakoztató történetekkel, versekkel és képekkel kiegészítve.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Magazin fogalma. Wikiszótár
 2. a b magazine | Origin and meaning of magazine by Online Etymology Dictionary (angol nyelven). www.etymonline.com . [2019. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 2.)
 3. Definition of MAGAZINE. www.merriam-webster.com . [2019. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 18.)
 4. Circulation 101: U.S. Newspaper Terms for Paid and Business/Traveler Circulation”. [2018. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. február 8.) 
 5. Beech, Valerie: Research Guides: Advertising & Public Relations: Circulation data (angol nyelven). libguides.marquette.edu . (Hozzáférés: 2020. október 9.)
 6. Bray, Skylar. Vocational Education (angol nyelven). Scientific e-Resources, 68. o. (2018. április 19.). ISBN 9781839472312 
 7. Home Page – PPA. PPA . [2016. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 12.)
 8. History of magazines. Magazine Designing , 2013. március 26. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 10.)
 9. a b The History of Magazines”, Magazines.com. [2016. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. szeptember 16.) 
 10. OED, s.v. "Magazine", and Magazine – A Dictionary of the English Language – Samuel Johnson – 1755. johnsonsdictionaryonline.com . [2013. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 16.)
 11. Straubhaar, LaRose, Davenport. Media Now: Understanding Media, Culture, and Technology (Nelson Education, 2015)