Alsóörs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alsóörs
Alsóörsi településrészlet légifotón
Alsóörsi településrészlet légifotón
Alsóörs címere
Alsóörs címere
Alsóörs zászlaja
Alsóörs zászlaja
Mottó: Alsóörs vár, marasztal, visszavár!
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Dunántúl
MegyeVeszprém
JárásBalatonfüredi
Jogállás község
Polgármester Hebling Zsolt József (független)[1]
Jegyző Báró Béla
Irányítószám 8226
Körzethívószám 87
Népesség
Teljes népesség1631 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség48,92 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület33,34 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Alsóörs (Magyarország)
Alsóörs
Alsóörs
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 59′ 40″, k. h. 17° 58′ 25″Koordináták: é. sz. 46° 59′ 40″, k. h. 17° 58′ 25″
Alsóörs (Veszprém megye)
Alsóörs
Alsóörs
Pozíció Veszprém megye térképén
Alsóörs weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alsóörs témájú médiaállományokat.

Alsóörs Veszprém megyei község a megye Balatonfüredi járásában, a Balaton keleti medencéjének északi partján. Szomszédos települései Balatonalmádi, Lovas, Paloznak és Felsőörs. Szőlővel beültetett lankáin kezdődik a csopaki borvidék. A település Szent István király korától egészen 1946-ig Zala vármegyéhez tartozott.

Közlekedés[szerkesztés]

Alsóörs a Balaton partja közelében húzódó 71-es főút mentén helyezkedik el, közúti elérése ezen az útvonalon a legkönnyebb; a történelmi településközpont viszont a parttól bő egy kilométerre, a tavat kísérő helyek lábainál elhúzódó „Római út” mellé települt. Veszprém és a 8-as főút felől a 7219-es úton érhető el, amely a település nyugati széle közelében torkollik a 71-esbe. A község legfontosabb belső útja a 72 116-os számot viselő útvonal, amely részben egybeesik a Római úttal, belterületi szakasza nagy részén pedig Endrődi Sándor nevét viseli.

Vasúton a település a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonalon közelíthető meg, Alsóörs vasútállomás a központ nyugati részén található; ugyanonnét indult, 1909 és 1969 között az Alsóörs–Veszprém-vasútvonal is; megszüntetése óta a megyeszékhelyre (a közösségi közlekedési eszközök közül) már csak autóbuszjáratokkal lehet eljutni. A közeli Balaton-parti települések felől elérhető a település menetrend szerinti hajójáratokkal, vagy akár vitorláshajóval, vízitaxival is. Az északi part „fővárosa”, Balatonfüred mindössze 10 kilométerre található, és nagyon könnyen megközelíthető Alsóörsről nemcsak vonattal vagy busszal, de a kiépített kerékpárút-hálózat révén kerékpárral, valamint vízi úton is.

Története[szerkesztés]

A település és környéke már a római korban is lakott hely lehetett, de a magyarság első itteni megtelepedésének csak a 11. századtól vannak nyomai a településen; cseréptöredékek és egy 11. századi temető nyomai kerültek itt napvilágra. A falu az Örsúr nemzetség birtokai közé tartozott. Első okleveles említése az 1200-as évből származik.[3]

A község látképe nyugat felől

1301. április 9-én a bakonybéli apát és konvent eladta alsó- és felsőörsi szőlőjét, mert ottani jobbágyaik és szőlőmíveseik Csák nembéli Márk fia István és rokonai, báró Cseszneki Jakab fiai garázdálkodásai folytán annyira elszegényedtek, hogy e vidéket otthagyni és a szőlőmívelést beszüntetni kényszerültek.

A középkorban királynéi birtok volt a terület, akkoriban vehette kezdetét a vöröskő (vörös homokkő) bányászata. 1570-ben gyaníthatóan egy török-magyar ütközet helyszíne volt a környék, Bornemissza János pápai várkapitány feltehetően a suhatagi dűlőben ütközött meg a túlerőben lévő oszmán csapatokkal.

