Fertővidéki Helyiérdekű Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fertővidéki Helyiérdekű Vasút

(korábbi Nezsider–Celldömölk vonal)
Nezsider állomás
Nezsider állomás
A Fertővidéki Helyiérdekű Vasút útvonala
Vonal:9 (19)
Hossz:50 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:
Maximális emelkedés:10
Maximális sebesség:100 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Fertővidéki Helyiérdekű Vasút témájú médiaállományokat.
BSicon CONTg.svg Pándorfalu–Vulkapordány-vasútvonal Pándorfalu
BSicon STR.svg (Parndorf) felé, majd Bécs (Wien) felé
BSicon BHF.svg 0 Nezsider (Neusiedl am See)
BSicon ABZgr.svg Pándorfalu–Vulkapordány-vasútvonal
BSicon STR.svg Vulkapordány (Wulkaprodersdorf) felé
BSicon BHF.svg 4 Nezsiderfürdő (Neusiedl am See Bad)
BSicon HST.svg 6 Védeny (Weiden am See)
BSicon BHF.svg 11 Gálos (Gols)
BSicon eHST.svg 14 Barátudvar (Mönchhof) (2014. augusztus 4. elött)
BSicon BHF.svg 15 Barátudvar-Féltorony (Mönchhof - Halbturn)
BSicon BHF.svg 20 Boldogasszony (Frauenkirchen)
BSicon BHF.svg 27 Mosonszentandrás (Sankt Andrä am Zicksee)
BSicon BHF.svg 33 Valla (Wallern im Burgenland)
BSicon BHF.svg 37 Pomogy (Pamhagen)
BSicon GRENZE.svg Magyarország Ausztria országhatár
BSicon eHST.svg 40 Fertőújlak (Mekszikópuszta)
BSicon eHST.svg 40 Sarród
BSicon HST.svg 47 Fertőszéplak-Fertőd
BSicon ABZg+r.svg 8 Sopron felé
BSicon BHF.svg 50 Fertőszentmiklós
BSicon xABZgl.svg 8 Győr felé
BSicon exHST.svg 53 Fertőszentmiklós alsó
BSicon exBHF.svg 62 Csapod
BSicon exBHF.svg 65 Pusztacsalád
BSicon exBHF.svg 70 Iván
BSicon exBHF.svg 74 Répceszemere
BSicon exSTR+GRZq.svg Győr-Moson-Sopron megye / Vas megye
BSicon exhKRZWae.svg Répce
BSicon xABZg+l.svg 16 Hegyeshalom felé
BSicon BHF.svg 78 Répcelak
BSicon xABZgr.svg 16 Szombathely felé
BSicon exBHF.svg 80 Nick
BSicon exhKRZWae.svg Rába
BSicon exHST.svg 82 Nick Rábahíd
BSicon exBHF.svg 86 Kenyeri
BSicon exHST.svg 90 Kemenespuszta
BSicon exBHF.svg 98 Vönöck
BSicon xABZg+r.svg 20 Szombathely felé
BSicon BHF.svg 104 Celldömölk
BSicon ABZgl.svg 20 Székesfehérvár / 10 Győr felé

A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasúti Zrt. (Fertővidéki HÉV, Fhév Zrt., német neve Neusiedler Seebahn Aktiengesellschaft) Nezsider (Neusiedl am See, Burgenland, Ausztria) és Fertőszentmiklós (Győr-Moson-Sopron megye, Magyarország) között közlekedő nemzetközi közforgalmú vasút. Ez Magyarország utolsó megmaradt helyiérdekű vasútja, amelynek Pomogy (Pamhagen)Fertőszentmiklós közötti szakasza a 9-es számú menetrendi mező. A vasútvonal üzemeltetését kezdetektől a GYSEV végzi.

A vonal[szerkesztés]

A Fhév Rt. részvénye

A vasutat 1897. december 19-én nyitották meg. Jelenleg a helyiérdekű vasút ötven kilométeres pályájából 13 kilométer Magyarországon, a többi Ausztriában található. A magyarországi szakaszon a forgalom csekély, az osztrák szakaszon nagyobb regionális ingázó forgalmat bonyolítanak le a burgenlandi településekből Bécs felé. A Fertővidéki HÉV 19. századi jogi státusát gyakorlatilag a trianoni békeszerződés konzerválta. Ma a vasúttársaságban az osztrák államnak 50,1%, a burgenlandi tartománynak 49,9% üzletrésze van.[1]

A vasútvonal eredetileg Nezsidertől Celldömölkig vezetett, azonban a közlekedéspolitikai koncepció eredményképpen a FertőszentmiklósCelldömölk szakaszt (mely utoljára a PomogyCelldömölk viszonylatban a 19-es számú menetrendi mező része volt), azaz a trianoni békeszerződés után Magyarországon maradt vonalszakasz legnagyobb részét 1979. május 26-ával megszüntették, a vasútvonalat felszedték. Celldömölkről induló 3 km-es pályarészt a leselejtezett gőzmozdonyok tárolására használták az 1980-as években, azok szétdarabolásáig. Répcelak állomáson ma is tolatóvágányként üzemel a Fertőszentmiklós felé induló pályatest. Az egykor Celldömölk felé induló pályának ma már nincs nyoma.

