Ingavonat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
300-as sorozatú vezérlőkocsi Füzesabonyban
BDt 400-as sorozatú vezérlőkocsis ingavonat Vácott
BDt 406-os vezérlőkocsi
Bybdtee sorozatú vezérlőkocsi Dunakeszin
8055 Bybdtee Vezérlőkocsi Tapolcán . A vezérlőkocsit az ingavonat fejlesztés miatt újították fel.

Az ingavonat olyan személyvonat, melynek az utolsó kocsija speciális kocsi, ún. vezérlőkocsi. A vezérlőkocsiból is lehet irányítani a szerelvényt, így a végállomáson nem kell a mozdonynak körüljárni. Előnye a hagyományos vonatösszeállítással szemben a rövidebb fordulóidő, illetve a tolatási mozgások megtakarítása.

Egy másik, szakszerűbb definíció szerint a személyszállító ingavonat olyan személyszállító vonat, melynél a mozdony egyik irányú viszonylatban hátul, a másikban elöl működik. Ha a mozdony hátul működik, a mozdonyvezető a vonat elején lévő vezérlőkocsi vezetőállásán végez szolgálatot, onnan vezérlőberendezéssel működteti a hátul levő mozdonyt.

Ingavonatok a MÁV-nál[szerkesztés]

Magyarországon az utóbbi néhány évben az alábbi vonalakon volt jellemző - és jellemző többnyire most is - az ingavonati közlekedés:

De néhány vidéki nagyvárosból a környező településekre járó ingavonat is létezik vagy létezett, ilyen viszonylatok például:

A villamosított vonalakon V43-as(431,432,433) sorozatú villamosmozdony húzza a Bhv betűjelű kocsikból álló szerelvény végén egy BDt vagy BDbt vezérlőkocsival, valamint a halberstadti kocsikból álló szerelvény végén egy Bybdtee vezérlőkocsival. Nem villamosított vonalon (például Budapest-Lajosmizse) M41 sorozatú dízelmozdony közlekedik az ingavonatokkal. A MÁV az elővárosi közlekedés fejlesztés keretében több száz darab Bhv kocsit újíttatott fel Dunakeszi és Szolnoki műhelyekben, de ezek a kocsik is képesek a régi BDt 100-as és 300-as kocsik távvezérlésére.

Ingavonat típusok[szerkesztés]

Jelenleg a MÁV vonalain az alábbi típusok közlekednek:

 • BDt 100-as sorozat:
  • A M41-es sorozatú dízelmozdonyokhoz. Érdekesség, hogy a kék-vörös Bhv sorozatú kocsikkal is lehet ezeket a kocsikat távvezérelni.
 • BDbt 300-as sorozat:
  • Hagyományos inga: a még fel nem újított szerelvények az eredeti MÁV-színterv alapján (kék), V43 sorozatú mozdonyokhoz. Néhány hatvani vezérlőkocsi szürke festést kapott, jelezve a Budapest-Keleti - Hatvan közötti elővárosi használatot. Azonban ezek ma már nem közlekednek, nagy részüket selejtezték, de van olyan kocsi is amit visszaalakítottak az eredeti MÁV színtervre.[1]
 • BDt 400-as sorozat:
  • Szürke ingák (6 db): Szürke színűek, sárga-kék csíkkal az oldalukon.
  • "Posta" vagy "csíkos" Bhv (50 db): Ezeket a szerelvényeket a Bombardier cég Dunakeszin építette át a V43 2000-es sorozatú mozdonyokhoz. Színük kék, széles piros csíkkal az oldalukon, mint a régi postavagonokon.
 • Bybdtee sorozat
  • A Németországból használtan vásárolt, összesen 300 db Halberstadti kocsiból 27 db Bybdtee betűjelű vezérlőkocsi. Többségük forgalomba állt, ingavonati használatuk tesztjelleggel megindult a V43 3000-es sorozatú villanymozdonyokhoz, jellemzően a 40-es vasútvonal pécsi InterCity vonatait irányítják ilyen módon.
  • 2017-ben kezdték el felújítani a MÁV Szolnoki Járműjavítóban . 2018-tól Menetrendszerűen van ingavonati közlekedés a Pécs-Dombóvár , illetve a Dombóvár-Nagykanizsa vonalakon . Jelenleg a 25 db-ból kb 22 Felújított vezérlőkocsi van .

Továbbá megfordulnak még Magyarországon az ÖBB ingavonatai is, melyekben CityShuttle-típusú kocsikat és 8073-as hagyományos vezérlőkocsikat, valamint Bombardier gyártmányú, emeletes "Wiesel" kocsikat és 8033-as vezérlőkocsikat használnak.

CityShuttle ingavonati szerelvény, amit az ÖBB szolgáltat

Irodalom[szerkesztés]

 • King, Mike. An Illustrated History of Southern Push-Pull Stock. Ian Allan Publishing (OPC), 160 pages. o. (2006. január 3.). ISBN 0860935965 
 • Lewis, John. Great Western Railway Auto Trailers: Pre-grouping Vehicles (Part 1). Wild Swan, 208 pages. o. (1991. január 3.). ISBN 0 906867 99 1 
 • Lewis, John. Great Western Railway Auto Trailers: Post-Grouping and Absorbed Vehicles (Part 2). Wild Swan Publications Ltd, 184 pages. o. (1995. január 3.). ISBN 1 874103 25 9 
 • Lewis, John. Great Western Steam Railmotors: and their services. Wild Swan Publications Ltd (2004. január 3.). ISBN 1 874103 96 8 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Régi-új Posta-Bhv-k. [2009. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 3.)