Ugrás a tartalomhoz

Balaton turisztikai régió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Balaton Közép-Európa (és egyben Magyarország) legnagyobb tava, amely három régió (Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl) és három vármegye (Somogy, Veszprém, Zala) határán fekszik. Budapest után az ország legjelentősebb turisztikai központja.

Balaton környéke

Turisztikai nevezetességek utazás motivációja szerint[szerkesztés]

Tihany

Üdülőturizmus - pihenés[szerkesztés]

Fő turisztikai vonzerejét a Balaton partja jelenti, a fürdőzési és vitorlázási lehetőségek sokaságával. Míg északi partján gyorsabban mélyülő partokkal találkozunk, a déli parton a víz sekélyebb, lassabban mélyül. Két kedvelt és nemzetközileg ismert strandja Siófokon és Keszthelyen található.

Strandokkal rendelkező települések:

Üdülőturizmus - aktív időtöltés[szerkesztés]

A terület a magyarországi lovaglás és sárkányrepülés egyik fő központja is.

Gyógyturizmus[szerkesztés]

Zala vármegye gyógyfürdői

  • Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház - Hévíz itt található világviszonylatban is egyedülálló természeti érték, a termálvizes Hévízi-tó. A gyógytó vize kalcium- és magnéziumtartalmú, hidrogénkarbonátos, kénes, enyhe radontartalmú gyógyvíz. [1] A gyógyfürdőhöz közel számos szálláshely található. [2]
  • Hunguest Hotel Helios Gyógyszálló és Gyógyfürdő - Hévíz [3]
  • Gránit Gyógy- és Termálfürdő Zalakaros - Zalakaros: nemzetközi hírű gyógylétesítmény. Gyógyvize: 2000 méter mélyből fakadó 96 C°-os hőmérsékletű. Összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyikének tartják. Vízösszetétele: alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában. Termálvize: a felső pannon rétegbe fúrt 2 db, a fürdő tulajdonában álló kút termelte 53 C°-os víz. Krónikus nőgyógyászati betegségek, fogágy megbetegedése, Mozgásszervi panaszok (idült gyulladásos ízületi betegségek), sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelését, bőrgyógyászati problémák kezelését segíti elő. [4]

Veszprém vármegye gyógyfürdői

  • Balatonfüredi Állami Szívkórház - Balatonfüred: A Balaton-part közelében fakadó savanyúvízforrásokból már a 17. században tudtak. Szerepük csak akkor vált jelentőssé, amikor felmelegített vizüket gyógyfürdőzésre kezdték el használni és 1772-ben Füredet hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították. [5]

Veszprém vármegye gyógybarlang

  • Kórház-barlang Tapolca - teljes hossza: 2850 méter, mélysége a bejárattól számítva: 14 méter szárazon, víz alatt 36m. A barlangot a kórház területén a tüdőpavilon építésekor 1925-ben fedezték fel. A barlangot klímájának különlegessége miatt gyógyászati célra használják, megalapozva Tapolca gyógy-idegenforgalmi szerepét. A barlang csak gyógyászati céllal látogatható, feltárása és kutatása jelenleg is folyik.

Kulturális turizmus[szerkesztés]

Keszthely, Festetics-kastély
A tihanyi apátsági templom homlokzata a faluból

A Balaton északi partjának nevezetességét a Balaton-felvidék népművészeti és természeti értékei jelentik. A Balaton-felvidéken egyaránt találhatóak műemlékekben gazdag történelmi települések (Tihany), különleges természeti értékek (tapolcai tavasbarlang, badacsonytomaji arborétum), romantikus kastélyok és várromok (Nagyvázsony, Szigliget).

Keszthely (Zala vármegye)

A Balaton északi partjának másik tájegysége a Keszthelyi-medence, amelynek fő látnivalói a város hangulatos városközpontja a Festetics-kastéllyal. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években nyerte el végleges formáját. Keszthely minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

Somogyvár (Somogy vármegye)

Fő látnivalója a bencés monostor. A történelmi hagyomány szerint Géza fejedelem halálakor Koppány vezérnek a mai Somogyvár területén vagy a közelében volt a vezéri szállása, és innen indultak lázadó csapatai Veszprém ostromára 997-ben. A Kupa-várhegyen végzett ásatások, amelyek során a vár teljes belső területét feltárták, azonban egyértelműen bizonyították, hogy a Kupa-várhegy nem lehetett Koppány székhelye. A feltárás során kiderült, hogy az 1091-ben Szent László király által felszentelt Szent Egyed bencés monostor körül valószínűleg csak a 12. században épült várfal. 1991-ben nyitották meg a látogatók előtt.

Tihany (Veszprém vármegye)

Elsősorban apátsági templomáról ismert fürdőtelepülés a Balaton északi partján. A Tihanyi-félszigeten, a Balaton legkeskenyebb részén helyezkedik el. A bencés apátságban őrzik I. András Árpád-házi uralkodó sírját. Ugyanitt tekinthető meg első latin betűvel írott nyelvemlékünk másolata, a Tihanyi Apátság alapítólevele. A templom nyaranta orgonakoncertek helyszíne.

Nagyvázsony (Veszprém vármegye)

A Balatontól északra fekvő község kiemelkedő látnivalója a Kinizsi vár, melynek névadója Kinizsi Pál (1446-1494), Mátyás király és a Fekete sereg vezére. Az épület történetébe a Vármúzeum nyújt betekintést, udvarán nyaranta lovagi játékokat rendeznek. Csak kívülről ismerhető meg a másik nevezetesség, a 18. századi Zichy kastély védett parkjával, mely rendezvények helyszíne.

Gasztronómia nevezetességek - Borturizmus[szerkesztés]

A terület történelmi borvidékei

Balaton turisztikai régió borútjai

Rendezvények[szerkesztés]

Sok turistát vonz ide az országos hírű művészeti fesztivál, a Művészetek Völgye, amely július végén, augusztus elején egy héten át zajlik hat településen (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs és Pula).

Közlekedés[szerkesztés]

Újra üzemben van a tavon a „veterán” Jókai motoros hajó (2004)
Muzeális hajó, az 1846-ban épített első balatoni gőzhajónak, a Kisfaludy gőzösnek a másolata (2016)

Különleges élményt kínál a szántódi uradalmi majorság megtekintése és a balatonfenyvesi kisvasúton tett kirándulás.

A turisztikai régión belüli közlekedést segíti a nyári szezonban a MÁV és a Bahart közös jegye a Balaton Mix. A Balaton Mix jeggyel az érvénytartamon belül korlátlan számú utazás tehető a Balaton körüli vasútvonalakon és a Bahart menetrend szerinti hajójáratain. A jegyet a Bahart és a MÁV állomásain lehet megvásárolni.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Veszprém megyei turisztikai ajánló - Természetjárás - Kerékpározás - Várak, várkastélyok - Múzeumok - Népművészet - Borvidékek - Vízi turizmus - Lovas bázisok - Horgász turizmus - Vadász turizmus - Sport - Szálláshelyek. (katalógus, kiad. Veszprém Megyei Turisztikai Hivatal. Skicc Kft. 2005. Készült a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és a Közép-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság támogatásával.)

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelvű portálokon:

Magyarország állami turisztikai képviseletei külföldön - idegen nyelvű portálokon: