Kismányok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kismányok
Kismányok címere
Kismányok címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Dunántúl
MegyeTolna
JárásBonyhádi
Jogállás község
Polgármester Simon László (független)[1]
Irányítószám 7356
Körzethívószám 74
Népesség
Teljes népesség325 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség59,3 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület5,43 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Kismányok (Magyarország)
Kismányok
Kismányok
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 16′ 42″, k. h. 18° 28′ 16″Koordináták: é. sz. 46° 16′ 42″, k. h. 18° 28′ 16″
Kismányok (Tolna megye)
Kismányok
Kismányok
Pozíció Tolna megye térképén
Kismányok weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kismányok témájú médiaállományokat.

Kismányok (németül: Kleinmanok, Klamanok[3]) község Tolna megyében, a Bonyhádi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A Mecsek lábánál fekszik, egy völgyben; Bonyhádtól 8 kilométerre délnyugatra. Közigazgatási területén áthalad a Bonyhád-Kaposszekcső közti 6534-es út, de a központjába csak egy öt számjegyű bekötőút, a 65 165-ös számú mellékút vezet.

Története[szerkesztés]

Kismányokot egy 1437-ben kiadott kanonikus oklevél említi először, akkor még Nagymányok pusztájaként, ami később önálló településsé vált. Az 1526-os mohácsi vész után mind a két település elpusztult, magyar lakosságuk elmenekült,Kismányokon tizenkét üres ház maradt hátra. Miután a birtokokat a török hódoltság után szétosztották és az eredeti tulajdonos leszármazottai (Botka család) nem jelentkeztek érte, a földet Johannes Wenselslaus Sinsendorf, a temesvári telepítő bizottság elnöke szerezte meg, aki azonban nem tartotta meg sokáig, és eladta Claude Florimond de Mercy szerémségi főkapitánynak. Ő volt az, aki a községet újra telepítette. Hessenből, Elzászból és az akkor még létező Pfalz-Sulzbach, valamint Pfalz–Zweibrücken hercegségekből érkeztek evangélikus német telepesek, akik a községet újra alapították és felvirágoztatták. Kismányok újra telepítése 1719-ben fejeződött be. A település ettől az évtől kezdődően egészen 1945-ig színtiszta német nemzetiségű és evangélikus vallású volt.[forrás?] A második világháborút követően 47 német nemzetiségű családot (165 fő) űztek el a településről. Helyükre Bukovinából származó római katolikus székelyeket telepítettek, akik ma a település többségét alkotják.

  • Evangélikus templom: 17851790 közt épült késő barokk stílusban, cseh süveg boltozatú eljárással, bejárata felett a stílusnak megfelelő lantablak található. Szószékoltárát Kausser József tolnai oltárfaragó és festő készítette 1800-ban, keresztelőkútját a mester fiai 1801-ben. Orgonája 1807 és 1808 között készült a híres bonyhádi orgonaépítő, Róth József manufaktúrájában. A mester azonban hirtelen bekövetkezett halála (1808. április 1.) miatt nem tudta teljesen befejezni a hangszer elkészítését, a többi munkát utóda, Marschall József fejezte be. Az orgonaszekrényt a szintén bonyhádi Füglein Mihály asztalos és a kismányoki Pecht Jakab asztalos és aranyozó készítették. Utóbbi a nevét is megörökítette a hangszer fő művének díszítései közé. A hangszer különleges helyet foglal el a magyarországi orgonák között, mert Erdélyen kívül több ilyen stílusú hangszer e községen kívül nem létezik,( a többi sajnos tönkrement ) ugyanis Róth József édesapja és egyben tanítómestere Nagyszebenben (Sibiu - Hermannstadt) született szász ember volt és fiát is ebben a stílusban tanította hangszert építeni, ezért van a regiszterek között egy úgy nevezett pordunal bassz, vagy más néven basszcant regiszter, ami e hangszer esetében az alsó huszonöt síp sort működteti és ami csak az erdélyi szász stílusú orgonákra jellemző.
  • Székely templom: 19881989 között épült. Az oltára és bútorzata székely stílusú, faragott. A templomot egy kitelepített sváb ember Leicht Ádám jóvoltából kezdték építeni az helybéli Apácák (Sperber Anna és Csillag Etelka) A segédmunkát a falu közössége adta. Az adományokat német és svájci testvérektől kapta a közösség. A férfiak dolgoztak az asszonyok sütöttek, főztek. A faragásokat Gáspár István kezdte el viszont ő menetközben elhunyt így Tusa János szintén fafaragó fejezte be a munkálatokat. A templom igazi szépsége a Hadikfalváról menekített Mária kegyszobor mely később került csak a település tulajdonába (Bácskában elmaradt). A templom ezzel a mottóval épült: "A székelyek betelepítésének és a svábok kitelepítésének a megbékélésére!" AZ akkori plébános Lovinusz Mihály azt mondta: ,,Ez a hely legyen a székelyek Csíksomlyója"
  • Népesség

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 76%-a magyarnak, 0,9% bolgárnak, 0,3% cigánynak, 16,1% németnek, 0,3% ruszinnak mondta magát (23,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 41,3%, református 0,6%, evangélikus 17,9%, felekezeten kívüli 4% (36,2% nem nyilatkozott).[4]

Testvértelepülés[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kismányok települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 2.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. http://www.ungarndeutsche.de/de/cms/uploads/Ortsnamen_ungarndeutsche.pdf Archiválva 2014. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés 2013 május 26)
  4. Kismányok Helységnévtár

Forrás[szerkesztés]

  • Kaufmann Jakab: Kismányok. (Hozzáférés: 2018. január 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]