Kajdacs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kajdacs
Kajdacs címere
Kajdacs címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna
Járás Paksi
Jogállás község
Polgármester Boda János (független)[1]
Irányítószám 7051
Körzethívószám 75
Népesség
Teljes népesség 1249 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 32,89 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 37,73 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Kajdacs (Magyarország)
Kajdacs
Kajdacs
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 33′ 43″, k. h. 18° 37′ 26″Koordináták: é. sz. 46° 33′ 43″, k. h. 18° 37′ 26″
Kajdacs (Tolna megye)
Kajdacs
Kajdacs
Pozíció Tolna megye térképén
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kajdacs témájú médiaállományokat.

Kajdacs község Tolna megye Paksi járásában.

Fekvése[szerkesztés]

A község a Duna-Sió közén, a Mezőföld déli részén terül el; Szekszárdról 24 km-re észak-északnyugatra.

Megközelíthetősége[szerkesztés]

A település a 63-as számú főútról (Szekszárd-Székesfehérvár) könnyen megközelíthető.

Vonattal korábban a MÁV 46-os számú (Sárbogárd–Szekszárd–Bátaszék) vasútvonalán volt megközelíthető. A megállóhely Nagydorog és Kölesd-Alsótengelic között volt. A falutól távolabb (mintegy 3 kilométerre) található vasúti megállóhely régebben közvetlen összeköttetést biztosított a főváros és Kajdacs között. A viszonylag nagy távolság következtében fokozatosan lecsökkent a személyforgalom; emiatt 2009. december 13-tól nem állnak meg a vonatok.

Története[szerkesztés]

A kis falu neve nemcsak honfoglalás kori lelőhelyként méltó említésre, a középkor viharos századaiban is az országos jelentőségű események sodrába került. A magyar koronát őrző Perényi Pétert 1529-ben Kajdacsnál fogta el Szerecsen János. A Szapolyai-párti hadvezér foglyát, és a koronát ura után vitte a mohácsi síkra. János király Perényi Pétert augusztus 18-án átadta II. Szulejmán szultánnak, ő maga pedig hűbéri kézcsókkal elismerte a szultán magyarországi uralmát.

A falu a középkorban a környék egyik legnépesebb települése volt. A szekszárdi vilajet összeírása szerint 1572/73-ban Kajdacson 32 családfő fizetett adót. A török kiűzése után a megye új birtokosai között megjelentek a XV. században Liptó megyében birtokot szerző Sztankovánszkyak is. A család, amely a Tolna vármegyei Kajdacsra házasság és birtokcsere révén került 1724-ben, a XIX. századi megyei közéletben jelentős szerepet játszott.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

Nevezetességei[szerkesztés]

A falu központjában található jelenleg tanintézményként üzemel, a Sztankovánszky családról bővebben a falutörténetben olvashat.

  • Sztankovánszky-mauzóleum

A Sztankovánszky család mauzóleuma a falu szélén található. Az épületet Sztankovánszky Imre fia, János építtette a család részére 1876-ban, apja sírja is idekerült. A mauzóleumot a kor legünnepeltebb mestere, Ybl Miklós tervezte segédjével, Neÿ Bélával. A bejárat feletti Keresztvivő Jézus-domborművet Sommer Ágoston pesti szobrász készítette. Egykori üvegablakait Münchenből hozatták. A kifosztott és omladozó kápolnát 1988-ban helyreállították.

Teleház[szerkesztés]

A teleház segítséget nyújt a település kulturális életében. Programok szervezésében, lebonyolításában tevékenykedik. A szolgálatatásai közé tartozik: internet-hozzáférés, munkaügyi tanácsadás és könyvtári szolgálatatás. A teleházat 2002-ben országos arculati díjjal tüntették ki.

Programok a településen[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kajdacs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 11.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]