Pölöskefő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pölöskefő
A Pálffy-kúria ma faluház
A Pálffy-kúria ma faluház
Pölöskefő címere
Pölöskefő címere
Pölöskefő zászlaja
Pölöskefő zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióNyugat-Dunántúl
MegyeZala
JárásNagykanizsai
Jogállás község
Polgármester Tóth Jenő[1]
Irányítószám 8773
Körzethívószám 93
Népesség
Teljes népesség358 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség28,41 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület12,32 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Pölöskefő (Magyarország)
Pölöskefő
Pölöskefő
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 36′ 09″, k. h. 16° 56′ 47″Koordináták: é. sz. 46° 36′ 09″, k. h. 16° 56′ 47″
Pölöskefő (Zala megye)
Pölöskefő
Pölöskefő
Pozíció Zala megye térképén
Pölöskefő weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pölöskefő témájú médiaállományokat.

Pölöskefő község Zala megyében, a Nagykanizsai járásban, a Zalai-dombságban, az Egerszeg–Letenyei-dombság területén.

Fekvése[szerkesztés]

A 74-es főúttól mintegy 2 kilométerre keletre található, Nagykanizsától 21 kilométerre északra terül el. Területe sík, helyenként dombos. A község keleti határszélén a Principális-csatorna húzódik végig.

Belterületén kelet-nyugati irányban a Gelse-Zalaszentbalázs közti 7529-es út halad végig, amelybe déli irányból itt torkollik bele a Magyarszerdahely-Kacorlak felől érkező 7531-es út. Vasútvonal nem érinti a települést, a legközelebbi vasútállomás 3 kilométerre Gelsén van, a Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonalon (Gelse vasútállomás).

Története[szerkesztés]

Első írásos említése 1354-ben történt, Pyliskefew néven. Nevét a Piliske/Pölöske (ma Szévíz) patak után kapta; melynek forrásánál épült. A falu területe a zalai apátság birtoka volt, melyet az Ördög család használt. Az 1400-as években vár is épült a településen, ezt a 16. század elején a Kaczor család vette zálogbirtokba az apátságtól. A törökök többször is elpusztították a falut (1564., 1572.), a tulajdonosai pedig többször el is zálogosították. A török hódoltság korában nem néptelenedett el a falu, 17 házat írtak össze a 17. század elején. 1687-ben Kanizsa elfoglalására gyülekező zsoldos hadak újból felégették a falut, a lakosság a közeli mocsarakba menekült, ahonnan később visszatértek és újjáépítették a települést. 1848-ban már 668-an lakosú volt.

Pölöskefő két önálló községből egyesült. A másik község Dusnok (Duzsnak, Duzsnok, Dusnak). A „dusnok” név szláv eredetű. A kereszténység elterjedésével egyre gyakoribbá vált, hogy a magánbirtokosok és az egyházak felszabadították szolgáikat azzal a kötelezettséggel, hogy a felszabadító lelki üdvéért évenkénti gyászmisékre adományokat adjanak, vagy különféle munkálatokat végezzenek. Azokat, akik e szolgálatot vállalták, dusnokoknak nevezték (a szláv dusa – lélek – szóból). Dusnok nevével egy 1290-ben írt oklevélben találkozunk, amely idevaló harangozókról és torlókról (?) beszél. Az 1300-as években Dusnok a zalavári apátságnak adózott. Az 1337-es következő oklevél kápolnáról tesz említést. A község a török hódoltság idején elpusztult. Az 1760-as évektől költöztek bele új lakók és a lélekszám folyamatosan gyarapodott. 1830. december 13-án már temetőt is szenteltek fel. 1876-ban a pölöskefői templom építéséhez Duzsnak is nagymértékben hozzájárult.

A helységnévtárak tanúsága szerint a két község egyesülése 1877 és 1882 között történt meg. Az 1898 és 1912 között kötelező helységnévrendezés következtében 1908-ban lett az egyesült község új, végleges neve Pölöskefő, ez előtt a „Pölöskefő-Duzsnak” nevet használták. Az Országos Községi Törzskönyvbizottság a „Zaladusnok” nevet javasolta, a község a „Pölöskefő-Dusnok” változatot részesítette előnyben. A végső szót a megye mondta ki. A döntés úgy szólt, hogy mivel az egykor különálló két község közül Pölöskefő a népesebb, így a község nevében is ennek kell megjelennie.

Napjainkban[szerkesztés]

Elöregedő település. A falu lakossága csökken. A munkanélküliek aránya magas, jellemző az elvándorlás. Helyi munkalehetőség nincs. Kevés a helyi iparos, vállalkozó, a lakosok a közeli Nagykanizsára vagy Zalaegerszegre járnak be dolgozni.

A 2007-es adatok szerint a községnek 493 lakosa van.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás idején a nemzetiségi megoszlás a következő volt: magyar 97,2%, cigány 1,8%. A lakosok 86,1%-a római katolikusnak, 0,8% reformátusnak, 8,1% felekezeten kívülinek vallotta magát (4,2% nem nyilatkozott).[3]

Nevezetességei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pölöskefő települési időközi választás eredményei (magyar nyelven). Nemzeti Választási Iroda, 2016. április 11. (Hozzáférés: 2016. május 11.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Területi adatok -Zala megye Központi Statisztikai Hivatal

Források[szerkesztés]

  • Pölöskefői Historia Domus
  • Zalaszentbalázsi Historia Domus
  • ZALAI MILLENNIUM 36., Helységnévadás a századfordulón

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Pölöskefő
A Wikimédia Commons tartalmaz Pölöskefő témájú médiaállományokat.