Dombóvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dombóvár
Dombóvár madártávlatból
Dombóvár madártávlatból
Dombóvár címere
Dombóvár címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Dunántúl
MegyeTolna
JárásDombóvári
Jogállás város
Polgármester Szabó Loránd (Természetesen)[1]
Irányítószám 7200
Körzethívószám 74
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség 18 311 fő (2017. jan. 1.)[2]
Népsűrűség235,23 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület78,48 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Dombóvár (Magyarország)
Dombóvár
Dombóvár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 22′ 60″, k. h. 18° 07′ 52″Koordináták: é. sz. 46° 22′ 60″, k. h. 18° 07′ 52″
Dombóvár (Tolna megye)
Dombóvár
Dombóvár
Pozíció Tolna megye térképén
Dombóvár weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dombóvár témájú médiaállományokat.
Dombó vára 1686-ban
A város központja a 20. század elején
A királyi járásbíróság neoklasszicista épületének ünnepélyes átadására 1914. június 1-jén került sor

Dombóvár (németül: Dombowa) város Tolna megyében, a Dombóvári járás székhelye. Dombóvár Tolna megye második legnagyobb települése, a megyeszékhely, Szekszárd után.

Fekvése[szerkesztés]

Tolna megye délnyugati részén, a Kapos völgyében található, Baranya és Somogy megye határának szomszédságában.

Megközelítése[szerkesztés]

Megközelíthető a 61-es főúton, amelyből innen indul a 611-es főút Sásdra. Jelentős vasúti csomópont: a Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonalból ágazik le a Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes és a Dombóvár–Baja–Kiskunhalas-vonal.

1990 előtt itt kezdődött a megszűnt Dombóvár–Tamási–Lepsény-vasútvonal.

Városrészei[szerkesztés]

 • Városrészei: Újdombóvár, Tüske, Gunaras, Kakasdomb, Szuhajdomb, Kertváros, Szőlőhegy, Óváros, Belváros

Történelem[szerkesztés]

Előtörténet[szerkesztés]

Az itt talált leletek azt bizonyítják, hogy mind a kő-, mind a bronzkorban lakott hely volt. Az i. e. 4. században kelták szállták meg a Dunántúl területét, majd i. sz. 8-ban a rómaiak véglegesen meghódították és a birodalomhoz csatolták. Pannoniában Dombóvár kedvező fekvésének köszönhette létezését. Fontos utak vezettek itt a rómaiak idejében Pécsről (Sopianæ) Győrbe (Arrabona) és Óbudára (Aquincum), a rómaiak jelenlétét számos régészeti lelet bizonyítja. A város a római korban Pons Sociorum Mansuectina néven (Kapos-folyó átkelő) létezett, de csak egy híd volt itt, míg egy közeli faluban, Alsóhetényben katonai erőd működött. Az 5. században „eltűnt” város, Iovia is a környéken lehetett; e település újabb régészeti kutatások szerint valamivel északabbra, Alsóheténytől mintegy 7 kilométerre, Szakcs határában fekhetett.

Középkor[szerkesztés]

Dombóvár térségét a honfoglaló magyarok korán benépesítették, ezt bizonyítják az ebből a korból származó feltárt sírok. Első ismert erődítménye a mai Szigeterdőben az elmúlt években feltárt téglából épült vártorony, ami a 12. században már állt. A település nevét többnyire a szláv dobov(o) (=tölgyes) szóból eredeztetik.[3][4]

Ma is láthatók a Kapos partján a valószínűleg a tatárjárás után épült másik vár romjai. Első ismert írásos emléke az Árpád-ház kihalását követő időkből származik, ekkor a Vencel-párti Henrik bán szerezte meg. Károly Róbert hatalmának megszilárdítása után az egykori királyi javakat visszavette és a vár csere útján, 1326-ban a Csák nemzetség birtokába került. Az új birtokos család a helynév alapján Dombainak nevezte magát.

A mohácsi vész után jelent meg Tolna megye birtokosai között Werbőczy István királyi kancellár, aki vagyonát ügyes házassági politikával és szerződésekkel gyarapította. Dombay János halála után felesége, Werbőczy Örzse révén a vár Werbőczy Imre birtokába került. A török tőle foglalta el a döbröközi várával együtt az 1543-44. évi hadjáratban.

Dombó vára a 15. században élte fénykorát. A vár falai között élt Dombó (Dombay) Pál jogtudós, a királyi tábla bírája, aki 1514-ben – több társával együtt – megbízást kapott Werbőczy Hármaskönyvének (Tripartitum) felülvizsgálatára, amelynek jelentős részét szerzője itt írta. Az 1517-ben kiadott mű négy évszázadon át döntően meghatározta Magyarországon a politikai és jogi gondolkodást.

A Dombó család egykori várában tartózkodott 1537-ben Tinódi Lantos Sebestyén. A várban szerezte „Jáson és Medea” című széphistóriáját. („Tinódi Sebestyén diák készítette, midőn bal kezét Dombóváron nehéz seb gyötörte.” - olvashatjuk a versfőkben.)

A oszmán hódítás Dombóváron várkastélyt és mellette mozgalmas kisvárost talált. A török az elfoglalt területeken igyekezett véglegesen berendezkedni. Az új közigazgatási rendszer szerint a budai pasalik (kormányzóság) koppányi szandzsákjának (kerület) egyik központja volt, s a török állandó katonaságot tartott benne.

A törökök kiűzése után[szerkesztés]

A vár környékét 1683-ban a Bécs alól menekülő Ali Musztafa csapatai felperzselték. A török kiűzése után a várat felrobbantották, köveinek nagy részét széthordták. A lakosság az új település első házait a mai Kakasdombon emelte, majd innen terjeszkedett előbb északi, majd keleti irányba. A Dombóvár környékén gazdátlanná vált óriási területeket herceg Esterházy Pál nádor vásárolta meg, birtokközponttá tette, s ettől kezdve az Esterházyak 1944-ig fontos szerepet játszottak település életében.

Az 1767. évi úrbéri összeíráskor Dombóváron már 112 család élt.

A Dombóváron 1848. április 10-én megalakult nemzetőrség létszáma 101 fő volt. Jelasics csapatai 1848. szeptember 27-én vonultak be a városba, két nap után továbbvonultak, ám Ozoránál Csapó Vilmos felkelői október 7-én lefegyverezték őket.

Fényes Elek 1851-ben megjelent Magyarország Geographiai Szótára című művében többek között az alábbiakat olvashatjuk: „Dombóvár magyar mezőváros Tolna megyében. ... Lakja 1200 kath., 80 zsidó, kath. paroch., derék uradalmi épületekkel. Róna határa első osztálybeli, réttyei jók, szőlőhegye, erdeje bőséges...”

Utóbbi megállapítást igazolja az 1848-ban megjelent Hármas Kis-Tükör:

Tolna megyét is ha van kedved eljárd,

Itt van Simontornya, Bonyhád, Kölesd, Szegzárd,

Nézd-meg Paksot, Tolnát, Hőgyészt, Battát (Bátát), Földvárt (Dunaföldvárt),

Döbröközt, Ozorát s a gazdag Dombóvárt.”

Vasútépítés és a 20. század első fele[szerkesztés]

Dombóvár igazi fejlődését a vasútépítés hozta meg. 1872-ben készült el a Dombóvár-Zákány, majd következő évben a Dombóvár-Bátaszék-Baja vonal. 1882-ben adták át a Budapest-Pécs közötti vasútvonalat, amely Újdombóvárt érintette. 1906-ban nyílt meg a Dombóvár-Veszprém közötti vasútvonal. 1908-ra építették át Újdombóvárra a bátaszéki vonalat, ezáltal Dombóvár az ország egyik legfontosabb és legnagyobb vasúti csomópontja lett.

Súlyosan érintette a várost az első világháború kitörése. Amellett, hogy a tervezett beruházásokat el kellett halasztani, a frontra kiküldött dombóvári katonák tömegesen estek el vagy sebesültek meg. Szepessy László költő 1915. augusztus 1-jén esett el a doberdói fennsíkon, az alig egy éve létrejött gimnázium tanárai közül a fronton vesztette életét Regula Antal és Schneider András.

A Tanácsköztársaság kikiáltása után Dombóváron is létrejött a direktórium, tagjai Gyenis Antal iskolaigazgató, Molnár György rajztanár és Udvari Vince MÁV-kalauz voltak. A kommün bukása után mindhármukat kivégezték. A trianoni békediktátum Tolna vármegyét közvetlenül nem érintette.

A két világháború közötti Horthy-korszak fő célja a gazdaság és a kultúra föllendítése, továbbá az elvesztett területek visszaszerzése volt. A mai Újdombóvár városrész kialakulása 1919-ben kezdődött, amikor az Esterházy-birtokból 200 kataszteri holdat kimértek 591 építési teleknek. A település 1945-re gyakorlatilag felépült.

1925-re felhúzták az 1903-ban alapított Szent Orsolya-rendi zárdainternátus épületét Möller Károly tervei szerint, ahol 1959-ig - Kaposvárra történt áthelyezéséig - tanítóképzés is folyt. Ugyancsak 1925-ben adták át az Ipartestület mozgószínházát és vendéglőjét. 1927-re készült el az újdombóvári községháza Dvorzsák Rezső építész tervei alapján. 1929-ben átadták az Esterházy Miklós Nádor Gimnázium épületét, mely Alpár Ignác tervei alapján készült. 1929-ben adták át rendeltetésének a református templomot, a következő évben pedig elkészült az evangélikus templom. Ugyanebben az évben kezdődött meg a tanítás az újdombóvári iskola újonnan átadott épületében.

1934-ben szentelték fel az újdombóvári katolikus templomot, amelynek tervezője Fábián Gáspár műépítész volt. Ebben az évben adták át a városi strandfürdőt is.

A második világháború ugyancsak jelentős veszteséget okozott a városnak. A zsidók 1944-ben történt elhurcolásának 541 áldozata volt. 1944. december 1-jén a bevonuló szovjet katonák mintegy 30 polgári személyt lemészároltak, ugyanennyit pedig – főleg németes nevük miatt – elhurcoltak. A világháborús emlékmű 217 áldozatot sorol fel.

A második világháború után[szerkesztés]

A második világháborút követő koalíciós éveket 1948-tól a kommunista diktatúra váltotta fel. 1956-ban a községben is népmozgalmat váltott ki a budapesti október 23-i események híre. Október 25-én mintegy 500 tüntető vonult a tanácsháza elé és követelésükre a tanács lemondott. Megválasztották a Forradalmi Bizottságot, melynek elnöke Kovács Gyula bejelentette, hogy Antal István tanácselnök a helyén marad, egyben a fegyverek kiosztását meghiúsította. Ennek köszönhető, hogy a forradalom mindvégig békés körülmények között zajlott. Október 26-án nagygyűlést szerveztek a szovjet emlékmű elé, ennek során az obeliszket – annak ellenére, hogy a pártbizottság rendeletére a vörös csillagot már levésték róla – ledöntötték.

A szovjet csapatok minden ellenállás nélkül foglalták el a községet november 4-én. A forradalmi tanács tagjait a Szovjetunióba, (Ungvárra) hurcolták. Szabadulásuk is rendhagyó volt, mivel Antal István tanácselnök és Daradics Béla a pártbizottság titkára személyes közbenjárására bocsátották őket szabadon, amikor már a kaposvári börtönben voltak. Hazaérkezésüket – Antal István visszaemlékezése szerint - nagyobb tömeg üdvözölte, mint amikor a forradalmi tanácsot megválasztották.

