Ugrás a tartalomhoz

Zalaszentiván

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zalaszentiván
Zalaszentiván címere
Zalaszentiván címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióNyugat-Dunántúl
VármegyeZala
JárásZalaegerszegi
Jogállásközség
PolgármesterDormán Miklós Alfonz (független)[1]
Irányítószám8921
Körzethívószám92
Népesség
Teljes népesség1025 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség75,19 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület13,1 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 53′ 32″, k. h. 16° 53′ 58″46.892170°N 16.899500°EKoordináták: é. sz. 46° 53′ 32″, k. h. 16° 53′ 58″46.892170°N 16.899500°E
Zalaszentiván (Zala vármegye)
Zalaszentiván
Zalaszentiván
Pozíció Zala vármegye térképén
Zalaszentiván weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zalaszentiván témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zalaszentiván község Zala vármegyében, a Zalaegerszegi járásban.

Fekvése

[szerkesztés]

Zalaegerszegtől 7,5 kilométerre északkeletre található, Zala vármegye északi részén, a Zala és a Sárvíz bal partján. A szomszédos települések: északról Zalaszentlőrinc, északnyugatról Egervár, délről Pethőhenye, délnyugatról Zalaegerszeg Pózva városrésze, keletről Kemendollár, pedig délkeletről Alibánfa. Erdők, dombok veszik körül, a Zala völgyében fekszik.

Déli határa közelében található a Zala folyó leghosszabb, több mint 124 méteres hosszúságú hídja, amely eredetileg a Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonal vasúti hídjának épült, ma a Pethőhenye és Zalaszentiván közt húzódó 7364-es út vezet át rajta. (A híd átalakítása óta a vasút módosított nyomvonalon, újabb építésű hídon szeli át a folyót.)

Megközelítése

[szerkesztés]

A településen végighúzódik, annak főutcájaként, nagyjából kelet-nyugati irányban a Sümegtől Zalaegerszegig vezető 7328-as út, ez a legfontosabb közúti elérési útvonala. Szomszédai közül Pethőhenye felől a 7364-es úton érhető el, Zalaszentlőrinccel pedig a 73 222-es számú mellékút kapcsolja össze. Sűrű autóbusz-összeköttetésben áll a megyeszékhellyel.

A hazai vasútvonalak közül kettő is érinti, a Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonal és a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal, amelyek itt találkoznak egymással. Zalaszentiván vasútállomás a település déli határszélén helyezkedik el (részben már Alibánfa közigazgatási területén, közúti elérését a 7328-as útból kiágazó 73 362-es számú mellékút biztosítja.

1887. május 1-jén felvetetett Zalaegerszegen a "Zala Megyei Gazdasági Egyesület" háza nagytermében a "szentiván-zalaegerszeg-alsólendva-csáktornyai" vasút útvonala megtervezése. Csengeri Háczky Kálmán (18281904), a gazdasági egyesület elnöke, a zalaegerszeg-szentiváni helyiérdekű, vasútügyi érdekeltség végrehajtó bizottságának elnöke is lett.[3] A mai vasútvonalat 1890. október 12-én adták át a forgalomnak.

Története

[szerkesztés]

Nevét Keresztelő Szent Jánosról, a falu templomának védőszentjéről kapta. Az Iván feltehetőleg a János név délszláv változata, vagy a latin Johannes név hangtani változásokkal létrejött változata.

Első írásos említése 1335-ből való, azonban egy 1292-es oklevél Ollárról és a Keresztelő Szent János egyházához vezető nagy útról tesz említést. Tehát a falu már jóval korábban létezett. Egy időben a szentgotthárdi apátság birtoka volt.

Átfutva a Zalaegerszegtől északkeletre 7,5 km-re elterülő Zalaszentiván történetét felölelő több ezer év tárgyi és 715 év írásos emlékeit, érdekes momentumok tárulnak a szemünk elé.

Meghatározó a kedvező természetföldrajzi elhelyezkedés – a Zala és a Sárvíz összefolyása, két dombvonulat találkozása –, ami az ember letelepedésének egyik legfontosabb feltétele volt. A környék egykori stratégiai jelentőségére a bronzkori földvár utal, aminek nyomai ma is láthatók a Kisfaludi-hegyen és amit rövid időre a honfoglaló magyarság is birtokba vett.

