Bakony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bakony
A Bakony Fenyőfő felől
A Bakony Fenyőfő felől

Hely Veszprém megye,
Győr-Moson-Sopron megye
Fejér megye
 Magyarország
Hegység Dunántúli-középhegység
Legmagasabb pont Kőris-hegy (709 m)
Típus karszt
Terület 4000 km2
Elhelyezkedése
Bakony (Magyarország)
Bakony
Bakony
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 18′, k. h. 17° 45′Koordináták: é. sz. 47° 18′, k. h. 17° 45′
Térkép
Pozíció Magyarország térképén
Pozíció Magyarország térképén
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bakony témájú médiaállományokat.

A Bakony (Bakonyerdő) mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja.

Neve[szerkesztés]

A hegységet minden bizonnyal első erdőispánjáról – Comes de Bacon-Gug – nevezték el. Jeles atyánkfia, nevéből ítélve, szász származású lehetett. Az elnevezés végső forrása pedig a bükk, illetve a bükköt jelentő kifejezés. A Bakony név jelentése tehát: Bükk, Bükkös.

Részei[szerkesztés]

A Bakonyt a Devecser és Várpalota között húzódó, nyugat–keleti irányú törésvonal (amelyben a 8. számú fő közlekedési út is halad) két részre osztja: az Északi-Bakonyra és a Déli-Bakonyra. Tágabb értelemben a Bakony részének tekintik a Déli-Bakonytól a Tapolcai-medence által elválasztott Keszthelyi-fennsíkot és a Balaton-felvidéket is.

Északi-Bakony[szerkesztés]

Ez a tájegység három további részre tagolható:

Déli-Bakony[szerkesztés]

A Déli-Bakonyt nyugatról a Marcal-medence, délről a Tapolcai-medence és a Vázsonyi-árok, keletről a Veszprémi-fennsík, északról pedig a Devecseri-árok határolja. Legmagasabb pontja a Kab-hegy (599 m).

Balaton-felvidék[szerkesztés]

Lejtősen ereszkedik a Balatonra. Az ÉNy-i széltől védett táj régi falvaival, szőlőültetvényeivel a Földközi-tenger mediterrán partjait idézi. Ezért nevezik „Balatoni riviérának” is. A Balaton-part szegélyén több helyen (Balatonfüred, Kékkút stb.) szénsavas források fakadnak, mint a hajdani vulkáni működés emlékei. Vulkáni terület volt a tóba nyúló Tihanyi-félsziget is. A vulkáni működés nyomát a félszigetre rakódott vastag bazalttufa rétegek és a régi hőforrások (gejzírek) által épített forráskúpok (gejzírkúpok) igazolják.

Keszthelyi-fennsík[szerkesztés]

Pannonhalmi-dombság[szerkesztés]

A Pannonhalmi-dombság másik neve Sokorói-dombság.

Geológia[szerkesztés]

Cuha-völgy
Bakony

A Bakony legnagyobbrészt triász és jura időszakból származó tengeri üledékekből (mészkő, dolomit, márga) épül fel. Déli területein vulkáni eredetű bazalt is felbukkan. A hegység jelenlegi formája a harmadidőszakban, mintegy 45 millió évvel ezelőttől kezdődően alakulhatott ki.

Barlangok[szerkesztés]

15 fokozottan védett barlang található a Bakony-vidéken (a földrajzi középtájon). A 15 fokozottan védett barlang a következő: az Alba Regia-barlang, a Bongó-zsomboly, a Csengő-zsomboly, a Csodabogyós-barlang, a Döme-barlang, a Hajszabarnai Pénz-lik, a Háromkürtő-zsomboly, a Jakucs László-barlang, a Kessler Hubert-barlang, a Jubileumi-zsomboly, a Lóczy-barlang, az Odvas-kői-barlang, a Szentgáli-kőlik, a Tihanyi Forrás-barlang és a Tűzköves-hegyi-barlang.

Éghajlat[szerkesztés]

A hegység vonulata a leggyakoribb, északnyugati szélirányra éppen merőlegesen fekszik. Ennek következtében a legtöbb csapadék a Bakony északnyugati területein jellemző (egyes helyeken az évi 800 mm-t is meghaladja), míg a délkeleti rész, különösen a Veszprémi-fennsík, száraz (600 mm alatti csapadékkal). Az évi középhőmérséklet az Északi-Bakonyban 8,5 °C, a Déli-Bakonyban megközelíti a 10 °C-ot. A Balatonra néző lankákon már mediterrán hatások is érvényesülnek, így itt a nyár még melegebb, a tél pedig még enyhébb.

Folyóvizei[szerkesztés]

A Bakony felszíni folyóvizei a következők: Cuha, Gaja-patak, Gella-patak, Gerence-patak, Bakony patak, Bornát-ér, Kánya-ér, Bánya-ér, Szakács-ér, Sás patak, Mocsolya patak, Gecsei séd, Séd patak, Darza patak, Bakonyér, Jári patak, Horgas-ér, Attyai-ér, Bittva patak, Körös-ér, Kövesvíz patak, Fekete-séd, Halyagos patak, Tegyevíz patak, Tarna patak, Hunyor patak[1]

Természeti környezet[szerkesztés]

Ásványkincsek[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Pápa földrajzi helyzete, természeti adottságai, felszíne, növény- és állatvilága. papa.hu Pápa város honlapja. (Hozzáférés: 2015. június 9.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]