Dombóvár–Bátaszék-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dombóvár-Bátaszék-vasútvonal
A mőcsényi vasúti megállóhely
A mőcsényi vasúti megállóhely
A Dombóvár–Bátaszék-vasútvonal útvonala
Vonalszám:50
Hossz:60 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:80 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Dombóvár–Bátaszék-vasútvonal témájú médiaállományokat.
49 / 40
egykori Dombóvári Gazdasági Vasút
0 Dombóvár
0 Dombóvár alsó (41)
40
4 Csikóstőttős
13 Mágocs-Alsómocsolád-
22 Szalatnak
23 Kárász-Köblény
29 Szászvár
a mázai téglagyár egykori vasútja
32 Máza-Szászvár
34 Váralja
36 Nagymányok
42 Hidas-Bonyhád
vasútvonal Bonyhád felé
44 Cikó
48 Mőcsény
Mőcsényi alagút (607 m)
52 Mórágy
55 Mórágy-Alsónána
64 / 46
60 Bátaszék
tervezett Bátaszék–Mohács-vonal / 154

A Dombóvár–Bátaszék(-Baja) vasútvonal egy egyvágányú, nem villamosított vasútvonal a Dél-Dunántúlon. A MÁV az 50-es számú vasútvonalként tartja számon.

Fekvése[szerkesztés]

A vasútvonal összességét tekintve nyugat-északnyugat – kelet-délkelet fekvésű. Déli irányban hagyja el Dombóvár települést. A dombóvári delta mindkét ágáról, Dombóvár és Dombóvár-alsó irányából is lehetséges vonat közlekedtetése a vasútvonalra. Csikóstőttős után északkeleti, majd délkeleti irányba fordul. Szalatnak után a domborzati viszonyok miatt számos ívvel, de tartja a nyugat-északnyugat – kelet-délkelet irányt.

Története[szerkesztés]

A vasútvonalat 1873. július 20-án adta át a forgalomnak a Duna-Dráva Vasút. Ekkor még két kanyarral küzdötték le a domborzat emelkedését a mőcsényi domb két oldalán, ezért a sínpár Szálka felé és Zsibrik felé is nagy kanyart írt le. A 607 méter hosszú alagutat az 1910-es évek első felében építették. Elkészülte után módosult a vasút nyomvonala.

Forgalom[szerkesztés]

A vonalon korábban helyi személyvonatok és távolsági gyorsvonatok (Szegedről a Balaton felé) egyaránt közlekedtek. Néhány éven keresztül itt haladt keresztül a SzegedPécs gyorsvonat is. A 2008-as menetrendváltástól a Dél-Dunántúl különböző városaiból induló (Nagykanizsa, Gyékényes, Kaposvár, Dombóvár) kecskeméti célállomású távolsági vonatok („délkör” vonatok) közlekedtek rajta. Ezek a vonatok látták el a helyi forgalmat is. 2009. december 13-tól 2010. június 19-ig a vonatok Cikón nem álltak meg. Jelenleg csak napi 4 pár helyi személyvonat közlekedik a vonalon. Kárász-Köblény, Mórágy, Mórágy-Alsónána állomásokon a vonatok nem állnak meg. Engedélyezett sebesség: 80 km/h.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]