Vita:Fertővidéki Helyiérdekű Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P train.svg Ez a szócikk témája miatt a Vasútműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Vasúttal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

az elso mondat[szerkesztés]

mast mond es a Helyi Érdekű Vasút megint mast. Mi a megoldas? --Mt7 2005. október 3., 10:48 (CEST)

Úgy tűnik, úgy érti, hogy ez az utolsó, ami önálló cég maradt (a pestit a BKV üzemelteti). Én is megzavarodtam, de a Helyi érdekű vasút (végig kisbetűs címmel) cikkből így hámoztam ki. Írok a cikkszerzőnek, hogy fejtse ki egy kicsit. Alensha  * 2005. október 3., 13:25 (CEST)

Helyi Érdekű Vasút[szerkesztés]

Helyi Érdekű Vasút[szerkesztés]

A helyi érdekű vasutak (a helyesírásban bizonytalan vagyok, a szakirodalom legtöbbször a helyiérdekű vasutat használja a modern nyelvben, de amikor ezek aktívak voltak, még külön írandó volt) az 1880-ban erről hozott, és 1888-ban módosított jogszabály alapján alakuló vasúttársaságok voltak, amelyek az országos vasúthálózathoz csatlakozó, helyben fontos vasúttársaságok voltak.

1945-re a Fhév Rt kivételével szinte az összeset beolvasztották a Magyar Államvasutakba és a GySEV Rt-be, 1968-ban pedig sokat be is zártak. Ekkor került négy egykor HÉV vonal BKV kezelésébe. A készülő új vasúti törvény fel fogja támasztani ezt a vasúttípust, de térségi vasút néven.

A jelenleg hatályos vasúti törvény szerint csupán egyetlen HÉV maradt meg:

2. § (1) A vasút személyszállításra és árutovábbításra szolgáló kötöttpályás közlekedési rendszer, amelyhez (9) A Magyar Államvasutak Rt. (a továbbiakban: MÁV Rt.), valamint a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Rt. (a továbbiakban: GySEV Rt.) és a Fertővidéki helyi érdekű Vasút Rt. (a továbbiakban: FhéV Rt.) országos közforgalmú vasút.

A jelenleg hatályos törvény helyi közforgalmú vasút néven említ minden városi, elővárosi kötöttpályás vasutat (villamos, budapesti HÉV, sikló, fogaskerekű). A HÉV ezért leginkább egy önálló fogalom, a budapesti elvárosi vonat neve, amit csak ebben az egykori mozaikszóban használunk, hivatalosan nem önálló kategória. Szerintem a budapesti HÉV-et HÉV szócikként kellene meghagyni. --Adaniel

Szócikk neve[szerkesztés]

Nem értek egyet Adam78 változtatásával, egy tulajdonnév nem helyesírási kérdés. Ennek a vasúttársaságnak a nevét nem egybe írják, hanem így: Fertővidéki Helyi Érdekű Vasúti Rt --Adaniel 2006. április 6., 23:08 (CEST)

Ezzel egyetértek, viszont legszívesebben egy baromi nagy bírságot szabnék ki azokra, akik helyesírási hibát hagynak cégnévben, cégtáblán vagy bármi más olyan dologban, ami sok ember szeme elé kerülhet. (De minimum megvetetném velük a helyesírási szabályzatot annyi példányban, ahány alkalmazottjuk van.) – Alensha  2006. április 6., 23:18 (CEST)
A probléma az, hogy szerintem a helyesírási szabályzat téved. A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasutat ezen a néven engedélyezték és vezették be a cégjegyzék a 19. században, és azóta változatlan formában működik. Ráadásul a helyi érdeket kifejező jelzős szerkezetként a helyi érdekű a 21. századi magyarban is teljesen OK. Vajon az országos/nemzeti érdekű szintagmát merné-e valaki egyben leírni, mondjuk úgy, hogy nemzetiérdekű vállalkozás? --Adaniel 2006. április 8., 12:32 (CEST)

Kérdés a vásárlással kapcsolatban[szerkesztés]

Kellene egy kis pontosítás erről a júlis 1.-i vásárlásról. Egyszer azt írják, hogy 100%, később meg hogy a magyarországi szakasz került magyar kézbe. Most akkor mit vett a GySEV? --B.Zsolt vita 2015. július 1., 23:06 (CEST)