Dombóvár és Újdombóvár közigazgatási egyesítése 1946-ban történt meg. Az 1960-as1970-es években, az ötéves tervek keretében több üzemben korszerűsítésre és új üzemek létesítésére került sor. Így jött létre a kenyérgyár, a kesztyűgyár, a Láng Gépgyár és a Pátria Nyomda, majd a Csavaripari Vállalat.

1970. április 1-jén Dombóvárt várossá nyilvánították, ami újabb lendületet adott az iparnak és a kereskedelemnek. Áruház, szálloda, művelődési ház, új iskolák épültek, torna- és sportcsarnokok létesültek. 1973-ban kezdődött a város legfőbb idegenforgalmi vonzerejének, Gunaras termál-, és gyógyfürdőnek az építése.

Gazdaság[szerkesztés]

A vasútvonalak kiépülésével teljes mértékben megváltozott a mezőgazdasági jellegű Dombóvár élete. Az addig falusias szerepkört betöltő településen ipari üzemek létesültek, megváltozott a község közigazgatási helyzete, és a sok változás mellett a környék kulturális vezető szerepét is magához ragadta.

1900 novemberében kezdte meg működését a Hungária Vajkiviteli Rt. Dombóvári központja. Legfőbb terméke a minőségi vaj volt, mellyel az országos kiállításon aranyérmet nyert. A napi 16-20 q vaj jelentős része külföldi piacra került. 1961-től központosítás ürügyén leépítették, a vajgyártó részlegét áthelyezték Kaposvárra.

1912-ben alapította meg Dőry Etelka a Dőry Konzervgyárat, amely a háborús szállítások révén gyors fejlődének indult. Az 1930-as években már 100 munkást foglalkoztatott, a nyári és őszi idényben alkalmanként 350-600 fő is munkát kapott. Termékei - a különböző befőttek, lekvárok, kandírozott gyümölcsök - Európa szerte közkedveltek voltak, sőt még Dél-Amerikába is exportáltak belőlük. A második világháború után a gyárat népgazdasági indokokra hivatkozással leállították, a gépeket leszerelték és elszállították.

1914-ben jött létre a MÁV Talpfatelítő Vállalat. Az európai, sőt világhírű MÁV a 20. század elejétől az egyre növekvő hosszúságú vasúti pályák építéséhez és fenntartásához szükséges telített vasútitalpfa-igényét a saját üzemeiből látta el. A dombóvári üzemben a mai viszonyokhoz képest is jelentős mennyiségű talpfát „telítettek”, a kor technikai színvonalának élvonalába tartozó berendezésekkel.

Esterházy herceg 1925-ben Újdombóváron létesített gőzmalmot. Az üzemet iparvágánnyal és keskeny-vágánnyal is ellátták, így a nagy mennyiségű gabonát vasúton lehetett a malomba szállítani.

A Budapest-Újdombóvár vonal első menetrendje, 1882

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

Év Lakosságszám (fő) Változás (fő)
1870 3 397 -
1880 4 778 +1 381
1890 5 885 +1 107
1900 7 480 +1 595
1910 10 480 +3 000
1920 12 471 +1 991
1930 13 953 +1 482
1941 13 134 - 819
1949 14 097 + 963
1960 15 811 +1 714
1970 17 229 +1 418
1980 20 459 +3 230
1990 21 183 + 724
2001 20 852 - 331
2011 19 011 -1 841
2015 18 688 - 323
2017 18 851 - 163

[5]


A 2011-es népszámlálás során a lakosok 87,8%-a magyarnak, 1,9% cigánynak, 0,2% horvátnak, 2,9% németnek mondta magát (12,1% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 53,5%, református 3,4%, evangélikus 2,1%, görögkatolikus 0,1%, felekezeten kívüli 15,9% (23,9% nem nyilatkozott).[6]

Nevezetességei[szerkesztés]

