7219-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
7219-es mellékút
A 7219-es út a 72116-os út kiágazása előtt Lovas és Alsóörs határvidékén, a Somlyó-hegyi kilátóból nézve
A 7219-es út a 72116-os út kiágazása előtt Lovas és Alsóörs határvidékén, a Somlyó-hegyi kilátóból nézve
Úttípus összekötő út
Hossza9,9 km
Ország  Magyarország
Tartományok Veszprém megye
Az út eleje Alsóörs 71 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Veszprém 73 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz 7219-es mellékút témájú médiaállományokat.

A 7219-es számú mellékút egy majdnem tíz kilométer hosszú mellékút Veszprém megyében, a Balaton-felvidéken. Alsóörs és Veszprém között biztosít közvetlen összeköttetést, feltárva Felsőörsöt is.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 71-es főútból ágazik ki, észak-északnyugati irányban, Alsóörs lakott területének nyugati részén, Balatoni út néven, nem sokkal annak 31. kilométere után. Alig 250 méter után átlép Lovas közigazgatási területére, majd az 1. kilométere táján beér a falu lakott területére. 1+250-es kilométerszelvényénél kiágazik belőle északnyugati irányban a 7221-es út Paloznak, Csopak és Balatonarács felé. Innentől kicsit keletebbi irányt vesz, körülbelül 300 méteren a Fő utca nevet viseli, nyomvonala pedig ezen a rövid szakaszon egybeesik a Római útéval.

1+550-es kilométerszelvényénél kiágazik belőle a 72 116-os út, amely Alsóörs központja felé vezet (a római út nyomvonala is erre folytatódik), majd az út egy kisebb szakaszon visszatér alsóörsi területre, bár a község lakott területét nem érinti. Kisvártatva már Felsőörs és Alsóörs határvonala mentén húzódik, közben a 2. kilométere táján visszatorkollik bele a 72 116-os út, bő egy kilométer után pedig már teljesen felsőörsi területen húzódik. Nagyjából 3,7 kilométerénel be is ér e község lakott területére, majd a 3+900-as kilométerszelvénye táján torkollik bele a Balatonalmádi felől érkező 7218-as út.

Innentől sokat kanyarogva végighalad Felsőörs központján, Fő út néven, majd a települést az 5+500-as kilométerszelvénye közelében elhagyva észak-északnyugati irányba fordul, és további szakasza jobbára mezőgazdasági területek között húzódik. Közben, 7,8 kilométer után kiágazik belőle egy alsóbbrendű út nyugatnak, Köveskútpuszta felé, a 8+800-as kilométerszelvényénél pedig újabb út, ezúttal keletnek, Meggyespuszta felé; ugyanitt átlépi Veszprém határát, de Szentkirályszabadja határához is közel kerül. A 73-as főútba torkollva ér véget, annak 10+900-as kilométerszelvényénél.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 9,923 kilométer.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]