Várong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Várong
Várong címere
Várong címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Dunántúl
MegyeTolna
JárásDombóvári
Jogállás község
Polgármester Brunner Dezső (független)[1]
Irányítószám 7214
Körzethívószám 74
Népesség
Teljes népesség156 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség23,53 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület6,63 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Várong (Magyarország)
Várong
Várong
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 31′ 31″, k. h. 18° 02′ 47″Koordináták: é. sz. 46° 31′ 31″, k. h. 18° 02′ 47″
Várong (Tolna megye)
Várong
Várong
Pozíció Tolna megye térképén
Várong weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Várong témájú médiaállományokat.

Várong község Tolna megyében, a Dombóvári járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A falu Tolna megye nyugati szegélyén található. Tájéka szervesen kapcsolódik a külső-somogyi dombvidékhez, amely épp e környéken éri el egyik legmagasabb pontját. A falu ezen dombok déli oldalán, Törökkoppánytól mintegy 5 km-re, délre helyezkedik el. A hajdani Körtvélyesi-patak nyugati dombhajlatán.

Várong zsáktelepülés, hátránya, hogy nehezen közelíthető meg, azonban az elmúlt években elkészült a Lápafőt Dombóvárral összekötő út felújítása, ami jóval lerövidíti a Várongra való eljutás menetidejét. A településen magas a zöldterületek aránya. Közterületeire a parkosítás, fásítás jellemző.

Története[szerkesztés]

Várong határának egy része a két háború között megtartott Hunyadi-birtokok parcellázása következtében átnyúlt Somogyba is. A 18. század elejétől ismert olyan adat is, amely a falut Somogy vármegyébe helyezi. A Várong körüli települések valamikor mezővárosok voltak: Szakcs, Tamási, Somogyszil a századfordulóig fontos céhes iparral és kereskedelemmel rendelkeztek. A község Szent István korában fordul elő először írott formában. I. István király korában egyébként - mint az Györffy György is említi - a királyi testőrség lakhelye volt. Erre utal a falu neve is, mely a Voering skandináv szót rejti magában, amely későbbi orosz változatban varég formában jeleik meg, jelentése zsoldoskatona, testőr. A falu nevét említi az 1138-ban keletkezett dömösi adománylevél is, amelyben II. Béla és Álmos herceg Várongról harangzókat adományozott a dömösi apátságnak.

Az 1563-1631-ig megmaradt török adóösszeírások adataiból kiderül, hogy a falu folyamatosan lakott maradt, s lakóinak száma a környező településekhez képest sem volt alacsony. A feljegyzésekben rendszeresen 15-18 ház szerepel. Mutatja a falu jelentőségét az is, hogy az 1643. évi missziós jelentés, amelyet a török területeken tevékenykedő papok készítettek, Várongot plébániaközpontként vették számba, melyhez Marosd és Szil is tartozott. Ideiglenes elnéptelenedése inkább a kuruc harcok idején történt. A falu területének a határai is ebben az időben zsugorodtak össze, mert szakcsi tanúk vallomásaiból is kiderült, hogy a két falu valaha határos volt, de a lápafőiek erőszakkal elfoglalták a földterület nagy részét.

1734. május 31. sorsdöntő nap volt Várong életében, ugyanis ezen a napon adta ki Keresztesi János göllei plébános, azt a szállólevelet, aminek hatására újraindult az élet Várongon. Ezután kerülhetett sor az irtásokra, a falu lakói viszonylag kedvező helyzetben éltek. Ezt mutatja 1744-ből egy bizottság jelentése is, amelyik a települési szerződésüket is megtekintette. Az irtásokat és a határ megtisztításának, a mezőgazdaság kialakításának nehéz munkáját a várongiak 1734 és 1767 között végezték el. Ebben az időszakban alakult ki a két nyomásos gazdálkodási rendszer is. A lakossága már ekkor katolikus volt, anyagi erejét is mutatta, hogy 1752-1759-ig felépítették a barokk stílusú templomot.

Jelene[szerkesztés]

A falu lakóinak száma (2001-es adatok alapján) 248 fő, de volt a XX. század elején még 500 is. A háztartások száma 102 lakás. A falu lakosságának 89%-a magyar, 10% roma, 1% sváb származású. A nyugdíjasok száma 55 fő, 30% csecsemő, óvodás. 10% munkanélküli, csupán 20% az aktív kereső. Az óvodás gyerekek Lápafőre jártak, egészen 2007 tavaszáig, amikor is az intézmény bezárt, a gyermekhiány miatt, az oda járó ovisokat pedig Szakcsra vitték át. Az általános iskolások szintén Szakcsra járnak át. Várongon 100%-ban szilárd útburkolat van, az állapotuk elfogadható, azonban lehetne javítani. A tömegközlekedés viszont gyér. Kizárólag busz jár, de az is csak ritkán.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 97,2%-a magyarnak, 2,8% németnek mondta magát (0,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 50,3%, református 11,2%, evangélikus 0,7%, felekezeten kívüli 17,5% (19,6% nem nyilatkozott).[3]

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Kaktuszgyűjtemény - kb. 6000 példány
  • Katolikus templom - 1752-1759-ig épült, barokk stílusú, műemlék jellegű épület
  • Takács Lajos néprajztudós emléktáblája - Szülőházának falán található (Fő u. 18.)
  • Patkó kút
  • Várong panzió
  • Faluház

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Várong települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 3.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Várong Helységnévtár

További információk[szerkesztés]

www.varong.hu

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]