A kör alakú földsánc, amely a központi kiemelkedést körülveszi, napjainkban is elég ép és jól mutatja, hogy mesterséges erődítmény maradványa
Szigeterdő vártornyának makettje a dinnyési Várparkban
A Kossuth-szoborcsoport relief oldala
 • Természettudományi bemutatóterem
1991-től a Belvárosi Általános Iskola Oktatóközponti tantermében nyert elhelyezést a megye madárvilágának egy részét bemutató anyag. A madártani anyagon kívül trófeák, tojás-, fészek-, termés-, bogár-, és lepkegyűjtemény is megtekinthető a tárlókban.[7]
 • Az Illyés Gyula Gimnázium az országban 2003-ban a 35. legjobb, ezzel a megyeszékhelyek és Budapest gimnáziumait kivéve a legjobb.[8] Sok híres ember tanult itt, például Illyés Gyula költő és író, Pataki Ferenc fejszámoló művész és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja.
 • Gunarasfürdő: A Gunarasi Strand- és Gyógyfürdő híres gyógyüdülő, amely a kénes termálvízre települt.
A múzeumban az író használati tárgyait, kéziratait lehet megtekinteni.
 • Az Arany János téri katolikus templom (barokk stílusú)
 • A Szigeterdő, öreg tölgyfákkal, virágos parkkal. Az első magyar kormány minisztereinek szobra ebben a parkban tekinthető meg. A város büszkesége a Szigeterdőben felállított monumentális kompozíció. Horvay János munkája az országban az egyedüli olyan alkotás, amely az első felelős magyar kormány tagjait ábrázolja. 1959-ben az itt élők összefogásának köszönhetően Dombóváron talált menedéket. Itt található az úgynevezett Dombóvári Reménykedő Fa, egy kocsányos tölgy is.
 • A Szoborpark
 • A Tüskei-horgásztavak: halban gazdagon állnak a sporthorgászok rendelkezésére.
 • A Szigeterdőben található lakótoronyban van a Majoros házaspár állandó kerámiakiállítása.
 • Helytörténeti Múzeum Dombóvár, Szabadság út 16.
A Dombóvári Helytörténeti Múzeum 2001. szeptember 22-én nyílt meg a város által felújított és e célra átadott volt főszolgabírói lakban. Szakmai működéséhez a társadalmi hátterét a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület (al.: 1984) biztosítja. A 19. század utolsó éveiben épült, ma már védett épület négy, különböző méretű helyisége, valamint a tágas folyosó-egység a gyűjtemény saját, valamint időszakosan kölcsönzött tárgyaiból rendezett kiállításokat szolgálja.
 • Dombóvár határában, a Kapos partján található a dombói várrom, mely a mai Gólyavár elnevezést az itt fészket rakó madarakról kapta. A feltárások szerint egy jelentősebb reneszánsz épület állhatott itt. Werbőczy István itteni és döbröközi várában írta meg a legendás Hármaskönyvét (Tripartitum), mely mű 1848-ig a jog mértékéül szolgált Magyarországon.[9]

Híres emberek[szerkesztés]

Dombóváron születtek[szerkesztés]

Dombóváron éltek/élnek[szerkesztés]

