SJ X50

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SJ X50
Mittnabotåget regina.JPG
X50-2eKlas.JPG
SJ X50 sorozat
Bombardier Regina
Általános adatok
Gyártó Bombardier Transportation
Darabszám89+20 X55 db
Műszaki adatok
Nyomtávolság 1 435 mm
Teljesítmény ismertetőjele 1590 kW (két kocsi)
2120 kW (három kocsi)
Engedélyezett legnagyobb sebesség180–200 km/h
Hossz 53 900 mm (két kocsi)
80 500 mm (három kocsi)
Szélesség 3 450 mm
Üres tömeg120 t (két kocsi)
165 (három kocsi) t
Villamos vontatás
Áramnem 15 kV, 16,7 Hz AC
Áramellátás felsővezeték
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma165–294 db
A Wikimédia Commons tartalmaz SJ X50 témájú médiaállományokat.

Az SJ X50 sorozat, vagy más néven Bombardier Regina, egy svéd nagysebességű villamosmotorvonat-sorozat.

Technikai jellemzők[szerkesztés]

A REGINA motorvonatok alkalmasak a regionális, az interregionális és az intercity forgalomra egyaránt. Skandináviában már több mint, 70 REGINA motorvonatot rendeltek meg. A járműveket úgy tervezték, hogy ellenálljanak a kemény skandináv éghajlatnak. A korszerű BOMBARDIER MITRAC hajtás és vezérlési rendszer – többek között az energia visszatápláló fékezés alkalmazásával – lehetővé teszi a jármű energiafogyasztásának minimálisra csökkentését, így a nagysebességű vonatok előző generációjához képest az energiafogyasztásnak akár 20%-a is megtakarítható. A sugárirányba beálló kerékpárokkal ellátott forgóvázak pedig csökkentik a sín kopását. A vonaton az utasok rendelkezésére áll az ülőhelyen történő kiszolgálás az első osztályon, a bisztró és az internetcsatlakozás.

A vonat megegyezik a kínai CRH1 vonatokkal.

Üzemeltetők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

Egy speciálisan felszerelt Bombardier Regina típusú villamos motorvonat, amely a svéd zöld vonat projekt keretében üzemel, 2008-ban másodszor döntötte meg a sebességi rekordot. A villamos motorvonat a Töreboda - Skövde közötti vonalon, szeptember 14-én elérte a 303 km/h sebességet, és ezzel a júliusban beállított 295 km/h sebességi rekordot is megdöntötte. Mind a két rekordot a 200 km/h sebességre tervezett vonalon érte el. A Green Train, zöld vonat, 2005. évben elindított projekt keretében épült, melyben svéd kutató intézetek, vonat üzemeltetők, tanácsadók, alkotta konzorcium dolgozott, az infrastruktúra hivatal, a Banverket vezetésével. A projekt célja, a felhasznált energia mennyiségének, az üzemeltetési költségek, és az eljutási idők együttes csökkentése.

Jövőbeli tervek[szerkesztés]

A Svéd Állami Vasúttársaság (SJ AB) újabb 20 Bombardier Regina motorvonattal egészíti ki nagysebességű flottáját. A négyrészes motorvonatok szállítására a tervek szerint 2010. április és augusztus között kerül sor. A 221 millió euró értékű szerződéshez tartozik egy további 20 motorvonatra vonatkozó opció is.

A kibővített Regina flotta az SJ egyre növekvő létszámú utasai számára biztosítja a legmagasabb szintű kényelmet és szolgáltatásokat. Az új motorvonatok szélesebb kocsiszekrényt, a nagyobb rugalmasságot, kényelmes belső kialakítást és alacsony zajszintet biztosítanak.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bombardier Regina
A Wikimédia Commons tartalmaz SJ X50 témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]