Ráckanizsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Murafüred szócikkből átirányítva)
Ráckanizsa (Razkrižje)
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióPomurska
KözségRáckanizsa
Rang község
Polgármester Stanko Ivanušič
Irányítószám 9240 (Ljutomer)
Rendszám területkód MS
Népesség
Teljes népesség279 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság180 m
Terület2 km²
Időzóna UTC+1
Elhelyezkedése
Ráckanizsa (Szlovénia)
Ráckanizsa
Ráckanizsa
Pozíció Szlovénia térképén
é. sz. 46° 31′ 12″, k. h. 16° 16′ 30″Koordináták: é. sz. 46° 31′ 12″, k. h. 16° 16′ 30″
Ráckanizsa község elhelyezkedése
Ráckanizsa község elhelyezkedése
Ráckanizsa weboldala

Ráckanizsa (szlovénül Razkrižje IPA: [ˈraːskriʒjɛ]) falu és a hasonló nevű alapfokú közigazgatási egység, azaz község központja Szlovéniában.

A község települései[szerkesztés]

Murafüred (Gibina), Kopriva, Ráckanizsa, Ligetfalva (Šafarsko), Šprinc, Végfalva (Veščica).

Neve[szerkesztés]

A településen sohasem éltek rácok (szerbek), és a név a Kanizsa helynevekkel sem tartozik etimológiailag össze. A magyar megnevezés valójában a szláv névvel való hangalaki asszociációkon alapul, és a 19. század végi magyarországi földrajzinév-magyarosítási hullám idején született. Azóta feledésbe merült, a környéken élő magyarok sem használják.

Fekvése[szerkesztés]

A Mura és a Ščavnica folyók összefolyásánál fekszik, a Muraközi-dombság északkeleti határán, Ljutomertől 6 km-re keletre, a horvát határ mellett. Muraköz, Muravidék és a történelmi Stájerország hármashatárának Muraköz felőli oldalán helyezkedik el. Az átcsatolás miatt ma Szlovéniában – egyfajta maradékelven – Alsó-Stájerország történelmi régióhoz számítják, noha sosem volt Stájerország része.[2]

Története[szerkesztés]

A középkorban a Zrínyi család birtoka volt. A trianoni békeszerződésig Zala vármegye Csáktornyai járásához tartozott. 1920-ban Jugoszlávián belül Szlovéniához csatolták, miközben földrajzilag a Muraköz része, ami különben Horvátországé lett.

1941-ben a német csapatok 10 napra megszállták, de azután visszakerült Magyarországhoz egészen 1945-ig, amikor ismét Jugoszlávia része lett. 1991 óta Szlovéniához tartozik.[3]

Mivel a település és néhány szomszédos falu korábban a Muraköz részét alkotta, ami évszázadok óta horvát lakosú terület, ezért ez a kistérség is olykor témája az időszakosan fellángoló horvát-szlovén határvitáknak.

Népesség[szerkesztés]

A lakosság 88,97%-a szlovén, 8,80%-a horvát nemzetiségű.[4]

Az eredetileg horvát lakosság az évtizedek során azonosult a szlovénokkal és átvették a vend nyelvhez közel álló prlekijai nyelvjárást, amely nagyon közeli rokonságban áll a muraközi kaj-horvát dialektussal. Az asszimilációt segítette továbbá, hogy még Trianon előtt is a ráckanizsaiaknak szoros kapcsolatuk volt a stájervidéki szlovénokkal és gyakoriak voltak a kevert házasságok. A falu templomában még az 1990-es években is tartottak horvát nyelvű miséket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Razkrižje elhelyezkedése. World Places. (Hozzáférés: 2010. október 2.)[halott link]
  3. Ráckanizsa község weboldala (szlovén nyelven). razkrizje.si. (Hozzáférés: 2010. október 3.)
  4. Slovenian Population Census results (szlovén nyelven). stat.si/popis2002. (Hozzáférés: 2010. október 3.)

További információk[szerkesztés]