Bonyhád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bonyhád
Városháza
Városháza
Bonyhád címere
Bonyhád címere
Bonyhád zászlaja
Bonyhád zászlaja
Becenév: A völgység fővárosa
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Dunántúl
MegyeTolna
JárásBonyhádi
Jogállás város
Polgármester Filóné Ferencz Ibolya Gyöngyi (Fidesz-KDNP)
Jegyző Dr. Puskásné dr. Szeghy Petra
Irányítószám 7150
Körzethívószám 74
Testvértelepülései
Lista
Népesség
Teljes népesség12 982 fő (2018. jan. 1.)[1] +/-
Népsűrűség184,67 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület72,14 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Bonyhád (Magyarország)
Bonyhád
Bonyhád
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 17′ 53″, k. h. 18° 31′ 56″Koordináták: é. sz. 46° 17′ 53″, k. h. 18° 31′ 56″
Bonyhád (Tolna megye)
Bonyhád
Bonyhád
Pozíció Tolna megye térképén
Bonyhád weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bonyhád témájú médiaállományokat.

Bonyhád (németül: Bonnhard) Tolna megye negyedik legnagyobb népességű települése, a Bonyhádi járás városa és központja. Gyakran nevezik A Völgység fővárosának. Az ókorban sok nép megfordult itt, de a letelepedés csak az államalapítás után kezdődött meg. Átmeneti időszakot az elnéptelenedéssel fenyegető török uralom jelentett. A város fejlődése a 18. században kezdődött meg. A magyarok és rácok (szerbek) mellé folyamatosan jöttek a németek. 1782-ben Bonyhád mezőváros lett. A város a Völgység központjává vált.

Fekvése[szerkesztés]

A Dunántúli-dombság keleti részén fekszik, Tolna megye és Baranya megye határán, Szekszárdtól körülbelül 20, Pécstől 40 kilométerre.

Megközelítése[szerkesztés]

Közút[szerkesztés]

Bonyhádot a legegyszerűbben a 6-os főúton lehet megközelíteni, amely áthalad a város déli részén. Aki az M6-os autópályán érkezik, a szekszárdi leágazásánál célszerű letérnie, majd a 6-os főúton Kakasd-Pécs irányában továbbhajtania. A 65-ös főút irányából Zombánál lekanyarodva, a 6533-as, majd a 6535-ös úton közelíthető meg a város. Dombóvár vonzáskörzetével (Kaposszekcsővel) és Szászvárral a 6534-es út közi össze Bonyhádot.

Külterületi településrészei és a hozzá csatolt településrészek közül Tabódszerdahelyre egy számozatlan, alsóbbrendű út ágazik ki északnak a 6533-as út felől, a központtól több mint tíz kilométerre északra fekvő Tabód pedig a Zomba legdélebbi külterületeitől Kisdorogig húzódó 6536-os úton érhető el. Majos városrésze a 6534-es út mentén fekszik, de főutcája maga is négy számjegyű országos közútnak minősül, 6529-es útszámozással. A várost Aparhanton át Kurddal és a Kapos völgyével összekötő 6538-as út ez utóbbi útból ágazik ki északnak, Majos központjában.

Mivel a Szekszárd-Pécs útvonal mentén fekszik, így sok autóbuszjárat érinti. Buszjáratok indulnak innen – a teljesség igénye nélkül – Veszprémbe, Zalaegerszegre, Szegedre, Pécsre, Budapestre, Székesfehérvárra és Szekszárdra is,[2] valamint Kaposvárra és Tatabányára.

Egyes tervek szerint az M9-es autóút nyomvonala ezen a vidéken Bonyhád város északi határát átszelve haladhat majd át Szekszárd ás Dombóvár között.

Vasút[szerkesztés]

Vonattal a Dombóvár–Bátaszék-vasútvonalon lehet megközelíteni; Hidassal közös vasútállomása Hidas-Bonyhád vasútállomás. Innen régebben közvetlenül Bonyhádra is közlekedtek személyvonatok a bonyhádi állomásra a Hidas-Bonyhád–Bonyhád-vasútvonalon,[3] de ez a lehetőség 1960 után megszűnt, azóta csak tehervonatok járnak a városba az iparvágánnyá lefokozott vasútvonalon. Az állomásépület ma is megvan.[4]

Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium - légi fotó
A bonyhádi katolikus templom és környezete légi felvételen
A bonyhádi kastély a levegőből

Városrészek[szerkesztés]

Bonyhádhoz 1 nagyobb és 5 kisebb városrész tartozik: Majos, a legnagyobb, Börzsöny, Alsóbörzsöny, Tabód (németül Taboldsdorf), Tabódszerdahely és Ladomány. További nagyobb városrészek a Szecska és a Fáy András lakótelep.