 • Siménfalvy Sándor érdemes művész.(Szenice, 1892 – Budapest, 1988) magyar színész. 1911-től  különböző vándortársulatoknál és vidéki színházakban lépett fel. Az 1920-as években Dombóváron lakott. 1950-től a budapesti Nemzeti Színház tagja volt.
 • Gulácsy Irén (Szeged, 1894 – Budapest, 1945) magyar írónő, 1910-ben férjhez ment a dombóvári Esterházy uradalomban mérnökként dolgozó unokabátyjához, erdődi Pálffy Jenőhöz, közös életüket Dombóvárott kezdték.
 • Illyés Gyula (1902–1983) Kossuth-díjas író 1902. november 2-án Felsőrácegrespusztán született, gimnáziumi tanulmányait az 1913/14-es tanévben Dombóváron kezdte. (Ma Illyés Gyula Gimnázium(a gimnázium honlapja))
 • Takács Lajos néprajztudós (19211985) Várongon született 1921. november 10-én. A Dombóvári Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumba járt.
 • Sarkantyú Simon (1921-1989) Munkácsy-díjas festőművész. 1941-ben érettségizett a Dombóvári Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban.
 • Szenes Hanna[10] (Chana Senesh) (1921. július 17. – 1944. november 7.) költő, izraeli nemzeti hős, diákkorában a nyarakat dombóvári rokonainál a Sas (Spitzer) családnál töltötte.
 • Újváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész, képzőművészeti tanár, Dombóvár díszpolgára, a Dombóvári Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban érettségizett 1944-ben
 • Mándi Imre ökölvívó, magyar bajnok (1935) a Dombóvári VOGE színeiben, olimpiai 5. helyezett, Európa bajnoki 2. helyezett, 49-szeres válogatott
 • Dr. Balipap Ferenc (1948-2013) szociológus, népművelő, költő Dombóváron élt.
 • Dr. Ördög Ferenc Állami Díjas (1975) nyelvész, címzetes egyetemi docens 1933. április 5-én született Gyulajon. A dombóvári Gőgös Ignác Gimnáziumban érettségizett, 1952-ben.
 • Földi István tanár, író, újságíró 1953-ban került Dombóvárra és nyugdíjba vonulásáig, 1967-ig a Gőgös Ignác Gimnázium igazgatóhelyettese volt. Dombóváron hunyt el 1967. június 28-án.
 • Békés Sándor újságíró, író, az MTV Pécsi Stúdiójának alapító stúdióvezetője és főszerkesztője, 1958-ban érettségizett a dombóvári Gőgös Ignác Gimnáziumban.
 • Fülep Lajos (1885–1970) Kossuth-díjas művészettörténész, művészetfilozófus, református lelkész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1920–22 között a gimnázium tanára volt.
 • Tüskés Tibor (1930-2009) József Attila-díjas, Arany János-díjas és Szabó Zoltán-díjas író, irodalomtörténész, a Jelenkor főszerkesztője tanári pályafutását Dombóváron kezdte 1952-ben a Gőgös Ignác (ma Illyés Gyula) Gimnáziumban.
 • Gebhardt Antal dr. (1887–1972) jogász, biológus, az MTA doktora, a Dombóvári Járásbíróság bírája és elnöke 1919–1948 között
 • Széles Lajos feltaláló (Nak, 1898 - Dombóvár, 1992) az Irix és a Naksol feltalálója
 • Erky-Nagy Tibor (Baja, 1956. június 21.) tipográfus, helytörténész
 • Duró Dóra politikus, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője.Iskoláit Dombóváron végezte, 2005-ben érettségizett az Illyés Gyula gimnáziumban.

A város díszpolgárai[szerkesztés]

 • 1975 Kiss János
 • 1976 dr.Szőke Sándor
 • 1980 dr.Sáfár Lászlóné, Bertus Ferenc
 • 1984 Gyuricza István, Lóki Miklósné
 • 1991 Rózsa Norbert, Majoros Lászlóné, Kaponya Judit, Széles Lajos, Buzánszky Jenő
 • 1993 Dr. Habsburg Ottó, dr. Decsi János
 • 1994 Gömöry József, Heinricht Becht, dr.Sáfár László
 • 1995 Vidóczy László, Regattin Virgilio
 • 1996 Pancza Ernő
 • 1998 Eretnek János
 • 2000 Éles Simon, Farkasdi András
 • 2002 Bodai József
 • 2003 Pataki Ferenc, dr.Varga Ferenc
 • 2005 Újváry Lajos, Ivanich Miklós
 • 2006 dr.Magda Tamás
 • 2007 Majoros János, Takács Istvánné
 • 2008 Harangozó László
 • 2009 Csillag László
 • 2010 dr.Gundi Sarolta, dr.Zahorcsek Alfonz
 • 2012 Mészárosné Fodor Klára
 • 2013 Fenyvesi Béla
 • 2014 Varró Sándor
 • 2015 Antal István, Ambrus Sándor, dr. Berta Bálint  
 • 2016 dr.Szabó Imre
 • 2017 Geresdi István
 • 2018 Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, dr.Szőke Sándorné

