Ugrás a tartalomhoz

Iparvágány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartálykocsik egy szegedi kereskedelmi vállalat iparvágányán

Az iparvágány olyan, a közforgalmú vasúti hálózatból kiágazó vasúti pálya, amely gyárakba, ipartelepekre vagy logisztikai központokba vezet.

Az iparvágányokat a 19. század végén és a 20. század elején külön engedéllyel általában azok a vállalatok építették, akiknek érdeke fűződött ahhoz, hogy vasúton ki lehessen szolgálni a szállítási igényeiket. Az ilyen pályákat gyakran nevezték magáncsatlakozó pályáknak is, és többnyire magántulajdonban voltak. Az iparvágányok zöme vasútállomásoknál csatlakozik a vasúti hálózathoz, de léteznek nyílt pályai iparvágány-kiágazások is. Vannak még több iparvágányt is felfűző, nem iparvállalati tulajdonban álló, de az ipar szállítási igényeit szolgáló összekötővágányok is, ezeket vontatóvágánynak nevezzük.

Magyarországon[szerkesztés]

A tervgazdaság idején minden vasút az állam részévé vált, az iparvállalatokat pedig államosították. Az iparvágányoknak ezért nem is volt világosan kijelölt tulajdonosuk, és többnyire a MÁV tartotta fenn őket.

A rendszerváltás után az állami vállalatokat privatizálták vagy gyakran felszámolták, sok üzemnek pedig több kis jogutódja lett. A tulajdon-, birtok- és szolgalmi jogok rendezetlensége, és a nyilvántartások pontatlansága miatt kialakult az ún. iparvágány-probléma.

A magyar vasúti hálózat 2004-es megnyitásakor az iparvágányokhoz kapcsolódó jogviszonyok rendezetlensége számtalan vitát váltott ki az állami és magántulajdonú vasúti társaságok, a fuvarozók és a fuvaroztatók között.

A 2006-tól hatályos, az európai jognak megfelelő vasúti közlekedési törvény alapján minden használatban lévő iparvágányért egy hatósági engedélyköteles működtető szervezet felel. Az engedélyek kiadását és a pályák használatának ellenőrzését a Magyar Vasúti Hivatal végzi.

Mindettől függetlenül a 2000-es évekre az iparok korábbi évtizedekhez képest jelentős csökkenése miatt az azokat korábban kiszolgáló iparvágányok jelentős részét megszüntették, sok helyen részlegesen vagy teljesen el is bontották azokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]