Dél-Dunántúl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dél-Dunántúl
HU NUTS 24 DD.png

Központ Pécs
Megyék Baranya
Somogy
Tolna
Népesség
Teljes népesség 952 982 fő +/-
Népsűrűség67 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület14 169 km²
Legmagasabb pont Zengő, 680 m
Dél-Dunántúl régió elhelyezkedése és megyéi

Dél-Dunántúl a hét magyarországi statisztikai régió egyike, az ország délnyugati részében helyezkedik el. Három megye, Baranya, Somogy és Tolna alkotja ezt a régiót, melynek központja Pécs.

Közigazgatás[szerkesztés]

A dél-dunántúli régió járásai

Baranya megye

Somogy megye

Tolna megye

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Város Lélekszám
Pécs 144 188 fő (2018. jan 1.)[1] +/-
Kaposvár 61 920 fő (2018. jan 1.)[2] +/-
Szekszárd 32 156 fő (2018. jan 1.)[3] +/-
Siófok 25 461 fő (2018. jan 1.)[4] +/-
Komló 22 832 fő (2018. jan 1.)[5] +/-
Paks 18 788 fő (2018. jan 1.)[6] +/-
Dombóvár 17 995 fő (2018. jan 1.)[7] +/-
Mohács 17 143 fő (2018. jan 1.)[8] +/-

Demográfia[szerkesztés]

  • Lakosság: 952 982 fő (2009)
  • 0-14 éves korig terjedő lakosság: 14%
  • 15-64 éves korig terjedő lakosság: 69%
  • 65-X éves korig terjedő lakosság: 17%
  • A KSH adatai alapján.

Növényzete[szerkesztés]

Kaposvár belvárosa
Halászok szobra a siófoki Balatonparton


Szinte a teljes terület a Praeillyricum flóravidék része. A négy kivétel:

Turizmus[szerkesztés]

A dél-dunántúli régió területe megegyezik az Dél-Dunántúl turisztikai régióval, kivéve Somogy megye északi, Balatonmenti területét, amely a Balaton turisztikai régióhoz tartozik.

Baranya megye

Baranya megye legfőbb látnivalóját Pécs városa jelenti mediterrán hangulatú utcáival, a világörökség részét képező ókeresztény sírkamráival, középkori és török kori emlékeivel, valamint különleges múzeumaival (Victor Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum, Zsolnay Múzeum). A megye látványos történelmi emléke még a mohács történelmi emlékhely, Szigetvár történelmi központja és a szigetvári vár, a siklósi vár, a pécsváradi vár és a magyaregregyi Márévár. A megye számos védett természeti értéket rejt (abaligeti cseppkőbarlang, szársomlyói természetvédelmi terület a villányi kőbánya őslénybemutatója). A Kelet-Mecsek erdői között megbújó aprófalvak a múltat idéző érintetlen faluképet mutatnak (Kisújbánya, Óbánya, Püspökszentlászló). Kedvelt üdülőhelyek a megye tavai közül az Abaligeti-tó, az orfűi tavak és a pécsváradi Dombay-tó. A gyógyturizmus központjai a harkányi, sikondai és szigetvári gyógyfürdők. A megye legjelentősebb kulturális eseménye a mohácsi busójárás, melyen a hagyományos maszkás busók felvonulása, közönség szórakoztatása mellett láthatóak a helyi sokác (horvát) közösség szokásai (néptánc, népdal éneklés, tambura zenekarok előadásai) és számos hagyományos ugyanakkor látványos attrakció. A turisztikai programjai között említésre méltóak még az októberben tartott villányi borfesztivál és pécsváradi leányvásár. Az ökoturizmus kedvelőinek érdemes ellátogatniuk Gyűrűfű településre.

Lásd még: Baranya megye turisztikai látnivalóinak listája

Somogy megye

A megye fő turisztikai vonzerejét a Balaton déli partjának üdülőtelepülései, Kaposvár, a megyeszékhely látnivalói, a Somogyi-dombság csendes, gondozott falvaiban gyakorolt falusi vendéglátás, a megyeszerte megtalálható gyógyfürdők jelentik. A természetjárók kedvelt célpontjai a megye nagy kiterjedésű erdői, valamint a Dunántúl egyik legszebb tája, a dél-balatoni borvidék. Különleges élményt kínál a szántódi uradalmi majorság, a kaposmérői Völgy (ősmagyar jurta és lovasíjász-bemutató), a somogyvámosi Krisna-falu és a megye három kisvasútja (mesztegnyői erdei vasút, a kaszói kisvasút, Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút). A megye múzeumai közül megemlíthető például a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, a niklai Berzsenyi-kúria vagy a göllei Fekete István Emlékház.

Lásd még: Somogy megye turisztikai látnivalóinak listája

Tolna megye

Turisztikai szempontból a fő vonzerőt a Duna, az erdők (Gemenc, Gyulaj), a Sárköz vidékének népművészete és a Szekszárdi-dombság történelmi borvidéke jelentik. Sok érdeklődőt vonzanak a szüreti népszokásokat bemutató Szekszárdi Szüreti Fesztivál rendezvényei.

Lásd még: Tolna megye turisztikai látnivalóinak listája

Lábjegyzet[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]