Sport[szerkesztés]

Dombóváron számos sportegyesület működik. Egyes dombóvári sportolók világszínvonalú teljesítményt értek el. Dombóváron tanult meg úszni az olimpiai bajnok mellúszó Rózsa Norbert. Újdombóváron született az olimpiai bajnok labdarúgó Buzánszky Jenő.

DFC - Dombóvári Futball Club - Dombóváron nagy múltja volt a labdarúgásnak. Valamikor 4 csapata is volt a városnak, 1960-1990 között. Ettől az időszaktól szinte halálra lett ítélve a helyi labdarúgás, melyre a végső ítéletet 1993 tavaszán mondta ki a DVMSE! Egy év múlva ifj. Karászi Imre és Újvári Kálmán ötletéből akkor még közvetett Takács László segítségével 1994 nyarán alakult meg a Dombóvári Futball Club. A Club jelenleg a Katona József utca 37. szám alatt üzemelő futballpályát használja, melynek folyamatos újításával és szépítésével hozzájárul a megfelelő színvonalú futball űzéséhez.[11]

Dombóvári Focisuli Egyesület - Az egyesület jelenlegi nagy sikere a Dombóváron élő gyermekek futball iránti kedvének növekedése. Az utóbbi években oly nagy sikernek örvend az egyesület, hogy a 2014. évben jóval több mint 20 focistanövendék kezdte meg pályafutását az Egyesület keretein belül. A gyermekek 5 éves kortól egészen 14 éves korig, felmenő rendszerben tanulják eleinte játékos majd komoly formában a futball minden csínját-bínját. Ebben nagy szerepet kapott az OTP Bank Bozsik Gyermek Labdarúgó Program, melyben Dombóvár jelenleg alközponti státuszban szerepel. Ennek köszönhetően a Dombóvári Futball Club által gondozott Katona József utcai labdarúgó pályát hetente - a napi edzéseken kívül - több száz gyermek birtokolja.

Az eszperantó nyelv Dombóváron[szerkesztés]

Dombóváron az 1910-es évek óta intenzív eszperantista élet zajlik, itt található a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány székhelye is.

Eszperantáliák

Testvérvárosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dombóvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 3.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2017. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2017. szeptember 3. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
 3. http://kepkezelo.com/images/m2l8i61tlkski2a9rj3m.jpg
 4. http://kepfeltoltes.hu/121217/Bilecz_Ferenc_Domb_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 5. [1] Tolna megye népességének változása
 6. Dombóvár Helységnévtár
 7. Dombóvári múzeumok i. m.
 8. http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/oktatas/kozepiskolak-rangsora-2003
 9. Feltárják a dombóvári Gólyavár középkori romjait. mult-kor, 2013. május 28. (Hozzáférés: 2017. január 14.)
 10. Pataki Ferenc: „Szenes Hanna volt a nagy szerelmem” http://www.szombat.org/?l1=news&l2=plug_news&l3=showNews&id=113
 11. [2]
 12. Egy alkalom két ünnep.
 13. A táblaavató ünnepség.

Források[szerkesztés]

 • Takács Istvánné: Arcok Dombóvárról. Dombóvár: Dombóvári Városszépítő Egyesület, 2000. (Helytörténeti sorozat, 1218-196X ; 4.)
 • Dr. Szőke Sándor: Dombóvár. Dombóvár: Önkormányzat, 1996. ISBN 9630341980

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dombóvár témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]