Már egy 1292-ből származó oklevélben találunk utalást a település templomára, így ezt joggal tarthatjuk az első írásos emléknek. Magát a „Zenthywan” helységnevet, bizonyosan a mai Zalaszentivánra vonatkozóan, egy 1410-es forrásban olvashatjuk először. Akkoriban minden valószínűség szerint egyházi birtok, a szentgotthárdi apátság birtoka volt. A középkorban, kora újkorban a község mai területén még két másik falu is létezett: Kisfalud és Nagyfalud. Utóbbit az Egervári-család Fancsika nevű birtokával, pontosabban annak egy később leválasztott részével azonosíthatjuk. A későbbi századokban itt épült ki a szűkebb környéken élők életében fontos szerepet betöltő majorság. A két települést 1882-ben csatolták Szentivánhoz.

A 16-17. században a környéket a török és a mindenkori magyar földesúr is sanyargatta, hiszen az a kettős adóztatás sávjában feküdt. Szentiván üzleti manipulációk, zálogügyletek tárgya, majd az 1700-as évek elején végleg magánföldesúri tulajdonba került. A Batthyányiak, a Széchényiek, a Festeticsek váltogatták egymást, míg az 1770-es évek közepén véglegesen az utóbbiaké lett.

A 18. század elején csökkenő adóterhek segítették a károk kiheverését, a falu újranépesítését. A század közepén aztán már láthatjuk a növekvő terhek eredményeként megszaporodó panaszokat, majd a nyílt lázadást, amikor a falu lakossága 1766-ban az észak-zalai Festetics-birtokokon elégedetlenkedő és mozgolódó parasztok közé állt. Megnyugtató eredményt az úrbérrendezés sem hozott. A 19. század közepén végrehajtott jobbágyfelszabadítás, tagosítás az itt élők többségének kisméretű földeket juttatott. Az egyetlen nagyobb birtoktest – a Festeticsek nagyfaludi allodiális földjei és a majorság – hamarosan gazdát cserélt. Először a Szűcs család bérelte, majd a 19. század elején Radó Lajos és Kálmán vásárolta meg. Ezt a második világháború után államosították és megszervezték rajta a termelőszövetkezetet.

A 19. század nagy újdonsága a vasút volt. A Déli Vasút 1865-ben nyitotta meg Sopron-Nagykanizsa vonalát, ami Szentivánon is áthaladt. Elkészült az első állomás, ami elsősorban a Zalaegerszeg felé lebonyolított forgalmának köszönhette jelentőségét. 1890-ben megépült az Ukk-Csáktornya helyiérdekű vasútvonal, ami szintén itt haladt át. Ennek állomása és rövid ideig működő fűtőháza Kisfaludpusztán üzemelt. A két állomást egy deltavágány kötötte össze. A forgalomra a trianoni döntés mért csapást. A vasútvonalak állami kezelésbe vétele után várható volt a zalaszentiváni elágazás racionalizálása. Így épült meg a mai vasútállomás és alakultak át a vonalak a ma látható módon.

Szintén a 19. században kapott először közigazgatási funkciót a falu, amikor jegyzőség székhelye lett. Ez a szerep a múlt század folyamán erősödött – körjegyzőség, közös tanács stb. – és mind a mai napig megmaradt.

A lélekszám az 1960-as évek közepe táján elérte az 1000 főt, ami ekörül mozog azóta is. Korábban a csökkenéseket háborúk, kisebb járványok, valamint az egzisztencia elvesztésének félelme miatti elköltözések idéztek elő, de ezek a 20. század második felére már nem voltak jellemzők. Az emberveszteségen kívül súlyos anyagi károkat is hozott a második világháború, hiszen Zalaszentivánon harcok folytak az orosz csapatok érkezésekor.

A szörnyűségeket újjáépítés követte, majd a kommunista hatalomátvétel és a Rákosi diktatúra, aminek a közigazgatási-, gazdasági-, társadalmi- és kulturális életet átalakító lépései Zalaszentivánon is mind nyomon követhetők. Az 1950-es, 1960-as években vált jellemzővé, hogy a faluból mind többen jártak be a zalaegerszegi gyárakba, üzemekbe dolgozni. A falu jellege átalakult. Megjelentek a szabvány „kockaházak”, az infrastruktúra fejlődését az aszfaltos utak, a kiépített vezetékes ivóvízhálózat mutatta, de volt már körzeti orvos, óvoda is a faluban. A lélekszám növekedésével nőtt a belterület. Előbb a „Malompástján”, majd az „Újtelepen” jelentek meg újabb és újabb épületek.

Fontos szerepet játszott és játszik ma is a falu életében a vallás. A Keresztelő Szent János tiszteletére emelt templomot már a legelső Szentivánra vonatkozó írott forrásban megemlítették. A település neve is innen ered. Néhány plébánosának nevét a középkorból, kora újkorból is ismerjük. A templomot a török időkben elpusztították, s csak a 18. század közepe táján hozták rendbe. A 20. század elején az épület kicsinek, állapota pedig aggasztónak bizonyult, így 1921-ben lebontották. Helyén építették fel a ma is látható épületet, amit az utóbbi időben újítottak fel. Környéke folyamatosan szépül.