1909-ben épült ki a Balaton északi partjának vasútvonala, valamint ezzel egy időben a Veszprém felé innen leágazó mellékvonal is, amik együttesen Alsóörsön is utat nyitottak a fejlődés számára. Rövidesen kialakult az itteni fürdőtelep, illetve fürdőegylet is alakult. Az első itteni üdülővillák egyikét Endrődi Sándor építtette, helyén ma tábla hirdeti a költő emlékét, akinek jelentős része volt a balatoni vitorlázás felvirágoztatásában is.[4]

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

 • 1990-1994: Domján Tibor (független)[5]
 • 1994-1998: Dr. Bóka István (független)[6]
 • 1998-2002: Dr. Bóka István (független)[7]
 • 2002-2006: Hebling Zsolt (független)[8]
 • 2006-2010: Hebling Zsolt (független)[9]
 • 2010-2014: Hebling Zsolt (független)[10]
 • 2014-2019: Hebling Zsolt József (független)[11]
 • 2019-től: Hebling Zsolt József (független)[1]

Képviselő-testület[szerkesztés]

 • A 2014-es önkormányzati választás után: Hebling Zsolt József polgármester, Ferenczy Gábor alpolgármester, dr. Bardóczi Miklós, dr. Bókáné Katona Tímea, Gaál Dezső László, Szalai Emese és Tóth Zoltán Imre képviselők[11]
 • A 2019-es önkormányzati választás után: Hebling Zsolt József polgármester, dr. Bardóczi Miklós, dr. Bókáné Katona Tímea, Ferenczy Gábor, Gaál Dezső, Szalai Emese és Tóth Zoltán képviselők[1]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás idején a lakosok 80,9%-a magyarnak, 3,9% németnek, 0,1% cigánynak, 0,3% románnak mondta magát (18,8% nem nyilatkozott). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 36,7%, református 13,6%, evangélikus 2,3%, görögkatolikus 0,4%, felekezeten kívüli 17,1% (28,6% nem nyilatkozott).[12]

Nevezetességek[szerkesztés]

Nevezetes épületek[szerkesztés]

Alsóörs református műemléktemploma
 • Alsóörs legnevezetesebb épülete a Török-ház, mely a Somlyó-hegy lankáira felkapaszkodó ófaluban, egy magaslati részen épült 1500 körül, késő gótikus stílusban. A ház ma kiállítóhelyiségként funkcionál.
 • Ugyancsak nevezetes épülete a román és gótikus stíluselemeket is őrző, 13. századi alapokra épült, 1807-ben barokk stílusban felújított református temploma, amelynek festett famennyezete 1721-ből való.
 • Római katolikus temploma a 20. század vége felé (1987-ben) épült, modern stílusú építmény, amely viszonylag rejtett, kevéssé szembeszökő, a turisták előtt általában nemigen ismert helyen található, a községi általános iskola szomszédságában.

Emlékhelyek, emlékművek, szobrok[szerkesztés]

 • A falu határában régen kőbánya üzemelt, amelyben a környék jellemző kőzetének számító vörös homokkövet bányászták, nagyrészt ennek köszönhető, hogy ma is sok vörös köves épület és kerítés látható a környéken. A bányát idővel bezárták és rehabilitálták, most szabadtéri színháznak látszik a hegyoldalban; a köznyelv amfiteátrumnak nevezi. Nyaranta néha szabadtéri előadásokat is szoktak itt tartani.
 • Többnyire vörös homokkőből készült a településen több helyen felbukkanó, nagy számú szobor is, melyek egy része nevezetes, akár országosan is ismert, de a község élete szempontjából is jelentős személyeket (pl. Jókai Mór író, dr. Mihálkovits Tivadar közjegyző) örökít meg, más részük nonfiguratív, vagy nem nevesített személyeket ábrázol. Ez utóbbiak zöme a magyar kőfaragó vállalkozások szakmai szövetségének egy szimpóziuma keretében készült, a 2010 körüli években.
 • Szintén vöröskőből készült a szolgálatteljesítés közben Alsóörsön agyonlőtt Gamauf János főtörzszászlós és a vele együtt elhunyt Németh Ádám főiskolás emlékműve is a 71-es út mentén, közel a balatonalmádi községhatárhoz.