Majos[szerkesztés]

Majos Bonyhád központjától kb. 4 km-re nyugatra fekszik. Nyugati része egy mély völgyben található. Majos utcáit számokkal látják el, így van Majos I. utca, Majos II. utca stb. Korábban, más településekhez hasonlóan a magyar történelem és kultúra nagyjainak (Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Petőfi Sándor stb.) nevét viselték. Amikor a falut Bonyhádhoz kapcsolták, akkor kapták a sorszámokat, a város azonos nevű utcáival való összetéveszthetőség elkerülése érdekében.

Nevének eredete[szerkesztés]

A város nevének eredetére több feltevés is létezik. Az egyik, hogy a „bony”, vagyis a „mocsaras, vizes” jelentésű szóból ered. A másik elmélet szerint itt Bonyháról, az erdélyi Prokuj gyula egyik fiáról van szó. Egy harmadik elmélet szerint pedig itt a Bonya (Bucna) nemzetség neve, amiből ered Bonyhád város neve. Egyes helytörténészek felvetik egy családi név származtatását is, mely egy olyan család névadása, mely Bonyhád mai területén vásárolt földet, még a település benépesülése előtt.

Történelme[szerkesztés]

Testvérvárosok oszlopa és a Szentháromság szobor

Bonyhád mai területén kelta kori régészeti leleteket tártak fel. Mint település kb. a 14. századtól létezik. Átmeneti időszakot az elnéptelenedéssel fenyegető török uralom jelentett.

Bonyhádon a 6-os főút mellett talált a XIV. században felhúzott gótikus templomot a török hadak rombolhatták le 1542-ben, valószínűleg felgyújtották. Idővel a falak köveit a kor szokása szerint egy részét elhordták, az alapokat pedig hordalékkal fedték be a századok. A félig kiásott romot kutatva a régészek rábukkantak a bronzharang darabjára, és XV. századi pénzérméket is találtak.

1782-ben megszerezte a mezővárosi címet. Bonyhádon a legkorábbi időkig visszamenőleg éltek együtt magyarok, szerbek (rácok), majd németek és zsidók. Később felvidékiek és székelyek is a város lakói lettek. Így együtt élt a városban katolikus, evangélikus, református és zsidó. 1872-ben Bonyhád újra község lett, majd 1903-ban nagyközség.

Bonyhád a két világháború között a legalapvetőbb nemzetiségi jogaiért küzdő németség és a kisebbség asszimilációjában érdekelt hatalom ütközetének egyik központi színhelyévé vált. A második világháborút követően a koalíciós kormány a cseh(Benes) és a szövetséges hatalmak nyomására a németek jelentős részének minden vagyonát elkobozta, őket pedig elűzte szülőföldjükről. Bodor György erdélyi származású pesti jogász telepített ide, a megüresedett sváb házakba Erdélyből székelyeket, ill. a Felvidékről (például Tardoskeddről) felvidéki magyarokat.

1973. január 1-jén csatolták hozzá Majost és Tabódot. Bonyhád 1977-ben kapott városi címet.

A város címere[szerkesztés]

Címer

A címerpajzs három részre osztott: a felső részben kék mezőben koronás oroszlán alak látható, a kezében kardot tart. E rész utal Hessen tartományra, ahonnan a bonyhádi német ajkú lakosság jelentős része származik. A középső, ezüst pólya a Völgységi-patakot jelképezi, rajta lúdtollal, ami utal a város irodalmi hagyományaira. A pajzs alsó része vörös mezőben három szimbólumot tartalmaz: a nap és a hold a székelyekre, a kettős kereszt a városban élő magyarokra, felvidékiekre utal. A címerpajzsot két oroszlán tartja, mely motívum a Perczel család címeréből került átvételre. Alatta a Hűséggel a Hazához felirat utal a Magyarországhoz lojális mozgalomra, mely Bonyhádról indult ki és a többi népcsoport számára is örök érvényű igazság.[5]

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

 • 1990-1994:
 • 1994-1998: Oroszki István (MDF)[6]
 • 1998-2002:
 • 2002-2006: Potápi Árpád János (Fidesz-KDNP)
 • 2006-2010: Potápi Árpád János (Fidesz-KDNP)
 • 2010-2014: Filóné Ferencz Ibolya Gyöngyi (Fidesz-KDNP)
 • 2014-2019: Filóné Ferencz Ibolya Gyöngyi (Fidesz-KDNP)[7]
 • 2019-től: Filóné Ferencz Ibolya Gyöngyi (Fidesz-KDNP)

Gazdaság[szerkesztés]

 • Zománcedénygyár (1909)
 • Cipőgyár (1917)
 • Bonyhádi tájfajta szarvasmarha.

