Eger–Putnok-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Eger–Putnok-vasútvonal
Eger vasútállomás
Eger vasútállomás
Az Eger–Putnok-vasútvonal útvonala
Vonalszám: 87
Hossz: 68 km
Nyomtávolság: 1435 mm
Üzemeltető:
Maximális sebesség: 60 km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eger–Putnok-vasútvonal témájú médiaállományokat.
BSicon KBHFa.svg Eger
BSicon ABZgr+r.svg 87a-s vonal Füzesabony felé
BSicon eHST.svg Eger-Tihamér mh.
BSicon HST.svg 4 Egervár mh.
BSicon BHF.svg 8 Eger-Felnémet
BSicon ABZgr.svg iparvágány a Berva Rt. és a OMYA-bánya felé
BSicon HST.svg 11 Almár mh.
BSicon HST.svg 16 Szarvaskő mh.
BSicon TUNNEL1.svg Alsó-Szarvaskői alagút
BSicon TUNNEL2.svg Felső-Szarvaskői alagút
BSicon eHST.svg 19 Tardosi Kőbányák mh.
BSicon BHF.svg 22 Mónosbél
Mikófalva mh. (nyomvonal-
korrekció miatt megszűnt)
BSicon BHF.svg 25 Bélapátfalva
BSicon HST.svg 26 Bélapátfalvi Cementgyár mh.
BSicon HST.svg 31 Szilvásvárad-Szalajkavölgy mh.
BSicon BHF.svg 34 Szilvásvárad mrh.
BSicon eHST.svg 39 Nagyvisnyó-Dédes mh.
BSicon eHST.svg 43 Nekézseny mh.
BSicon eHST.svg 46 Csokvaomány mh.
BSicon eHST.svg 48 Sáta mh.
BSicon TUNNEL1.svg Ladány-völgyi alagút
BSicon eHST.svg 56 Kiskapud mh.
BSicon eHST.svg 60 Királd mrh.
BSicon eHST.svg 60 Sajómercse mh.
BSicon WBRÜCKE.svg Sajó folyó
BSicon ABZg+r.svg 92 Miskolc felé
BSicon BHF.svg 69 Putnok
BSicon STR.svg 92 Bánréve felé
a szilvásváradi viadukt a 2508-as közút felett

Az Eger–Putnok-vasútvonal a MÁV 87-es számú vonala. Magyarország egyik legromantikusabb hegyvidéki vasútja, alagutakkal, völgyhidakkal, szűk, kis íves szerpentinekkel. Teljes hossza 68 km. Egyvágányú, Eger-Felnémet vasútállomásig villamosított.

A vasútvonalon Szilvásvárad és Putnok között a személyszállítás 2009. december 13-tól, a 2009/2010. évi menetrendváltástól szünetel.[1]

Története[szerkesztés]

Felépítés[szerkesztés]

A Bükk-vidék nyugati részén haladó vasútvonal építését 1906-ban kezdte megszervezni Wessely Károly szilvásváradi erdőbirtokos és Serényi László gróf, putnoki nagybirtokos. A vonalat 1908. november 12-én adták át a forgalomnak és évtizedeken keresztül mint önálló Helyiérdekű vasút működött. Építésekor az egri vár egy részét el kellett bontani.

A vonal igazi jelentőségét a hozzá csatlakozó kisvasút hálózatok, a nagyvisnyói és a szilvásváradi keskeny nyomtávú vasutak adták.

A Bélapátfalvi Cementgyár kiszolgálására iparvágányt építettek.

1947-49 között felújították a pályát, hogy lehetővé tegyék nagyobb tömegű tehervonatok közlekedését. Az addigi, HÉV-szabványú "i" síneket (23,6 kg/m) 24 méter hosszú "c" rendszerűekre (34,5 kg/m) cserélték valamint lágyvasbetétes "B" jelű betonaljakat építettek be. Ezt a vonal mentén található szénbányák és az ország újjáépítésében kiemelt szerepet kapott Bélapátfalvi cementgyár szállítási igényeinek növekedése indokolta.

Leépítés[szerkesztés]

1967-ben a Szalajka-völgyi turistaforgalomra átalakított kisvasutat és az akkor még Felnémetnél kapcsolódó felsőtárkányi erdei vasutat kivéve megszűntek a vonal környékén a keskenynyomtávú vasutak.

A vasútvonal levágott mikófalvi kanyarja egy 1929-es turistatérképen.

1982-ben új, rövidebb nyomvonalra helyezték át a vonalat Bélapátfalva és Mónosbél között. Az átépítéssel megszűnt Mikófalva vasúti kapcsolata.

A rendszerváltást követően bezárták a régió két legjelentősebb üzemét a királdi szénbányát és a bélapátfalvai cementgyárat. Ez a vasút forgalmára is kihatott, a teherforgalom a korábbi töredékére csökkent. A vonalon jelenleg egy iparvágány üzemel, a villamosított Eger-Felnémet állomástól az OMYA kőbányájába naponta többször is megy kiszolgálómenet. Szórványosan Bélapátfalvának és Szilvásváradnak is van teherforgalma, főleg faárut adnak föl.

1994-ben megszűntek a közvetlen Eger-Putnok járatok. Ezután Szilvásváradon át kellett szállni a csatlakozó személyvonatra.

2006 júniusában tervek születtek 28 vasúti mellékvonal bezárásáról, melyben a Szilvásvárad-Putnok szakasz is benne volt. Ez nem valósult meg - a tervezett 28-ból 14 vonal forgalma szűnt meg - de egy évvel később új tervek születtek 38 mellékvonal bezárásáról. A 38-as lista idővel 12 vonalra rövidült (amiben a Szilvásvárad-Putnok szakasz szintén benne volt), amelyeket 2008. március 1-jei majd május 31-ei dátummal terveztek bezárni. Ez a vonalbezárás sem valósult meg. 2008. május 27-étől viszont 10 km/h-s lassújelet vezettek be 8 km hosszan Kiskapud és Putnok között, amellyel a vonatok menetideje jelentősen hosszabbodott, a csatlakozások elvesztek. 2008. szeptember 27-étől megszüntették a sebességkorlátozást Kiskapud és Putnok között, így visszaállt a régi menetrend és a menetidő, és ismét voltak csatlakozások.

2009. december 12-én a vonal felső, Szilvásvárad-Putnok szakaszán megszűnt a személyforgalom. A pálya 2010 júniusában földcsuszamlásban megrongálódott, emiatt a mai napig járhatatlan.[2] A vonal helyreállítására és a személyforgalom újraindítására ígéretet tett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A személyszállítás a 2010/2011-es tanév kezdetére a korábbi ígéretek ellenére nem indult el. 2010 szeptemberében ugyan elkezdték a pálya helyreállítását[3] azonban egy újabb földcsuszamlás után felhagytak vele, mivel túl költséges lett volna a mozgó töltés stabilizálása.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eger–Putnok-vasútvonal témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]