Egyéb érdekes helyek[szerkesztés]

 • A község központjában (a Római út és az Endrődi Sándor utca kereszteződésénél) üzemel a "Kocsma", melynek falain belül gazdag gyűjtemény található népi eszközökből és használati tárgyakból. Múzeum jellege mellett kulturális találkozóhelye a budapesti és a veszprémi színházi élet képviselőinek.[forrás?]

Kilátók[szerkesztés]

 • Közvetlenül a település fölé magasodó Somlyó-hegyen áll a Somlyó-hegyi kilátó, amelynek régi, elkorhadt építményét 2015-ben az alapoktól építették újjá. Ezzel a korábbinál kétszer magasabb kilátót hozva létre, melyet az átadása után Alsóörs koronájaként emlegettek.[13]
 • Alsóörs közigazgatási területén emelkedik még a Csere-hegyi kilátó is, amely a Balaton vidékének első, kőből épült kilátója volt; mai kinézetét az ezredforduló utáni években nyerte el.

Nyaralási lehetőség[szerkesztés]

A község strandja megkapta az északi part legjobb strandja címet. Számos panzió és szálloda mellett a strand szomszédságában található lakókocsis kempingje közkedvelt pihenőhely. A településnek van könyvtára és művelődési háza is.

Sport[szerkesztés]

A községnek kézilabda- és futballcsapata van, jelentős íjász-, vízisport- és vízitúraélet zajlik nyaranta. Rendelkeznek sportcsarnokkal.

A Balaton-átevező túraversenyen olyan járművel kell az Alsóörs-Siófok-Alsóörs 22 km-es távolságot teljesíteni, melyet emberi erő hajt. A hagyományoknak megfelelően nem elsősorban a bajnoki cím elnyerése vagy a nyolc kategória aranyérmének a begyűjtése a résztvevők célja, hanem az, hogy remekül szórakozzanak, sportoljanak.

A község kézilabda csapata Nemzeti Kézilabda Utánpótlás Központ

Közösségek[szerkesztés]

Vöröskereszt[szerkesztés]

A község egyik legrégibb szervezete, melynek 120 fős tagsága van. Még a rendszerváltás előtt megkezdték a második világháború hősi halottainak emléktábláját készíttetni, melyet 1989. május 28-án ünnepélyes keretek között helyeztek el a református templom falán. Legfontosabb feladatuknak a rászorulók segítését, az idősek támogatását és a véradás megszervezését tartják. A vezetőség minden évben országjáró kirándulást, színházlátogatást szervez a nyugdíjasoknak. A romániai forradalom idején gyűjtést szerveztek, melyet az erdélyi Málnás községbe juttattak el. A kapcsolat azóta is tart. Minden nyáron málnási gyerekek táboroznak Alsóörsön.

Ezüst Híd Horgászegyesület[szerkesztés]

Ugyancsak régi civil szervezet, melynek taglétszáma az utóbbi években 300 fő körül mozgott. Az évenkénti közgyűlés, a horgásztanya rendbetétele és a horgászverseny megrendezése jelentette a közösségi élet folytonosságát, mivel a tagok nagyobbik része nem helybeli lakos. 1993-ban a horgászegyesület kilépett a MOHOSZ-ból és hét balatoni egyesülettel létrehozta a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségét. Az önkormányzat 33 évre bérbe adta számukra a strand melletti területet, melyen a horgásztanya áll.

Alsóörsi Üdülőtulajdonosok Baráti Társasága[szerkesztés]

Jelenleg a legnagyobb létszámú civil szervezet a községben, melynek ötszáznál több tagja van. Érdekvédelmi szervezetként jött létre. Félévenként tartanak közgyűlést. Az ország 111 településéről 1137 személynek van üdülőtulajdona Alsóörsön.

Polgárőrség[szerkesztés]

Viszonylag új szervezet, mely 1992. március 26-án alakult 17 fővel. A polgárőrség működésének anyagi feltételeit a közrend és közbiztonság támogatására 1992-ben létesített Alsóörs Védelméért Alapítvány biztosítja.