1761-ben újraalapították a szentiváni plébániát. Ekkortól maradtak fenn az anyakönyvek, amiket gondosan vezettek. Az újraszentelés utáni plébánosok neveit, tevékenységét jól ismerjük. Róluk – ahogy a 16. századi plébánosról is – elmondhatjuk, hogy általában tanult, művelt emberek voltak, akik olyan nehéz időkben is, mint például az 1950-es, 1960-as évek, tenni, az embereket összefogni, építeni, jobbítani akartak. Ennek köszönhető, hogy a szentivániak nagy tisztelettel viseltettek, viseltetnek irántuk.

A plébánosoknak fontos szerepe volt a helyi iskola irányításában, hiszen az egyházi keretek között működött a 18. század közepétől. A szentiváni intézménybe eleinte több község gyerekei jártak, ami miatt időről időre túlzsúfolttá vált. Ezt előbb a pethőhenyei, utóbb a pózvai iskola megnyitása mérsékelt. Szentivánon 1935-ben új épületbe költözhettek a gyerekek és a nevelők, de azt a háborús időkben megrongálták. Az államosítás után körzetesítéssel ismét túltelítettek lettek az osztálytermek. 1964-ben nyílt meg a felső „Új”-iskola, amivel kulturáltabb körülmények között végezhette már a munkáját a gyerekszám növekedésével párhuzamosan bővülő tanári kar.

A rendszerváltozás óta gyorsabb ütemben fejlődik a falu. A Községi Önkormányzat élén 1990-től Bődör József[4] polgármester állt, akit 2006-ban Dormán Miklós Alfonz váltott a székben. Napjainkban Zalaszentiván mellett Alibánfa, Pethőhenye és Zalaszentlőrinc tartozik a körjegyzőség alá. Kiépült a falu gáz-, szennyvíz- és kábeltévé-hálózata. Több szép szoborral gazdagodtak a közterek. A járdák, utak állapota javult. Az utóbbi pár évben megfigyelhető, hogy egyre több megyeszékhelyi család is szívesen választja lakóhelyének a Zala-folyó és a Sárvíz-patak találkozásánál, a dombok ölelésében elterülő falut, Zalaszentivánt.[5]

Közélete

[szerkesztés]

Polgármesterei

[szerkesztés]
 • 1990–1994: Bődör József (független)[6]
 • 1994–1998: Bődör József (független)[7]
 • 1998–2002: Bődör József (független)[8]
 • 2002–2006: Bődör József (független)[9]
 • 2006–2010: Dormán Miklós Alfonz (független)[10]
 • 2010–2014: Dormán Miklós Alfonz (független)[11]
 • 2014–2019: Dormán Miklós Alfonz (független)[12]
 • 2019–2024: Dormán Miklós Alfonz (független)[1]
 • 2024– :

Nevezetességei

[szerkesztés]
 • Római katolikus templom
 • Németh János: Piéta - köztéri szobor
 • Farkas Ferenc: Hazavárunk - köztéri szobor
 • Vasúttörténeti emlékek (átalakított épületek, a régi vasútvonalak nyomvonalai, töltései)

Népesség

[szerkesztés]

A település népességének változása:

A népesség alakulása 2013 és 2023 között
Lakosok száma
1042
1016
1005
1026
1023
1025
201320142015202120222023
Adatok: Wikidata

A 2011-es népszámlálás idején a nemzetiségi megoszlás a következő volt: magyar 95,4%, cigány 0,57%, német 1,52%, orosz 0,47%. A lakosok 66,4%-a római katolikusnak, 2,5% reformátusnak, 1,86% evangélikusnak, 6,9% felekezeten kívülinek vallotta magát (21,7% nem nyilatkozott).[13]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
 2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
 3. Riválisok polgárosodása. Források Zalaegerszeg és Nagykanizsa történetéhez 1867-1918 - Zalai gyűjtemény 70. (Zalaegerszeg, 2011)
 4. Észak-Nyugat Zala – VII. évfolyam 5. szám – 2006. május
 5. Tóth Norbert: Zalaszentiván. ZIKE, Zalaszentiván, 2007.
 6. Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Országos Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 7. Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 8. Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. május 17.)
 9. Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. május 17.)
 10. Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. május 17.)
 11. Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. június 13.)
 12. Zalaszentiván települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 13. Területi adatok -Zala megye Központi Statisztikai Hivatal

Külső hivatkozások

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]