Bombardier Transportation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bombardier Transportation
Bombardier Logo.svg
Típus a Bombardier Inc. leányvállalata
Jogelőd Adtranz
Alapítva 1974
Székhely  Németország, Berlin
Vezetők André Navarri elnök
Iparág vasúti járművek gyártása
Termékek vasúti járművek
Alkalmazottak száma 33 800
Anyavállalata Bombardier Inc.

A Bombardier Transportation weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bombardier Transportation témájú médiaállományokat.

A Bombardier Transportation egy a kanadai Bombardier-konszernhez tartozó, mozdonyokat, motorvonatokat, villamosokat, metró- és S-Bahn szerelvényeket és vasúti személykocsikat gyártó vállalat.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bombardier Transportationt 1974-ben a Montréal városától 423 metrószerelvényre kapott megrendelés nyomán alapították. 1975-ben a Bombardier Tranportation megvásárolta a neves American Locomotive Company (ALCO) cég utódját, a Montréal Locomotive Works (MLW) céget, mely 1988-ban eladott a General Electricnek.

Az 1980-as évek végétől a Bombardier Transportation megkezdte terjeszkedését Európában: 1998-ban megvásárolta BN Constructions Ferroviaires et Métalliques céget (melynek székhelye a belgiumi Brugge-ben volt), 1989-ben a franciaországi Crespin-ben található ANF-Industries-t, majd 1990-ben a Procor Engineering Ltd.-et (Derby, Egyesült Királyság)

A bautzeni üzem szerelőcsarnoka 2006-ban, a telephely 160 éves fennállása alkalmával.

Németországban a Bombardier Transportation 1995-ben átvette az aacheni székhelyű Waggonfabrik Talbot-t, majd 1998-ban a Deutsche Waggonbau AG-t (DWA, egykor: LOWA), melynek Berlinben, Halléban, Görlitzben, Bautzenben és Nieskyben voltak üzemei. A még 1997-ben a DWA által átvett Vevey Technologies (az egykori Ateliers de constructions mécaniques de Vevey, ACMV) a svájci Villeneuve-ben szintén a Bombardier-hez került.

2001-ben került sor az ABB Daimler Benz Transportation (ADtranz) cég átvételére, melynek központja Hennigsdorfban volt és üzemekkel rendelkezett Mannheimben, Kasselben, Siegenben és Braunschweigben, továbbá a svájci Zürichben és Turgiban, valamint Prattelnben, a magyarországi Dunakeszin (MÁV-val közös tulajdonban: Bombardier MÁV Kft.), melyet ellentétben az ADtranz akkori terveivel a Bombardier egyelőre megtartotta.

Ezzel egyidőben a Bombardier Transportationt átszervezték, melynek során elsősorban Németországban kartelljogi követelményeket is figyelembe kellett venni. Így a 2000-ben a Stadler és az ADtranz által létrehozott Stadler Pankow GmbH nevű vegyesvállalat 2001-ben teljes egészében a Stadler Railhez került olyan járműtípusok licencével együtt, mint a Regio-Shuttle és a Variobahn.

Átszervezés 2004-től[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasútijármű-gyártás recessziója miatt a konszern vezetése a Transportation üzletág racionalizálása, csökkentése mellett döntött, melyet 2004 márciusában jelentettek be. Az átszervezés főleg Európát érintette, és öt országban összesen hét üzem bezárásával és világszerte 6600 álláshely megszüntetésével (ennek 86%-át Európában; a Bombardier Transportation teljes létszámának 18,5%-át építette le) járt.

Már 2004 végén lakat került a neves nürnbergi, az egyetlen portugál és két nagy-britanniai üzemre. 2005. december 31-éig bezártak egy további üzemet Nagy-britanniában és egyet Svédországban és ugyanez a dátum jelentette a több, mint 700 fős ammendorfi (Halle an der Saale) üzem végét is. Az 520 fős prattelni üzem Basel-Landschaft kantonban már 2005. április 28-án megszűnt. Az üzemek bezárása csak egy részét jelentette az elbocsátásoknak, Németországban további 1200 (az összesen 10000-ből), Svájcban további 70 (az összesen 1350-ből) állás szűnt meg.

A karcsúsítás ellenére a Bombardier Transportationnek továbbra is Németországban van legnagyobb kapacitása 8600 fővel és 8 termelőüzemmel. Ezt Nagy-Britannia követi 6 üzemmel és 4300 fővel. Svájcban összesen 760 állás maradt, mely megoszlik a kisszériás gyártó villeneuve-i üzem (160 fő) és a Zürichben, Oerlikonban és Turgiban található fejlesztőközpontok között.

A Bombardier Transportation központja 2006-ban az egykori Királyi Vasútigazgatóság (későbbi Birodalmi Vasútigazgatóság) berlini épületébe költözött.

A jelenlegi járműkínálat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Flexity Swift
AGC motorvonat
ALP-46 emeletes kocsikkal
Electrostar villamos motorvonat
VLocity motorvonat
Villamosok
Flexity
Flexity Outlook
Flexity Classic
Flexity Swift
Flexity Link
Cobra
Stadtbahn-szerelvények
SSB DT 8
Metrószerelvények
BVG H sorozat
BVG Hk sorozat
Mozdonyok
TRAXX
NJT ALP 46
LRC mozdonyok
Motorvonatok
Talent
AGC (Autorail à grande capacité)
Itino
NINA
DB 425
Sprinter Lighttrain
DB 474.3
DB 481
DB 612 RegioSwinger
Bombardier Regina: SJ X50
M7 villamos motorkocsik a Long Island Rail Road és a Metro-North Railroad számára
Electrostar (British 357, 375, 376, 377 és 378)
Turbostar
VLocity (V/Line, Victoria, Ausztrália)
Vasúti személykocsik
BiLevel Coach
Doppelstockwagen
Horizon/Comet/Shoreliner kocsik
LRC kocsik
Married-Pair-kocsik, a Nord-Ostsee-Bahn-nál
Nagysebességű motorvonatok
Acela Express
AVE S-102
JetTrain (kísérleti)
Voyager, Super Voyager és Meridian & Pioneer dízelmotorvonatok
Zefiro
Közreműködés a TGV-ben és az ICE-ben

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]