A vasút villamosítása 2003-ban kezdődött és szakaszosan 2004. április közepéig került átadásra. A szakaszt a Magyarországon szokásos 25 kV/50 Hz rendszerben építették ki, ami szokatlan Ausztriában, viszont a pályát az ÖBB szerelvényei is használják.

Napjainkban[szerkesztés]

A FHÉV formálisan önálló vállalat egy-egy osztrák és magyar társasággal, a vasút üzemeltetését a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút végezi a kezdetektől fogva, jelenleg többnyire az ÖBB-től bérelt villamos Talent motorvonatokkal és ingavonatokkal. A vonalat 2004-ben végig villamosították 25 kV 50 Hz áramrendszerrel. 2015-ben a GYSEV megvásárolta az osztrák Fertővidéki HÉV Kft-től a magyarországi FHÉV Zrt. összes részvényét, valamint a magyarországi pályaszakasz tulajdonjogát.[2] 2014-ben 5 db Siemens Desiro ML motorvonatra szerződtek 32 millió euró értékben, amelyek 2016 szeptemberétől kezdődően többek között a Bécs–Pomogy (Pamhagen) vonalon is szolgálatba álltak.[3] 2020. április elején megkezdték a Fertőszentmiklós és Fertőújlak / országhatár közötti pálya teljes modernizációját, amit az év október 14-én adták át.[4] A 10,2 kilométer hosszú vonalszakasz átépítése miatt április 9-e és június 2-a között teljes kizárásos vágányzár lépett életbe, így nem közlekedhettek vonatok az érintett szakaszon. A munkálatok során új, rezgéscsillapító tulajdonsággal is rendelkező, LM-S jelű vasbeton keresztaljakat és szintén új, UIC54 rendszerű síneket építettek a vasúti pályába a szakemberek. A munkálatoknak köszönhetően a pályasebesség száz kilométer per órára emelkedett az érintett szakaszon. Kilenc helyszínen átépítették a vonalat keresztező vasúti átjárókat, és két átjáróban átalakították vagy kiépítették a biztosítóberendezéseket. Fertőszéplak-Fertőd megállóhelyen 55 centiméteres magasperon épült. Esőbeálló is készült, kiépítették a térvilágítást és a vizuális utastájékoztató rendszert. Az autóval érkezőket a megálló mellett P+R parkoló várja, a kerékpárosok pedig fedett B+R kerékpártárolóban hagyhatják biciklijüket.[5]

2020. december 13-ától Fertőszentmiklós és Pomogy között minden vonat kalauz nélkül közlekedik, a jegyváltás így minden esetben csak elővételben lehetséges.[6]

Járművek[szerkesztés]

Az állomások képei[szerkesztés]

Balesetek[szerkesztés]

A vönöcki vasúti baleset 1942. június 30-án következett be. Ez volt a GYSEV történetének legsúlyosabb balesete. A Celldömölkről Sopronba tartó BCmot 16 pályaszámú motorkocsiból és két mellékkocsija szinte fékezés nélkül belerohant a nyílt pályán, Vönöck állomás bejárati jelzője előtt álló vegyesvonatba. A baleset a szerelvény megfékezettségének hiánya miatt következett be, mivel a mellékkocsikat Celldömölkön nem kötötték be a főlégvezetékbe. A tragédiának 80 sérültje és négy halottja volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.neusiedlerseebahn.at. [2015. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 8.)
  2. Archivált másolat. [2015. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 8.)
  3. 35. GYSEV-nap Kismartonban
  4. KÉSZ A 9-ES! FELÚJÍTOTTÁK A FERTŐSZENTMIKLÓS ÉS AZ ORSZÁGHATÁR KÖZÖTTI VASÚTVONALAT
  5. Megújul a 9-es vonal magyarországi szakasza
  6. 2020. december 13-án életbe lép a 2020–2021. évi belföldi közforgalmú menetrend. GYSEV, 2020. november 13. [2020. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 22.)

További információk[szerkesztés]