Sirály Nyugdíjas Klub[szerkesztés]

1999. január 6-án az alsóörsi művelődési házban alakult meg Sirály elnevezéssel a nyugdíjasok klubja. Böhm Lászlóné klubvezető üdvözölte a megjelenteket, majd Molnár Károly, a Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének veszprémi képviselője köszöntötte az összegyűlteket.

Csipkeműhely[szerkesztés]

Vallás[szerkesztés]

Református egyház[szerkesztés]

A Balaton-felvidék lakossága a török hódoltságban teljesen református vallásúvá vált. A török kor végén az egyik német nyelvű összeírásban feljegyezték Alsóörsről, hogy lakosai valamennyien kálvinisták. A török kiűzése után csak idő kérdése volt, és megindult az ellenreformáció. A veszprémi egyházmegye területén Padányi Bíró Márton veszprémi püspök a lakosság jelentős részét katolikus hitre térítette. A Balaton-felvidéki református községekben az ellenreformáció kemény ellenállással találkozott, gyakran előfordult tettlegesség, tömegverekedés, a reformátusokkal szemben karhatalom igénybevétele. Ezekben a küzdelmekben Alsóörs lakossága szilárdan kitartott a vallása mellett, megvédte egyházát, templomát, iskoláját.

Borbás László, volt iskolaigazgató Alsóörsről szóló könyveiben komoly kutatásokat végzett az egyházközség történetére vonatkozólag.

Az egyházközség 1998-tól komoly változásokon ment keresztül: Felépítik gyülekezeti házukat több mint 7 millió forintból (1998). 1999-ben nyugdíjba megy a 43 éven keresztül lelkészként itt szolgált Nagy Lajos és meghívás útján Csákberényből egyhangúlag megválasztják Rásky Miklós. A gyülekezet felújítja lelkészlakását (1999), a középkori templomot a Széchenyi-terv segítségével (2001). A gyülekezet jelenlegi lelkipásztora 1999-től Rásky Miklós. 2005-től a lelkész szerkesztésével gyülekezeti újság jelenik meg, amelyet rövid úton tovább bővítenek, és jelenleg a Kelet-Balatoni Kistérség periodikája évi hat számmal Mandulavirág néven.

Római katolikus egyház[szerkesztés]

A villatelep kialakulása után az istentiszteleteket minden felekezet a telepen, valamelyik ház telkén, kertjében tartotta a szabad ég alatt. A hívők gondozását a helybeli lelkészen kívül a villatelepen nyaraló lelkészek látták el. Alsóörs római katolikus híveit 1799-től a paloznaki, 1941-től 1945-ig a felsőörsi plébánia gondozta.

Az egyház 1925-ben telket vett, erre kápolnát emeltek, amelyhez harangláb is tartozott. 1936-ig sekrestyét és paplakást is építettek. 1945-ben a gyerekek számának növekedése miatt római katolikus iskolát létesítettek, amelyet helyiség hiányában a kápolnában helyeztek el ideiglenesen oly módon, hogy az oltárt szétnyitható deszkafallal elzárták.

1985-ben elkezdődött a volt római katolikus iskola, egyben kápolna felújítása és egyidőben a római katolikus templom építése az iskola szomszédságában. A felújítás idején az iskola egyik tantermében folyt az egyházi szertartás. 1987-ben felszentelték az új római katolikus templomot.

Képgaléria[szerkesztés]

Híres emberek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2020. február 24.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
 3. Archivált másolat. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 7.)
 4. Archivált másolat. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 7.)
 5. Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Országos Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 6. Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2019. november 28.)
 7. Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. február 24.)
 8. Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. február 24.)
 9. Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. február 24.)
 10. Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. július 19.)
 11. a b Alsóörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 12. Alsóörs Helységnévtár
 13. Alsóörs koronája – Átadták az új kilátót. 2015. május 6., Balaton.hu
 14. Archivált másolat. [2014. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 15.)

További információk[szerkesztés]