Borászat[szerkesztés]

A város egyik fontosabb vállalkozása a német tulajdonú Danubiana Kft. amely hazánkban Bonyhádon kívül még egy gyöngyösi telephelyen is folytat szőlőfeldolgozást. E kft. főként fehérborokat forgalmaz, jobbára nyugat- és észak-európai országokban, többek közt chardonnay, zöld veltelíni, királyleányka és muskotály fajtákból; a hazai forgalom 10 százalék körül van.

Kereskedelem[szerkesztés]

Jelen van 8 db országos áruház:

Penny Market, Lidl, Tesco Hipermarket, Aldi, Dm, Rossmann Mol, Diego, Oil, Tom market.

 • 2003-ban megépült a Völgység Üzletház azóta ad otthont a Spar, Euronics, -nak.
 • 2012-ben megnyitott a Bonyhádi Termálfürdő
 • 2014-től fejlődik a város déli határán Bonyhád város ipari parkja
 • 2019 novemberében a Perczel utca végén DIEGO áruház.

2016-ban Befektetőbarát település címet kapott Bonyhád (Tolna megyében még Tamási rendelkezik e címmel.)

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 87,4%-a magyarnak, 2,7% cigánynak, 15% németnek mondta magát (12,4% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 54,6%, református 3,5%, evangélikus 6%, görögkatolikus 0,1%, felekezeten kívüli 12,3% (22,5% nem nyilatkozott).[8]

A város nemzetiségi összetétele ma is sokszínű: magyarok, németek (1150 fő), székelyek, romák (160 fő) és felvidékiek is élnek a településen.

Nevezetességei[szerkesztés]

Az egykori kastélyparkban találjuk a zománcgyárat alapító Perczel Béla kastélyát, amit a 20. század elején emeltek
 • 9 temetőjével (ebből kettő zsidó) a leggazdagabb települések egyike.
 • Működő katolikus, evangélikus, református templomai, baptista imaháza mellett két nem működő zsinagóga is található a városban (egy ortodox és egy neológ).
 • Bonyhád, a világon először állított köztéri szobrot Wass Albert erdélyi költő, író emlékezetére.
 • Völgységi Múzeum
 • Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és iskolamúzeuma
 • Óvodamúzeum
 • Tűzoltómúzeum
 • Szecska-tó
 • Kálvária
 • Ermel-Vojnits család sírkápolnája
 • Sírkert, melyben a Perczel család tagjai, köztük Perczel Mór honvédtábornok nyugszik.
Wass Albert szobor Bonyhádon
 • Székely emlékpark
 • A hajdani Irgalmas Samaritánus Ispotály és Immaculata leányintézet, melyet Paulai Szent Vince rendi apácák vezettek.
 • Az ország legmagasabb májusfája a maga 32 méterével.
 • Termálfürdő
 • Gótikus templom romja (elfedett)

Híres bonyhádiak[szerkesztés]

Perczel Mór szülőház Bonyhád

Jelentősebb civil egyesületek, szervezetek a városban[szerkesztés]

 • Bonyhádi Fúvós Egyesület
 • Bonyhádi Székely Kör
 • Felvidékiek Egyesülete
 • Kármentő Polgári Kör
 • Kíra völgységi kutyamentő egyesület
 • Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
 • Könyv-Kultúra Közhasznú Egyesület
 • Magyar Nemzetőrség
 • Magyarok Szövetsége
 • Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 • Polgárőrség
 • Rákóczi Szövetség
 • Széchenyi Kör
 • Utazók klubja
 • Völgység Néptánc Egyesület
 • Völgységi Tehetséggondozó Egyesület
 • Bonyhádi Német Önkormányzat
 • Kränzlein Néptáncegyüttes

Testvér- és partnervárosai[szerkesztés]

Ermel-Vojnits-mauzóleum[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.)
 2. Kft., Markcon Informatikai: Szekszárd » Főoldal. www.szekszard.hu. (Hozzáférés: 2016. október 24.)
 3. http://www.vasutallomasok.hu/allomas.php?az=hidb
 4. http://www.vasutallomasok.hu/allomas.php?az=bonh
 5. Egyházaskozár honlapja. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
 6. Bonyhád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2019. december 1.)
 7. Bonyhád települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2019. december 31.)
 8. Bonyhád Helységnévtár
 9. http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11167

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]