Jásd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jásd
Jásd13v.jpg
Jásd címere
Jásd címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Közép-Dunántúl
Megye Veszprém
Járás Várpalotai
Jogállás község
Polgármester Győry Tünde[1]
Irányítószám 8424
Körzethívószám 88
Népesség
Teljes népesség 724 fő (2014. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség 75,88 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 10,28 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Jásd (Magyarország)
Jásd
Jásd
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 17′ 19″, k. h. 18° 01′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 17′ 19″, k. h. 18° 01′ 22″
Jásd (Veszprém megye)
Jásd
Jásd
Pozíció Veszprém megye térképén
Jásd weboldala
Jásd templom

Jásd község Veszprém megyében, a Várpalotai járásban. 2007. szeptember 25-éig a Zirci kistérséghez tartozott.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Veszprém megye északkeleti megyehatára mentén, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyék hármashatára közelében fekvő település.

Fekvését a Bakony Tési-fennsík alatti medencéje és a Gaja-patak völgye határozza meg.

Közvetlen településszomszédai Tés, Bakonynána, Szápár és Bakonycsernye. Átmenő forgalma nincsen. Megközelíthető Várpalotáról indulva a Tés-Szápár felé vezető úton; Zirc felől Nagyesztergár, Dudar, Csetény településeken át; Veszprém felől Zircen vagy Várpalotán keresztül; Székesfehérvár felől Móron vagy Bodajkon át. Vasút nem érinti.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jásd község közigazgatási területéhez tartozó mintegy 5 km hosszú Gaja-völgy természeti szépségei és kedvező geológiai, éghajlati, vízrajzi viszonyainak köszönhetően a legősibb időktől folyamatoson lakott terület volt. A település környéke már Kr. e. 2800-2500 táján is lakóhelyéül szolgált az újkőkori (neolit) lengyeli kultúra népének. A Tési Malom-dűlőben, Szilvár-malom és a Rubányi-dűlő környékén előkerült edénytöredékek és fémsalak bizonyítja, hogy a bronzkorban és a kelta korban is lakott terület volt.

Kr. u. 1-4. században a település határában több római villagazdaság (villa rustica és villa urbina) működött. A Tési Malom-dűlőben még ma is megfigyelhető alapfal nyomok, és a régészeti leletek egyértelműen igazolják a rómaik helyi jelenlétét.

A 10. század elején a honfoglaló magyar népesség telepedett le ezen a vidéken. A Tési Malom-dűlő, Tatárhegy, Újkenderföldek és a Rubányi-dűlő területén alakult ki a kora Árpád-kori település. 1993-ban került elő e település temetőjének néhány sírja, melyeknek szegényes melléklete arról árulkodik, hogy egy átlagos 80-120 főt számláló köznépi falu alakult ki ezen a területen.

Az itt található Márkusvár (Mária Terézia sánc, avar sánc) félkör alakú építményei ma is megfigyelhetők. A kora Árpád-kori földvár maradványainak az első részletes leírását, alaprajzát és metszeteit közlő Faller Jenő úgy véli, hogy a földvár északi meredek partját a Gaja mosta el.

Jásd okleveles említése 1164-ben a Szent György bencés apátság alapításával veszi kezdetét. A létezéséről kőfaragványai tanúskodnak, (a tihanyi, veszprémi múzeumban és a helyi plébániatemplomban láthatóak). A középkorban jelentős településsé fejlődött, ezt bizonyítja Magyarország 1528-ban készült első térképe (Lázár mester és Jakob Ziegler alkotása), amelyen Iayst néven ábrázolják. A kolostor és a templom a török korban elpusztult, a falu lakossága elmenekült. A falu és az apátság birtokai 1650-ben a Zichy család kezébe kerültek. A Zichyek a 18. század közepén (1757) a falut újra telepítették.

1779-ben a falunak már fából készült iskolája és temploma volt. 1787-1792 között épült fel a mai kőtemploma. A jásdi szentkútról 1814. évi leírásban olvashatunk először, mai kápolnája 1825-37 között készült barokk-rokokó stílusban.

1862. július 31-én a falu leégett. A templomot 1865-66-ban bővítve építették újjá. A paplak 1891-ben nyerte el mai formáját. 1858-ig a falu a Zichy család birtoka, ezt követően több tulajdonosa is volt, végül 1903-ban 67 Jásdi parasztgazda közösen vette meg a nemesi birtokot.

Nevezetességei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jásd légifotója
  • Gaja-szurdok, Római-fürdő

A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel. A völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg.

  • Tési malom és Poós malom

A település határában a Gaja-patakon egykor kilenc vízimalom működött. Ma már csak kettőnek maradt meg a fölülcsapó vízikereke. A 20. század elején még őrlőkereket mozgatott, majd később fűrészteleppé (gatter) alakították át.

  • Rubányi-dűlő

A Szentkút és Tési malom közötti festői hegyoldal. A kora Árpád-kori Iasth (jásd) település helyezkedett itt el. A Gaja-patak bal partján szemben elhelyezkedő magaslaton 1993-ban találták meg a középkori falu temetőjét. Nevét a tót rubat = fejszével vágni igéből kapta.

Jásd - Szentkút
  • Szentkút

A keresztény szentkút 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. A kápolnája 1825-1837 között épült barokk - rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. (műemlék jellegű) A freskóit Károly Gyula festőművész készítette. A 6 m magas bolgár mészkőből készült Mária szobor, Braun János szobrász alkotása. Az újkori építések: kálvária és a szembemiséző oltár 1961-1980 között készültek.

  • Plébániatemplom (műemlék jellegű)

E templom helyén a 12-16. században a Szent György tiszteletére épített bencés kolostor és templom állt, amely a török korban elpusztult. Megmaradt faragott kövei a veszprémi, tihanyi múzeumban és a helyi plébánia templomban találhatók. A török kor utáni templom 1792-ben épült fel, az Árpád-kori kolostor és templom anyagának felhasználásával.

  • Nagy-kőbánya (fokozottan védett)

A ma már felhagyott nagyméretű kőfejtőben a kőzetrétegek némelyike gazdag ősmaradvány faunát tartalmaz, főleg Ammoniták kerülnek elő. A jelenleg is védett geológiai szelvények.

  • Avar sánc (Márkusvár, Mária Terézia sánc)

Kora Árpád-kori földvár maradványai, kettős földsánca és a lakótorony maradványai máig láthatóak.

  • Csiklingvár

A vár építésének pontos ideje nem ismert. Egy 420 m magas domb tetején elhelyezkedő, összedőlt várépület belsejében 1-1,5 m széles mészhabarcsos falmaradványok figyelhetők meg, amelyek egy négyszögű lakótorony, még jól felismerhető falai voltak A középkorban vadászkastélynak építették át. Közelében található a Tési-fennsík perem egyetlen forrásbarlangja.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Jásd települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. július 26.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2014. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2014. augusztus 27. (Hozzáférés: 2014. szeptember 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jásd témájú médiaállományokat.